Każdy ślimaczek układam na blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka Na końcu robię cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki. Tak uformowanego baranka udekoruję: Oczy robię z dwóch kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki. W każdy ślimaczek wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej. Następnie baranka
Uwaga Babcia Piecze Chlebwarzywa zanurzone w cukrze lub nabite na klocki. Dzieci są mistrzami w takich oryginalnych kompozycji. Lepiej więc wybrać dania, które nie wymagają drogich produktów. No i oczywiście trzeba mieć oczy wokół głowy. Przyda się też podstawka, na której stanie sobie czterolatek, żeby wygodnie przygotowywać z nami dania. Ściślej – żeby bawić się w gotowanie. Dlaczego warto zaprosić maluchy do wspólnego gotowania
KulinarneImpresje.plżebym miała coś przeciwko zimie, ale dała nam się ostatnio we znaki tu w Irlandii, więc wyczekuję jej końca z większą niż zazwyczaj niecierpliwością. Tak już bym chciała nacieszyć oczy widokiem narcyzów, pąków na drzewach i jasnego wiosennego nieba. I odwiesić… Czytaj dalej Zakręcona drożdżówka z kakao
brunetkawkuchnikurzych ścinamy delikatnie zygzakiem białko z góry. Tak, aby powstał nam kształt rozbitej skorupki. Uważamy, aby nie uszkodzić żółtka - główki kurczaczka. Dziubki i grzebyczki robimy z marchewki, a oczy z ziaren pieprzu. Delikatnie wciskamy te elementy w żółtko. Gotowe ptaszki umieszczamy na sałatce. Dekorujemy rzeżuchą, szczypiorkiem i posypujemy parmezanem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
DominikaDolcismakuje z konfiturami truskawkowymi lub sam. Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się. Chlebek bananowy jest bardzo smaczny z dodatkiem niskosłodzonej konfitury truskawkowej Łowicz
My Chcemy JeśćSernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz oczy i czujesz smak jesieni. Pyszna gorzka czekolada , pistacje, orzechy laskowe, a na tym wszystkim rozpływający się w ustach wspaniały czekoladowy ser, z kawałeczkami drobno siekanej gorzkiej czekolady. Wierzch, jak płatki śniegu... zdobi cudowna energetyzująca
Z Kuchni Do Kuchnibabcie zawsze nam powtarzały, że człowiek je oczami. Od najmłodszych lat uczymy się nie tylko smaku ale nasz mózg zapamiętuje kształt, kolor i smak próbowanego produktu. Gdyby zakryto nam oczy i podano sok z pomarańczy, nasz mózg wyobraża sobie okrągły owoc o pomarańczowej skórce. Czy chętnie sięgamy po danie, które odbiega kolorem od rzeczywistości? Tak- ponieważ jesteśmy ciekawi czy inaczej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Próbowaliście kiedyś łososia wędzonego z ...kozim serkiem? Ja też nie. Przyszła więc pora. Serek kozi jest wyrazisty, zamykasz oczy i widzisz swoje beztroskie dzieciństwo, słyszysz świerszcze w trawie, widzisz gwiazdy , czujesz zapach kwiatów, świeże suszone siano. Łany zboża już zasypiają, młode kozy też ,o kretach już nie wspomnę
Z Kuchni Do Kuchnijajek Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%. Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także
Codzienna kuchnia niecodziennaSłonecznego Patrolu”? To samo co producenci serialu: kombinować. W każdym domu są ziemniaki i jajka. W sumie każdy lubi odsmażane ziemniaki. Jak ktoś jest na diecie, to teraz zamyka oczy, bo pieczone ziemniaki z jajkiem i boczkiem nie dla niego. U mnie boczek wybierał się do boczkowego raju, ale możecie użyć dogorywających wędlin, kiełbasy czy sera żółtego. Trochę przypraw
ladykitchenprzez drewno wilgoć. Przy następnym odlewie będę mądrzejsza. Odlew stoi teraz razem z dekoracją w salonie, wygląda przepięknie i miło nam się na niego patrzy. Nie rzuca się w oczy, nie jest tandetny, jest po prostu wspaniałą pamiątką. Wszyscy nasi goście się nim zachwycają. A Wy? Świętujecie Walentynki? A może ktoś dziś również ma rocznicę ślubu
Gotowanie i blogowaniepiekarnika od razu podałam na stół. Takie gorące. Najbardziej smakują z bagietką. Przekonajcie się... Kiedy zdecydujecie się na zrobienie tych smacznych niby gołąbków, niby mielonych, to jedząc zamknijcie oczy i zadajcie sobie pytanie: co to za smak? Gołąbki, czy mielone? Trudno zgadnąć, bo prawda jest po środku. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysikroić wszystkie warzywa w równą kostkę ? O,nie nie.. nie mam chyba tyle cierpliwości. Aż któregoś dnia moja córka przyniosła słoik sałatki od swojego chłopaka i wszystkich oczy zwróciły się ku niej. I się zaczęło daj trochę, o sałatka jarzynowa .. dawno nie jadłem… i tak od słowa do słowa, sałatka zaczęła pojawiać się w naszych rozmowach. To kiedy
Kuchnia na wzgórzutarta ze spiruliną i kremem daktylowym najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy, ciepłego koca, a także dobrej książki lub serialu. Mnie dziś towarzyszy w nauce, wspomaga w chwilach, gdy oczy bezwładnie zamykają się w nadziei na chwilę snu, a że na sen nie ma dziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym
365 dni dookoła kuchni