Wielkanocny cytrynowy baranek 159rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z masy i lukru zrobić oczy, buzię, a z migdałów uszy
Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórkowy wielkanocny królik 263Układamy je na talerzu tworząc kształt królika. Plasterek tworzący uszy przekrawamy na pół. Na każdym kawałku ogórka układamy łyżeczkę pasty jajecznej. Na koniec dekorujemy naszego królika robiąc mu oczy i nosek z ziarenek pieprzu, wąsy ze szczypiorku i usta z kawałka pomidora. Talerz możemy dodatkowo ozdobić sałatą i szczypiorkiem. Na Wielkanoc polecam też: Jajka faszerowane pieczarkami Żurek bez mleka
Dieta bez mleka
Zajączki drożdżowe 223blachę do pieczenia, a z kawałka zrolowanego ciasta wycinamy uszy wielkości domowych klusek do zupy i wykładamy je na zajączki. -- Potem smarujemy wszystko rozbitym jajkiem i patykiem wyciskamy oczy i dociskamy uszy, żeby na pewno się trzymały. Tak przygotowane zajączki pieczemy w 200 st.C ~20 minut Smacznego
chleba naszego
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 255potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki: • 300 g miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W mojej kuchni
Pyszna Wielkanoc - zbiór najlepszych przepisów 581którym specjalnie dla Was zebrałam moje najlepsze przepisy wielkanocne. Są to dania, która od lat goszczą w moim domu na świątecznym stole, cieszą nasze i naszych gości podniebienia i oczy. Wszystkie zostały przeze mnie osobiście przygotowane, a potem sfotografowane. Mam nadzieję, że znajdziecie w tym zbiorze coś także i dla Was, a mój wielkanocny e-book będzie Wam pomocny
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka "Wielkanocna Pisanka" z baleronem 253łyżka musztardy 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sol i pieprz do smaku Dodatkowo do dekoracji : Jajko na zajączka baleron na uszy, ogonek i skoki (łapki:) ziarenka pieprzu na oczy i guziki mrożona marchewka na kwiatki mrożony groszek na kwiatki kukurydza z puszki na kwiatki 1/2 szklanki majonezu Sposób przygotowania : Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę
Gosia gotuje
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 565zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą *** *** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką *** *** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem delikatnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem *** *** Zajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem
Karnabahar musakka-Musakka z kalafiora 140Nasze oczy przykuł nietypowy dla nas przepis, bo wcześniej nie znaliśmy tego tureckiego połączenia. Musakkę jedliśmy w Grecji, więc zdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna wersja tego dania. Kolejny raz zdziwiliśmy się próbując tego dania. Przepyszne połączenie, do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki 1 kalafior średniej wielkości 250 mięsa wieprzowo-wołowego 3 cebule 2 łyżki masła
R'n'G Kitchen
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 252małe 10-12 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - n ie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę
Grunt to przepis!
Ciasta na Święta Wielkanocne 5074Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne
kruche babeczki
Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem 170Jest kilka fajnych rzeczy wynikających z prowadzenia bloga. Dużo się gotuję i jestem na bieżąco z przemianami w polskiej kuchni. Na własne oczy widzę, że wybieramy coraz zdrowsze składniki. Mamy dostęp do dużej ilości egzotycznych produktów typu mango czy czarny ryż, które kiedyś były rzadkie a dziś są do kupienia w dyskoncie za kilka złotych. Jednocześnie pozostaje nam zamiłowanie
Ugotowane pozamiatane
Kotleciki z czerwonej kapusty 200Moje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna. Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków. Kotleciki z czerwonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Gotuję, nie marnuję – recenzja 235niej książka Martína Caparrósa o niedożywieniu na świecie i rozwarstwieniu pomiędzy tymi, co głodują i tymi, którzy marnują, oraz pozytywny przykład duńskiej aktywistki Seliny Juul. Kiedy autorka na własne oczy zobaczyła, ile dobrego jeszcze jedzenia trafia do sortowni odpadów i ile wody potrzeba, żeby tą żywność wyprodukować, postanowiła coś z tym zrobić. Napisać pierwszą książkę z poradami zero waste
Ugotowane pozamiatane
Domowa czekolada tylko z 2 składników! 203się za grosze domową czekoladą, bez konserwantów, aromatów i niepotrzebnych dodatków. Dzięki temu, że mamy na rynku dostępne różne formy do kostek lodu, czekoladki mają fajne kształty i cieszą oczy. Miód nie jest koniecznym składnikiem, jedynie elementem słodzącym dla tych, którzy nie są przyzwyczajeni do bardzo gorzkiego smaku. Ostrzegam, że smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe, bo nie zawiera aromatów
Zdrowie i pysznie na talerzu
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 756Każdy ślimaczek układam na blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka Na końcu robię cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki. Tak uformowanego baranka udekoruję: Oczy robię z dwóch kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki. W każdy ślimaczek wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej. Następnie baranka
Uwaga Babcia Piecze Chleb