strony mogę liczyć w nocy....jak będę smacznie już spać :P Łobuzy z nich. Kochane, ale odżywają nocą tylko i przez to nie raz mam z rana oczy jak po nieprzespanej nocy. Właściwie to i prawda :D Dobra, moje rogaliki: * 1 kostka masła lub margaryny * 4 szklanki mąki * 200 ml śmietany * 5 dkg drożdży * szczypta soli * powidła lub marmolada * puder
Pieprzyć z Fantazjąszpinak. Niestety moje zapasy mrożonego już się skończyły i byłam zmuszona kupić. Do wyboru miałam rozdrobniony i rozdrobniony, to wybrałam rozdrobniony :P Kilka dodatków o tak od niechcenia i oczy jak 5 zł przy konsumpcji :D Znalazłam w lodówce serek śmietankowy i nie omieszkałam go dodać oczywiście. Składniki: * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 30 dkg mrożonego szpinaku rozdrobnionego * pół opakowania serka
Pieprzyć z Fantazjąciepły wiosenny deszcz a najlepiej jak pada nocą. Ziemia napije się spokojnie a nam oszczędzi noszenia parasola. Jako dziecko uwielbiałam moknąć, ale jak dorosłam już nie. Wiem dlaczego. Przecież oczy rano trzeba wymalować albo włosy zrobić. Rety, ile to przy tym roboty. Po co właściwie? Makijaż przynajmniej 20 minut skraca nam sen. Czasami jednak daję sobie fory i straszę ludzi
Pieprzyć z Fantazjązmianę wylewałam na wierzch ciasta oba kolory czekolady. Włala! I już. Pozostało teraz tylko czekać aż ciasto porządnie stężeje. Jest czym przywitać gości. Ciasto dość ciekawe i smaczne. Moje oczy w momencie kosztowania go po raz pierwszy były chyba wielkości pięciozłotówek :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjątemu :D Wiecznie czasu mi brakowało, żeby przepisać ją do zeszytu :D Zeszyty z przepisami zazwyczaj zapełniam jak ląduję na L4 - tak pod koniec jak już widzę na oczy :D Tym razem ulitowałam się i przepisałam zaraz po tym jak ułożyłam przepis na nowo - po swojemu. Tak, ten przepis nie jest stricte jak ten z karteczki. Jak jest możliwość dodaję
Pieprzyć z Fantazjącappuccino dostałam od ówczesnej mojej sąsiadki, bodajże 16 lat temu :D Kurcze a to jakby wszystko działo się kilka dni temu. Pamiętam jak mnie poczęstowała tym ciastkiem a mi oczy mało z orbit nie wyszły :D Chciałam jeszcze, jeszcze i jeszcze....W końcu stwierdziła, że lepiej będzie jak mi podaruje ten właśnie przepis :D Chyba bardziej jej się to opłacało
Pieprzyć z Fantazjąjakieś zielska. No nie wyrzucę przecież. Zaczęłam wykładać składniki na stół i po chwili namysłu zaczęłam robić jak mi wychodziło. Ostatecznie wyszło mi całkiem fajnie :D Podejrzewam, że moje oczy były wielkości 5 zł w momencie kiedy spróbowałam tego co zrobiłam :D Nie myślałam, że zwykłe porządki w lodówce skończą się takim smakołykiem :D Proporcje podaję
Pieprzyć z Fantazjąciasto. Zaczęłam je robić już wczoraj. Lepiej jest jak poleży troszkę i odmięknie zwyczajnie. To ciasto to kora dębowa. Pamiętam kilka lat temu jadłam je u bratowej i moje oczy zapłonęły. Przepyszne! Wyprosiłam przepis. Jest troszkę z nim zabawy, ale to kwestia wprawy. Troszkę trzeba się ustawić...nająć kogoś z domowników, by stłukł orzechy. No ja prawie się ustawiłam
Pieprzyć z Fantazjąpodniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje
Wędrówki po kuchnizrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy i buzie wypełniamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Duszki jogurtowo waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo
mojewypiekiinietylkomelonów). Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową. Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem. Przystawkę udekorować kawałkami rzodkiewki, czarnym sezamem i pieprzem, robić odpowiednio uszy, oczy i nos. W miseczce wymieszać składniki sosu. Podawać do maczania przekąski. Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie tuńczyka, weź udział w konkursie. Szczegóły na www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk
Weekendy w domu i ogrodziewykonanie: Kwiatki forsycji zwilżamy spirytusem, następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 40 min. Przecedzamy. Pijemy w ciągu dnia małymi porcjami. Naparem możemy również przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek Kwiaty powinny być zbierane po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszone w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Owoce zbierane są późnym latem, zanim otworzą
Domowy Smak Jedzeniaoknem coraz więcej zieleni, żonkile zaczynają kwitnąć a ja mam ochotę na jakieś lekkie i pyszne śniadanie. Co by tu zrobić przegląda lodówki- nie, nic mi nie wpadło w oczy. Otwieram zamrażalnik a tam wiśnie mrożone, szybkie otwarcie lodówki jogurt jest, płatki w szafce muszą być. Zatem przystąpiłam do zrobienia sobie pysznego śniadania w kilka minut :) Pamiętaj też, że takie
Kuchnia na wzgórzuproste w przygotowaniu, a do ich skomponowania możemy użyć nasze ulubione produkty i składniki. Miski rozmaitości są bardzo kolorowe, przypominają rajskiego ptaka, który ma nam przywoływać przed oczy piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka: Baza - makarony, kasze, sycące warzywa (bataty, buraki) Warzywa - powinny stanowić około 50% miski. Z reguły
Kulinarne przygody Gatitygrubość ok. 0,5-1 cm i wycinamy foremką kształt misia. Gdyby ciasto się lepiło, można je dłużej schładzać. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykałaczką robimy misiom oczy. Smarujemy białkiem za pomocą pędzelka środek ciasteczka i łapki. Na środku każdego misia kładziemy migdał, delikatnie przyciskamy i zaginamy łapki – tak aby miś “trzymał” migdał. Łapki należy
Poezja smaku