mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku z cytryny Ośmiornicę i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bierzącą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami. Dokładny opis oczyszczania ośmiornicy znajdziecie post wcześniej (click). W przypadku mątwy postępujemy podobnie. Ta mrożona, jest już pozbawiona wnętrzności, wystarczy tylko(...)wyciąć oczy, usunąć „ząb” i pozbyć się czernidła. Krewetki płuczemy i wyciągamy czarną „nitkę „ z wnętrza. Radzę ośmiornicę i mątwę gotować w oddzielnych garnkach. Ośmiornica w trakcie gotowania zabarwia wodę na różowo. Ja ugotowałam w jednym, więc moja mątwa przybrała śliczny różowy kolor) Do dwóch garnków z wrzącą wodą wrzucamy po marchewce, łodydze selera, połówce cebuli, liściu laurowym
Mia Cucina Sofietababeczek potrzebujesz:- 30 białych pianek- 24 kamyczki na źrenice- czerwony lukier w tubce- odrobinę lukru lub syropu z cukrem, by wszystko do siebie przylepić- 24 wykałaczki Sposób przygotowania:Oczy robimy przylepiając do pianki kamyczki za pomocą lukru. Dodatkowo czerwonym lukrem malujemy popękane naczynka. Oczy mocujemy w babeczkach za pomocą wbityczh w nie od spodu wykałaczek.Zęby robimy z połówki pianki
W kuchni wieczoremkulkę dwa waciki. Zbierz chusteczkę tak, by powstała główka i sukienka duszka. Zwiąż "szyję" duszka kawałkiem sznurka. Końcówkę pędzla (drewnianą) zanurz w czarnej farbie i przyciśnij do papieru tworząc oczy duszka. Tym schematem stwórz wszystkie duszki. Na końcu w równych odstępach przywiązuj duszki do długiego sznurka, tak jak poprzednio, zawiązując sznurek na ich "szyjach". Pamiętaj, by zostawić kawałek sznurka(...)możesz namalować białe pasy jak widać na zdjęciu. Kiedy rolki wyschną, klejem przyczep skrzydła połączoną częścią do "pleców" nietoperza. Cienkim pędzelkiem namaluj buzię i kły wampira, drewnianą końcówką pędzla oczy. Przyklej różki. Zrobione!Dobrej zabawy!Paulina
Gotowanie to kochaniewtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy czym przy wymawianiu słowa "solony", obsługujący mnie pan delikatnie się skrzywił. Otworzyłam szeroko oczy, będąc pewną, że się przesłyszałam. KARMELOWY POPCORN??? Toż to naruszenie świętości i ideału polskiego, znanego mi i całemu światu, najlepszej przekąski kinowej! Taki oto był mój pogląd na świat. Grzecznie(...)komentując, zamówiłam solony. Na co, tym razem, mój towarzysz zrobił wielkie oczy i spojrzał na mnie jak na kosmitkę. SOLONY POPCORN??? To tak można jeść??? Zaczęliśmy dumać nad różnicami kulturowo-kulinarnymi i w ostateczności, przez chwilę mej nieuwagi, obudziłam się trzymając w objęciach słodki popcorn. Z lekkim obrzydzeniem zabrałam się za pierwszą biało-miodową kulkę i... nie pamiętam reszty
Gotowanie to kochaniejogurt grecki i wstawić na kilka godzin (minimum 5 godzin) do lodówki (najlepiej pozostawić przez noc) . Po odsączeniu od serwatki, 2 łyżeczki odstawić na później (to będą oczy). Resztę jogurtu przełożyć do misy (ostrożne bez papieru) miksować na najwyższych obrotach z 3- 4 łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni(...)Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować wierzch rysując oczy i buzię renifera
CoolinarniePLjechaliśmy do rodziców C. na Wigilię, było prawie pięć stopni na plusie, a w pewnym momencie C. poprosił o okulary przeciwsłoneczne, bo słońce świeciło mu z uporem prosto w oczy. Krajobraz przypominał marcowe początki wiosny, gdy wszystko powoli budzi się do życia po mroźnej zimie. Niebo obłędnie błękitne, leniwe chmury płynące nisko nad ziemią, no i to obezwładniające wręcz słońce(...)Jestem pewna, że to była najcieplejsza Wigilia, jaką zdarzyło mi się przeżyć. Kiedy więc w pierwsze Święto otworzyłam oczy i za oknem ujrzałam wszystko otulone warstwą (niezbyt grubą, muszę szczerze przyznać) białego puchu, moje zdziwienie nie miało granic. No bo jak to tak...? Taka zmiana w mniej niż dwadzieścia cztery godziny? Od niemal wiosny do typowej zimy...? Mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe(...)serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy
Kuchnia domowa Aniubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć(...)ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow stosowanych na oczy swietnie nawilzaja galke oczna.Ogorki zawieraja kukurbitacyne,ktora odpowiada za ich gorzki posmak.Wystepuje ona we wszystkich ogorkach,jednak najczesciej jej stezenie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znane również pod nazwami lussekatter lub saffransbullar. to tradycyjny wypiek świąteczny. Tradycyjnie przybierają one kształt litery S i są ozdabiane w dwóch miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu pieczenia, ale równie dobrze smakują na drugi dzień ze szklanką mleka, gorącej czekolady lub gløggu (grzanego wina z korzennymi(...)chrześcijanie byli prześladowani). Łucję następnie torturowano, by odrzuciła wiarę, ta jednak odmówiła, za co ją skazano na zamknięcie w domu publicznym. Chcąc uniknąć okrutnego losu, męczennica wydłubała swoje piękne oczy, aby się oszpecić. Koniec końców została ścięta w wieku 23 lat w 304 roku.Sam kult Św. Łucji wywodzi się z Sycylii i przybył do Szwecji z Niemiec, gdzie zdobył olbrzymią
Food Squaresamotne cukinie kłuły mnie w oczy od paru dni. Stwierdziłam, że muszę się nad nimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam
Z butelką mleczka w tlenajwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować guziczki przed przyczepieniem tułowia do ciasteczka (przećwiczone na własnych błędach ;)). Na połowie pralinek malujemy oczy, uśmiech i przyczepiamy czerwone koraliki na nos. Nakładamy sporą porcję czekolady
Ciastkozercypłaskie łyżeczki żelatyny w proszku200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa:250g masła1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem(...)miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUposmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku(...)smaku- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos- gdy mumie są już upieczone i lekko ostygły dodamy im oczy- z ugotowanego białka słomką do picia wycinamy oczka- tą samą słomkę wbijamy w nasze mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce gorzkiej
Basia w kuchniuwagi skupiac na to, czy danie nam się przypali, czy nie. Nie musimy niczego podlewac dużymi ilościami tłuszczu. Wszystko spokojnie i na luzie :) Ja gotując włączam często muzykę, cieszę oczy pięknym designem, nos aromatami unoszącymi się w kuchni i wtedy jest tak dobrzeee. W moim Master Chef`ie jak widac dusiłam, smażyłam i pięknie wyszło. Kiedyś po ugotowaniu dania(...)potem kolacja świetnie smakuje, przy przygotowaniu której uczestniczyli wszyscy obecni :) Strasznie lubię takie chwile. Znajomi zawsze są tym zachwyceni i dodatkowo pod dużym wrażeniem naczyń Ballarini. Zawsze szeroko otwierają oczy jak widzą smażenie bez dodatku tłuszczu i łatwości gotowania jaką daje nam wspomniana już wielokrotnie firma :)Na koniec już dziś serdecznie Was zapraszam na konkurs, który ogłoszę pod koniec
Blondynka Gotuje