najwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować guziczki przed przyczepieniem tułowia do ciasteczka (przećwiczone na własnych błędach ;)). Na połowie pralinek malujemy oczy, uśmiech i przyczepiamy czerwone koraliki na nos. Nakładamy sporą porcję czekolady
Ciastkozercypłaskie łyżeczki żelatyny w proszku200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa:250g masła1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem(...)miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUposmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku(...)smaku- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos- gdy mumie są już upieczone i lekko ostygły dodamy im oczy- z ugotowanego białka słomką do picia wycinamy oczka- tą samą słomkę wbijamy w nasze mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce gorzkiej
Basia w kuchniuwagi skupiac na to, czy danie nam się przypali, czy nie. Nie musimy niczego podlewac dużymi ilościami tłuszczu. Wszystko spokojnie i na luzie :) Ja gotując włączam często muzykę, cieszę oczy pięknym designem, nos aromatami unoszącymi się w kuchni i wtedy jest tak dobrzeee. W moim Master Chef`ie jak widac dusiłam, smażyłam i pięknie wyszło. Kiedyś po ugotowaniu dania(...)potem kolacja świetnie smakuje, przy przygotowaniu której uczestniczyli wszyscy obecni :) Strasznie lubię takie chwile. Znajomi zawsze są tym zachwyceni i dodatkowo pod dużym wrażeniem naczyń Ballarini. Zawsze szeroko otwierają oczy jak widzą smażenie bez dodatku tłuszczu i łatwości gotowania jaką daje nam wspomniana już wielokrotnie firma :)Na koniec już dziś serdecznie Was zapraszam na konkurs, który ogłoszę pod koniec
Blondynka Gotujeefektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl wody7 ziarenek pieprzu2 liście laurowe4 łyżki żelatynypieprzsólkilka gałązek natki pietruszkiWykonanie:Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę(...)solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy. Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.Podajemy z gorącymi ziemniakami.Ten
Z Majeczką w kuchniBabeczki morskie zwierzątkaWakacje za pasem, sezon na rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na
Ciastkozercynaczynia.Składniki na proste babeczki waniliowe+ czekolada do środkaSkładniki na krem maślanyDo wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę "włochate"), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując(...)razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy kółko foremką. Potrzebne będą kółka w czterech kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym.Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też ukulać w rękach małe kulki i rozgnieść je przed przyczepieniem).Wszystkie potrzebne elementy, do stworzenia dekoracji:Ciasteczkowy Potwór:Oskar:Wielki Ptak:Elmo:Detale z masy cukrowej przyklejamy do siebie za pomocą niewielkiej
Ciastkozercyjest trochę rozczochrany. Zamiast tylki do robienia włosów, można użyć dowolnej innej w kształcie gwiazdki - efekt będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba(...)jednolitego koloru.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego.Nakładamy cienką warstwę kremu na babeczkę, żeby "futerko" lepiej się trzymało.Całą babeczkę pokrywamy kremem.Z masy cukrowej (lub cukierków) robimy oczy i nos. Przyczepiamy na babeczkę pod lekkim kątem (tak, żeby było je widać także patrząc z boku).Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyduszki brzegi i tak będą pofalowane.Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale.Z czarnej masy cukrowej formujemy trzy kuleczki - na oczy i buzie. Można też namalować je pisakiem spożywczym lub barwnikiem (trochę czarnego barwnika nakładamy do małego pojemniczka i malujemy oczy cieniutkim pędzelkiem).Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyfolii podczas malowania nóżek.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i formujemy oczy.Nakładamy krem na przestudzone babeczki.Delikatnie odklejamy nóżki z folii i przyczepiamy do kremu. Doklejamy oczy z masy cukrowej.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercykrem jest bardzo gęsty końcówkę przyczepiamy dodatkowo kawałkiem taśmy klejącej, żeby nie wypadła podczas dekorowania.Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki.Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPlacek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowujemy spore odstępy, bo będą mocno rosły. Kiedy parówki są gotowe, z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz(...)białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża i również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.Najlepsze są na ciepło
Malinowe Pocałunkiśrodka gniew, deprymująca niechęć i onieśmielająca bezradność. Palące gdzieś w sercu uczucie i spokój wewnętrzny działający jak balsam dla duszy. Łzy, krzyk, niepewność bądź szeroki uśmiech, śmiejące się oczy i szczery do bólu śmiech radości.Całe nasze życie składa się z emocji i momentów, kiedy je wyrażamy za pomocą różnych środków. Całe nasze życie to jeden wielki zlepek uczuć, kreujących(...)przez innych i nietypowe dla nas samych.Czy jestem outseiderem? Poniekąd tak. No, może nie widać tego aż tak bardzo, ale rude włosy, tatuaże, glany.. To rzuca się w oczy. Czy lubię odstawać? Tak. Mam swój świat,swoje kredki, poglądy i własne zdanie. Mam zalety i wady, które tolerują nieliczni. Mam ciężki charakter i bardzo trudno mnie ogarnąć rozumem, zrozumieć
W kuchni Karmel-itkiketchup Wykonanie: Z parówek zdjąć osłonki i każdą przekroić na pół. Z rozwiniętego płatu ciasta francuskiego odcinać ok. 1 cm paski i owinąć nimi parówki, pozostawiając miejsce na oczy. Następnie z goździków lub ziarenek pieprzu zrobić mumiom oczy. Gotowe mumie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez 15-20 min. w temp. 180 st.C
Pasja Smakuwycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy na pół i obklejamy ciastem pilnując by paseczki lekko nachodziły na siebie. Zostawiamy miejsce na oczy. Zapiekamy 15 min. w piekarniku nastawionym na 180 st. Po przestygnięciu na pomocą wykałaczki robimy musztardowe oczy.Smacznego
chwile dla mnie