Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l
KardamonovyZachciało mi się ryżu z jabłkami. Niechętnie jednak podeszłam do tradycyjnego przepisu z masłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co
KardamonovyLubię. Tzn. klopsiki pod różną postacią, nie tylko te tytułowe. W moim kajecie mam zapisane jeszcze parę opcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi
KardamonovyPomidorówka zawsze dobrze wchodzi, bez względu na porę roku. Do sezonowych pomidorów jeszcze trochę trzeba poczekać, więc ratują nas pomidory w puszce. Nie jestem ich jakąś
KardamonovyDaaawno dawno temu od czasu do czasu raczyłam się fixem do potrawy chińskich. Nie wiem jaki skład tego typu produktów był wiele lat temu, natomiast obecnie
KardamonovyAuuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego
KardamonovyOdkąd piszę bloga, sukcesywnie zapisuję sobie wszystkie kulinarne pomysły (właśnie rzuciłam okiem na ilość notatek – jest ich ponad tysiąc). Czasami coś wpadnie mi do głowy
KardamonovyTa wersja fasolowej bardzo przypominała mi w smaku minestrone. W sumie jakbym dodała do niej jakiś makaron i sypnęła parmezanem można by ją tak nazwać. W
KardamonovyMoja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak – upiekłam za mało. Składniki
KardamonovyNie pamiętam jaki był powód robienia tego pasztetu. Chyba mam jakiś fasolowy czas ostatnio, nie wiedzieć czemu. Poszperałam na internetach i znalazłam ten przepis u Kingi
KardamonovyProsta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. Składniki: 1,5
KardamonovyDorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee… razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i
KardamonovyNie wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra
KardamonovyTen przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą
KardamonovyDzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed Wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem
Kardamonovy