oczyszczająca zupa - 500 przepisów (strona:25/34)

Najlepsze Maslo Czosnkowe na Grilla moja ulubiona wersja prosty przepis jak zrobic maslo czosnkowe. 158

Sezon na grilla już w pełni.   Ogródki, działki, balkony, rozkładamy grille wszędzie gdzie się da.   I słusznie. Też jestem miłośniczką grilla .   Jeśli

IzaGotuje
Zupa z kurkami, cieciorką i pstrągiem 110

Lekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie

Karczma Honorietty
Moja Bomba witaminowa z Witaminy C - Koktajl z pietruszki jako świetne źródło Witaminy C prosty przepis. 188

S zukasz bogatego i naturalnego źródła witaminy C? D ziś prosty i szybki przepis na pyszny koktajl - bomba witaminowa z witaminy C , potrzebujesz dosłownie 3 składniki

IzaGotuje
Spala tluszcz, oczyszcza nerki i reguluje ciśnienie krwi: Orzeźwiający różowy koktajl z arbuza i ogórka. 1192

  Sezon na świeże arbuzy trwa.   Proponuję to wykorzystać i przyrządzić świeży koktajl z ich wykorzystaniem.   Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do

IzaGotuje
Rosół z trzech mięs 271

garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół

Gospodyni Miejska
Tarta z grzybami leśnymi. 183

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc

Brzuszki Łakomczuszki
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

Często okres przedświąteczny to stres, wyścig z czasem i zmęczenie - tu również autorka książki przychodzi nam z pomocą i proponuje ćwiczenia uwalniające od napięcia i stresu czy zastosowanie oddechów oczyszczających. Jesień i zima to również mocno chorobowy czas - w książce znajdziemy całe mnóstwo informacji o tym, jak dbać o swoje zdrowie! A tymbardziej jak wykorzystać domowe i naturalne sposoby(...)masło klarowane czy ciekawe masełka smakowe. Ponadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem

Plate of Joy
Kociołek meksykański dla biesiadników 148

Jesień to czas przygotowywania rozgrzewających potraw. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju gulasze, lecza i tym podobne rozgrzewające potrawy. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-paprykowy 129

Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś z pieczoną dynią 137

można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy(...)łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię wrzucamy do miski. Cebule szalotki obieramy

Poezja smaku
Kurkuma - przyprawa życia 134

rozpoczyna proces samotrawienia się raka. W odróżnieniu od syntetycznych leków antynowotworowych kurkuma nie atakuje zdrowych komórek i DNA, a jej stosowanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych  oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organiźmie człowieka dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby(...)warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków.   Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak usunąć groźne pestycydy z owoców i warzyw w 10 minut? 159

  Owoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi.   Każdy z

IzaGotuje
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 151

jeden o krótkim "sztywnym" ostrzu, do cięcia skóry, odcinania kręgosłupa i płetw, oraz drugi cienki i "elastyczny" do oddzielania mięsa od ości. Filetowanie Sprawioną ( wypatroszoną ) rybę dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek  ( jeżeli chcemy później użyć fileta ze skórą, jeśli zależy nam aby  mieć filety bez skóry, pomijamy skrobanie łusek). Oczyszczoną rybę kładziemy na desce i krótkim nożem(...)filety oprószamy przyprawami i wykorzystujemy  w ulubimy sposób. Dodatkową korzyścią z filetowania jest fakt, że z łba, płetw i kręgosłupa, możemy zrobić wywar, który stanowić będzie bazę dla zupy czy pysznej galarety

Miód i pieprz
Warzyw kubek - dietetyczny i zdrowy posiłek na szybko :) 159

przygotowania jest banalny! Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z 200 ml ciepłej wody i odstawić na 2-3 minuty. I gotowe! Ponad to Warzyw Kubek możesz dodać do jogurtu, kefiru, zupy, soku czy swojego ulubionego koktajlu.  Należy zwrócić uwagę na to, iż jedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się(...)kilka godzin. Ponad to reguluję pracę układu trawiennego i stabilizuje metabolizm. Zapobiega zaparciom. Pomaga w obniżeniu złego cholesterolu, wyrównuje poziom cukru, wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie odtruwające i oczyszczające.   SMAK. Jest dość specyficzny. Czuć wyraźnie dobrane do danej mieszanki warzywa i zioła. Pachnie bardzo naturalnie i tak samo smakuje. Mieszanki są bardziej słodsze aniżeli słone, bo soli

Zdrowie na języku :P