Dobre śniadanie, to smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Muffiny orkiszowe z jabłek są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Zobaczcie przepis na jabłkowe muffiny orkiszowe POTRZEBUJEMY dwa duże(...)syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami
Królestwo Deserówniesamowicie swoją prostotą, doborem składników, a przede wszystkim zaciekawił tym, jak może smakować. Całość okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę, chociaż zmieniłam nieco oryginalne zestawienie w przepisie ;) Słodko-pikantna muffina z różnorodną teksturą dzięki kremowym drobinkom wiejskiego serka i chrupiącym pestkom słonecznika. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet drugie śniadanie do pracy, czy szkoły, bo z warzywnymi wypiekami jest(...)stosunkowo długo zachowują świeżość i wspaniale smakują kolejnego i następnego dnia! Podstawą muffinów są bataty, które zawierają moc beta- karotenu, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub zahamować rozwój wielu nowotworów i pomimo swojej słodyczy są też doskonałe dla cukrzyków, ponieważ poprawiają wrażliwość na insulinę i dzięki wolno wchłaniającym się węglowodanom nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBoże Narodzenie to czas, kiedy większość ludzi przygotowuje potrawy klasyczne, znane i naładowane kaloriami. Bo takie są Święta - na bogato i do syta ;) Moja dzisiejsza propozycja to muffinki kokosowe na bazie ugotowanej ciecierzycy! Po raz pierwszy przygotowałam wypiek z cieciorką i nie spodziewałam się takiego smaku. Są pyszne! Ale i krem kokosowy bardzo nam posmakował i resztę, która pozostała zjedliśmy(...)naleśnikami :) Przepis polecam szczególnie osobom, które nie chcą, nie lubią lub nie mogą tego typu wypieków. Te muffinki (oraz krem) to propozycja idealna dla diety wegańskiej, wegetariańskiej, dla osób z nietolerancją/alergią na białko zwierzęce, gluten, pszenicę, a także dla wszystkich na dietach odchudzających! Hmm.. chyba sama powinnam na taką dietę przejść ;) ale nie o tym... Muffinki
Kolorowy PrzepisownikMuffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono preparati con farina(...)mandorle, fecola di patate, senza glutine, senza burro e senza latte. I muffin aromatizzati con succo e scorza grattugiata di mandarini. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g m ą ki migdałowej 50 g m ą ki ziemniaczanej 100 g cukru 6 mandarynek 4 jaja szczypta soli Krem 250 g serka philadelphia 50 g cukru pudru 1 mandarynka **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaKakaowe muffiny z brzoskwiniami, niesamowicie miękkie, wilgotne i aromatyczne. Gorzkie kakao w idealny sposób łączy si ę ze słodką brzoskwini ą . Taka pyszna weekendowa słodycz. Sma cznego! **** I muffin al cacao e pesche sono dolcetti molto soffici e gustosi, ideali per la colazione del weekend. Il cacao amaro si sposa a pennello con la dolcezza delle pesche(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto mieszamy. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Na wierzch każdej muffinki układamy plasterki brzoskwiń. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate con le fruste il burro ammorbidito con lo zucchero a velo
La grande e la piccola cuocaDzisiejsze muffinki to w zasadzie ani nic nowego ani specjalnie odkrywczego, raczej wykorzystanie sprawdzonych i dobrze funkcjonujących przepisów na MUFFINKI BANANOWE i MUFFINKI KOKOSOWO-SZPINAKOWE , z małą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie(...)ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne do zrobienia. Do jednej miski wsypujemy: - 2 szklanki mąki, - 1 szklankę wiórków kokosowych , - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do drugiej miski składniki mokre: - 2 małe dojrzałe rozgniecione banany, robiące nam za substytut jajka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsłonej masy krówkowej! Na prawdę ciekawy smak, jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję - próbujcie :) Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o moim blogu? Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając ten z masła orzechowego) a nadal pyszne? Jeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego(...)przepisu! :) Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal , mało węglowodanów i dużo białka :) MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU przepis autorski // ok. 7-8 muffin ~100g masła orzechowego (użyłam domowego) ~średni dojrzały banan, ok. 120g ~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku ~50ml mleka
chili & sugarPublikuję kolejny przepis na rewelacyjny krem do muffinek- tym razem o smaku czekoladowym. Podczas świąt Wielkanocnych tak udekorowaliśmy nasze muffinki a nimi stół. Polecam! Czekoladowy krem do muffinek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny i kakao. Całość dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy muffinki. Krem posypujemy czekoladą i kładziemy 1 i 1/2 jajeczka czekoladowego. Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową
paapilotkaaPrzepisy na muffinki zostały już opublikowane we wcześniejszych postach więc przyszedł czas na krem. Poszukiwania przepisu na idealny krem do muffinek ponownie zajął mi sporo czasu.... być może jestem wybredna ale albo kremy wychodziły zbyt słodkie albo masa na pięknie udekorowanym ciastku zbyt krótko wyglądała pięknie ;) I oto jest! Wyjątkowo delikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem(...)serek naturalny, syrop barmański i barwnik zielony (w ilości zgodnej z zaleceniami na opakowaniu barwnika). Całość dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy muffinki. Dodatkowo, możemy je udekorować ozdobami cukierniczymi. Smacznego! Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki
paapilotkaazrobić oddzielny wpis…) a niedzielę spędziliśmy ze znajomymi nad morzem. Ponieważ wypadało zabrać jakąś przekąskę nad nad morze, to po powrocie z naszej sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne(...)muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis na muffinki z rabarbarem wprowadzę w pierwszej kolejności, aby więcej osób mogło cieszyć się ich smakiem…. P.s Dzisiaj od mojego Sąsiada dostałam kilka łodyg rabarbaru więc pewnie coś jeszcze ukręcę..;) Muffinki z rabarbarem – składniki: 250 g mąki 150 g cukru 2,5 łyżeczki
UgotujmyTo.plProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki(...)szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste) Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki cynamonu 115 g stopionego i ostudzonego masła szczypta soli Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Sposób przygotowania: Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy
Słodka StronaMocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady to klasyka wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Muffinki są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepsze muffinki czekoladowe. Muffinki Czekoladowe - Składniki: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli dodatkowo: ok. 50 g czekolady na wierzch muffinek Muffinki Czekoladowe - Sposób przygotowania: W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz
Słodka StronaBabeczki z Nutellą z kawałkami czekolady przygotujesz w kilka chwil. Po upieczeniu muffinki są wilgotne i rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Jak zrobić muffiny z kawałkami czekolady? Przygotowanie mufinek z Nutellą składa się z kilku kroków – pierwszy to utarcie masła z cukrem, a kolejno dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na koniec należy wmieszać(...)ciasta kawałki czekolady i gotowe! Ciasto przekładamy do foremek, dając w środek łyżeczkę Nutelli, a wierzch posypując kawałkami czekolady. Przepis na babeczki z Nutellą krok po kroku Muffiny z Nutellą z kawałkami czekolady Via Gusto Babeczki z Nutellą z kawałkami czekolady przygotujesz w kilka chwil. Po upieczeniu muffinki są wilgotne i rozpływają się w ustach.… Drukuj Proporcje
Via Gustowpływ na ilość cukru. Zawsze, zawsze dodaję go mniej. No dobra, dziś wyjątkowo cukru sypnęłam tyle, ile było w przepisie. A muffinki i tak nie wyszły jakoś bardzo słodkie. Muffiny z bananem i masłem orzechowym pięknie wyrosły, pięknie pachną i są bardzo smaczne (na jednego się skusiłam). Nie wiem jeszcze czy moje dziecko się nimi zachwyci, dowiem się dopiero(...)wydziwiać to wyjdą mi zakalce. Muszę poszukać jakichś przepisów na babeczki z mąki pełnoziarnistej. Wczoraj Tola z przyjemnością zjadła naleśniki z tejże mąki, więc myślę, że wchłonie i w muffinach. Jak macie jakieś ciekawe przepisy, dajcie mi koniecznie znać. Przepis na muffiny z bananem i masłem orzechowym pochodzi z bloga bakeandtaste . Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka
KardamonovyMyliłam się. Muffiny mogą być doskonałe. Miękkie, delikatne, wyrośnięte do rozmiarów imponujących. Dotychczasowe cukiernicze powody mej frustracji, czyli muffiny przetestowane w kilku sprawdzonych miejscach, okazały się osiągalnym ideałem. Mam przepis, przetestowałam w trzech wersjach smakowych. Wszystkie zamieszczę na blogu z ulgą i poczuciem, że dotarłam do celu. Upieczcie je we własnym piekarniku, przestrzegając kilku bardzo istotnych(...)wskazówek. Zachęcam, miejcie z tego tyle radości, co ja. Oto one - wskazówki do stworzenia sześciu miękkich, bardzo dużych, pysznych, kakaowo - czekoladowych muffin. Składniki: wszystkie w temperaturze pokojowej 340 gram mąki pszennej 3 jajka L 200 gram cukru ( można dodać troszkę więcej ) 2 pełne łyżki kakao 100 gram oleju rzepakowego 100 gram maślanki 340 gram kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru
Kronika Piekarnika