podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół(...)więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej zwartą całością. Wszystkie drobne
Karo in the Kitchenflawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko. KIEŁKI KOZIERADKI Trigonella foenum-graecum - są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie wpływają na działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces wytwarzania czerwonych krwinek. Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę(...)innych pierwiastków mineralnych. Nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B9, C, K; Składniki mineralne - wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod; Inne - olejki eteryczne, białko. KIEŁKI PSZENICY
wege i kropkacebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki PRZYGOTOWANIE: Bulion zagotowujemy, paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki (ja je zblendowałam przez 10 sekund), gotujemy 10 minut. Cebulę obieramy(...)minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie CZANIECKI - gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość. Wielki plus dla owego makaronu za konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNatka pietruszki to nie tylko zapach, który dodajemy do zup i potraw, ale przede wszystkim porcja wielu witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A i C, a przy tym poprawia pracę jelit, nadaje świeżość cerze oraz działa pozytywnie na wzrok. Połączenie wszystkich składników tego koktajlu może zaskakiwać i budzić skrajne emocje, ale efekt smakowy jest nie do opisania. Jestem(...)średniego arbuza duży pęczek natki pietruszki 2 miękkie kiwi szklanka soku z jabłek (najlepiej świeżo wyciśnięty) Przygotowanie: Z jabłek wyciskamy sok (może być także gotowy 100%). Arbuza oczyszczamy z pestek, kiwi obieramy, a natkę pietruszki myjemy ( nie musimy jej siekać). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku miksera. Miksujemy i wlewamy do szklanek. Bardzo dobrze smakuje podawany z kostkami lodu
ChilliJemybobu. Jego nasiona znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze(...)antyrakowe, może przeciwdziałać anemii. Wspomaga odchudzanie, bo jest niskokaloryczny a przy tym odżywczy. Obecność błonnika w bobie sprawia, że zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Składniki: 1 szklanka
Smakowity Blog KulinarnyRosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Składniki: Na rosół: 1 karp 3
Bajeczna Kuchniaryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się(...)przypadku brązowego ryżu będzie to ok. 30 min.). Teraz mamy chwilę dla siebie :) Kiedy do końca gotowania ryżu zostanie ok. 15-12 min., możemy zabrać się za szpinak. Oczyszczamy i płuczemy go dokładnie, osuszamy i siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju (uwaga, by nie przypalić!), na którym
Ratunku obiadzanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy
Moniki Smakołykiwarzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie(...)łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy
Be Fit Be Strongdowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea Salt także w postaci wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt . Fleur(...)soli morskiej charakteryzuje się delikatnym smakiem . Sel de Guérande czyli sól szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs. sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczarek 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy sól ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki zmiękną. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Dwie(...)smażymy, aż cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam inne przepisy na te popularne grzyby: Kremowa zupa z pieczarek Sałatka ze szpinaku i pieczarek Pasta z jarmużu i pieczarek Bukiet warzyw z patelni
My Chcemy JeśćWiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru,10. dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka(...)wchłonie nadmiar tłustych "oczek"14. nadmiar bulionu możemy zamrozić,15. rosół lubi lubczyk, warto go hodować w doniczkach lub w ogrodzie. Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Jarzyny obieramy i myjemy. Cebulę opalamy nad gazem. W międzyczasie ściągamy szumowiny przy pomocy łyżki cedzakowej
Bon Appetit MałgorzatyPrzyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18% Wykonanie kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir. Dodajemy mięso(...)śmietaną i mieszamy do połączenia składników. Podajemy z kolendrą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-sosie-pomidorowo-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPOTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna typ 450 – 1/2 szkl. (70g) 0,20 zł olej rzepakowy – 1/3 szkl. (70g) 0,30zł // ZUPA // seler naciowy – kilka łodyg – 1 szkl. (200g) 2 zł papryka zielona – 1 mała szt. – 1 szkl. (150g) 1 zł cebula – 1 duża(...)Razem 19,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (20 min) Zaczynamy od krojenia warzyw i mięsa. Znacznie usprawni nam to prace w kolejnych punktach. Seler naciowy oczyszczamy z liści i piasku. Paprykę, cebulę oraz łodygi selera naciowego (czyli Trójcę/Trinity wg kuchni Nowego Orleanu) kroimy w kostkę, przerzucamy do osobnej miski. Kiełbasę kroimy w plasterki, a kurczaka w grubszą kostkę
Nerds Kitchen