Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne
kruche babeczkidosłownie chwilkę, a uśmiech na twarzy dziecka i zadowolony brzuszek, gwarantowane :) garść płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Cinisy 2 jajka łyżka twarożku naturalnego pół szklanki truskawek kropelki czekoladowe na oczy (lub płatki czekoladowe, rodzynki, orzechy itp.) odrobina masła klarowanego do natłuszczenia patelni Jajka porządnie roztrzepujemy. Przelewamy na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra się
Mienta blogsolą i pieprzem. Dekoracja 1 -Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę,robimy wgłębienie i kładziemy tam buraczki. Dekoracja 2 -Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z groszku i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki. Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicake pan – ostatnie zdjęcie). Magiczna pasta nadaje powierzchni form do pieczenia efekt nieprzywieralności, dzięki czemu można nieinwazyjnie wyjąć gotowe ciasto. Poczas pieczenia babki piaskowej budyniowo biszkoptowej na własne oczy doświadczyłam magii tej pasty. Babka rosła zupełnie inaczej niż w formie przygotowanej tradycyjnie, co widać na końcowym efekcie (wyszła korona). Po wyjęciu z formy babkę studziłam na blaszce do pizzy
mojewypiekiinietylkoporozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie! Z początkiem grudnia, siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem
Wanilia i Kardamonteż Sylwestra, nie może ich u mnie zabraknąć :) Często także w ciągu roku pokuszę się o sałatkę śledziową, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. Więc gdy tylko ostatnio w oczy rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję
Kulinarne Przebojesprawdź jak chrupie, ten charakterystyczny trzask przy przełamywaniu tabliczki, zaobserwuj czy czekolada się kruszy, czy jej przełamany brzeg jest jednolity - ZMYSŁ DOTYKU - sprawdzamy teksturę czekolady - ZMYSŁ ZAPACHU - najlepiej zamknij oczy, przynajmniej ja kiedy nie widzę, zmysł zapachu wyostrza się i jestem w stanie wyczuć więcej aromatów. - ZMYSŁ SMAKU - najbardziej upragniony moment, po prostu włóż do buzi kawałek czekolady
SMYKWKUCHNIczekoladzie ciemnej. Paluszki o długości 5,5 cm zanurzamy w czekoladzie ciemnej i układamy na połączeniu czekolady białej i ciemnej. Tak powstał kapelusz. Przyklejamy gwiazdki. Czekoladą ciemną robimy oczy i usta. Nosek zrobiłam z cukrowej gwiazdki obcinając dwa naprzeciwległe ramiona. Możemy dodatkowo udekorować cukrową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia
Domowy Smak Jedzenialśniące łuski. Ryba naturalnie jest lekko zielonkawa w niektórych miejscach, więc taki kolor nie świadczy o tym, że jest nieświeża. Jeśli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na jej oczy – powinny być lśniące i wypukłe, jeśli są mętne, może okazać się, że jest nieco zepsuta. W przypadku pstrąga bardzo duże znaczenie ma także sposób przechowywania. Sięgaj po ryby pakowane
Codogaramnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować 😜 A mak, to przecież symbol płodności, choć oczywiście nie do końca musi być w dosłownym tego słowa znaczeniu ;) Szkoda byłoby
Kuchnia w czekoladzieryba praktycznie nie ma zapachu lub pachnie morzem i jodem. Im starsza ryba, tym mniej przyjemny jej zapach. 2 ) Jędrna, błyszcząca powierzchnia ryby oznacza jej świeżość. 3 ) Oczy ryby mówią wszystko o jej świeżości ! Bardzo świeża ryba ma je wypukłe, jasne i przejrzyste. Ciemniejsze, spłaszczone i mętne to znak, że ryba jest nieświeża
Przepisy i porady kulinarneTaka konstrukcja wróży dobrą odporność na korozję i pozwala obchodzić się swobodnie z nożem w kuchni. Po chwyceniu noża w rękę rzuca się w oczy doskonałe zbalansowanie i lekkość konstrukcji. Nóż waży zaledwie 172g, to zasługa cienkiej klingi, oraz pustej rączki która w środku wypełniona jest piaskiem kwarcowym. Środek ciężkości został odpowiednio dobrany, czyli
cucinareuszkodzenia mechaniczne. Niska gradacja cząstek, to też gwarancja, że ostrze nie będzie się szczerbić, a odłamki nie wylądują w naszej potrawie. Podczas użytkowania obieraczki, rzuca się w oczy sztywność ostrza. Ostrze obieraczki, nawet mocno dociśnięte do warzywa, nie ulega deformacji, jak ma to miejsce w stalowych rozwiązaniach. Obierane warzywa i owoce nie ulegają zmiażdżeniu i zszarpaniu. Rękojeść obieraka ceramicznego
cucinareSmażę sobie coś na patelni, posypuje serem i do piekarnika. No bajka. Jako, że cenię sobie zdrowe odżywianie to na myśl o "smażeniu be tłuszczu" zaświeciły mi się oczy. Więc do dzieła... PATELNIA W AKCJI SMAŻENIE BEZ TŁUSZCZU, NAGRZEWANIE SIĘ I ZMYWANIE: Na pierwszy rzut poszły pancakes. Zazwyczaj robię je na patelni do smażenia naleśników bo wtedy nie potrzebuję
Czarnawisienkajesienna słodycz gotowa :) Warto zaprosić do wspólnego pieczenia najmłodszych. Kiedy ktoś starszy będzie nacinał grzbiety jeży, tworząc smakowite kolce, dzieci na pewno z radością ubogacą jeże o goździkowe oczy. Wspólne gotowanie nie tylko rozwija i uczy ale także zostawia w głowie ciepłe wspomnienie. Róbcie zaczyn i krójcie jabłka, czas na pyszną zabawę z drożdżowymi jeżami! :D Drożdżowe jeże cynamonowe
Kuchnia w Słońcu Skąpana