zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić częściej, nie tylko od święta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu 5 jajek łyżka masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy
Pobite gary Barbaryskładniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej
Domowy Smak JedzeniaDynię oczyszczamy z pestek i miąższu i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w blaszce i obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ewentualny nadmiar wody odlewamy. Przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką papkę. Wkładamy do słoików do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut. Takiego puree możemy używać do zup, sosów
Marder&Marder Manufactureoczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam żurek. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc(...)jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć. Całość stawiam na małym ogniu do powolnego podgrzewania. Gdy woda zacznie
Karo in the KitchenOstatnio rekordy popularności bije Dieta oczyszczająca lek. Ewy Dąbrowskiej to nic innego jak 14-dniowy program oczyszczania za pomocą diety warzywno-owocowej. To również świetny
IzaGotujezupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni. Składniki: makaron kiełbasa lub wędliny cebula pieczarki jajka ser śmietanka (niekoniecznie) natka pietruszki sól pieprz Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, 2 cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy
Pelusiowa KuchniaSOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT Składniki: 1 jabłko ze skórką, 1 grejpfrut obrany cienko, tak aby zostało jak najwięcej
IzaGotujeZupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy
kgwjanczewoskórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest podstawowy. W miarę upodobań można dodać listek laurowy, ziele angielskie, czy też inne przyprawy. Ja do zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni(...)smak ;) Gotowy kwas przelać do szczelnie zamykanych szklanych pojemników i przechowywać w lodówce. Ukiszone buraki można ponownie zalać wodą (kwas będzie gotowy po ok. 3 dniach), albo wykorzystać do zupy lub sałatki. Smacznego
Pełny talerzOstatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g
Humanistka w kuchni14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vege Bigos jarski, świetna potrawa na
IzaGotujeSOK - NATURALNY ANTYBIOTYK Ten sok działa niczym silny antybiotyk albo antyseptyk. Pity regularnie, może zwalczyć infekcję. Jeśli chcesz otrzymywać kolejne
IzaGotujekokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego(...)sera żółtego ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce
My Chcemy JeśćPrzetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam. A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki cukru(...)soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka octu Wykonanie: Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję
Bea(u)ty kitchendojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli, 2-3 łyżki krupczatki, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso płuczemy, warzywa myjemy i oczyszczamy. Wszystkie produkty na wywar wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy się zagotuje szumujemy i dodajemy kostkę rosołową. Doprawiamy vegetą i gotujemy na małym ogniu ok. godziny, Pomidory myjemy(...)łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę . Do gorącego , ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlewamy śmietanę z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem . Możemy udekorować ją kleksem z gęstego jogurtu i natką pietruszki lub bazylią Smacznego
Pysznosci Babci Basi