Bardzo pożywne i zdrowe śniadanie dające dużo energii na cały dzień. Dzieci je uwielbiają - mały Michał nazywa je "puszystymi, bananowymi chmurkami ". Naleśniki
Pora na pora i pomidoraBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie - chińszczyznę. Na pewno nie klasyczną, bo trochę dostosowaną do moich smaków, ale gwarantuję Wam, że
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCzemu biszkoptowe? ponieważ są dość puszyste i znacznie różnią się od standardowych naleśników, wyszły przez przypadek, chciałam odtworzyć przepis na placuszki z truskawkami, które robiłam tydzień
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwiąteczny obiad kojarzy się z elegancją. Specjalnie na tę okazję przygotowujemy dania, które według nas są wyjątkowe, odświętne, a ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Gdy mieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem wyciągamy bouquet garni. Dla 6 osób Czas: 14 godzin (przygotowanie 20 minut, marynowanie 12 godzin, gotowanie około 2 godziny 45 minut) Uwagi: *Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego
Przysmaki Karolkikolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta(...)pojemnika nasmarowanego oliwą i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij co najmniej godzinę przed planowany pieczeniem, żeby ciasto się ogrzało. Taką focaccię możecie zjeść na ciepło na obiad czy kolację, ale też nawet następnego dnia zabrać do pracy, na piknik lub wycieczkę
Chilli Czosnek i OliwaWczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się
Be Fit Be StrongZ okazji imienin mój tata postanowił nas zaprosić do restauracji włoskiej Trattorii Mamma Mia zlokalizowanej na ulicy Karmelickiej w Krakowie. Zawsze zachwyca mnie odkrywanie nowych miejsc
Karola gotujeSokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie (wspomagają
IzaGotujewzględu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku(...)zieleninę w pęczku. Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartość nabierze głębszego aromatu. Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy
Grunt to przepis!Dziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy
Powiedz dietom nieGotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków, pozwalającą na zachowanie ogromnego bogactwa witamin i minerałów, które ulegają zniszczeniu podczas innych sposobów obróbki termicznej. Parowniki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dlatego, że zapychanie się byle czym nie doda nam sił, a wręcz przeciwnie. Batonik, choćby teoretycznie zdrowy, nie zastąpi pełnowartościowego obiadu. Dzisiaj mam dla Was pomysł na bardzo szybki obiad, który na pewno Was nasyci, a także zapewni energię na resztę dnia. Pełnoziarnisty makaron, szynka i brokuły. Zapraszam 😊 Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie Smaczne(...)gotowych półproduktach. Wykorzystany przeze mnie sos do zapiekanki jest dobrą bazą dla naszej wyobraźni i smaku. Nie jest zbyt słony (zawsze można go dosolić przed zalaniem makaronu), delikatny w smaku, a zatem można go "dosmaczyć" po swojemu na wiele sposobów. Skład pozwala na podanie dania osobom na diecie lub dzieciom. Na opakowaniu znajdziecie przepis, ale ja postanowiłam nieco go zmodyfikować
Codzienna kuchnia niecodziennastyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Trudno czasem wymyślić kompaktową nazwę dla potrawy ,uwierzcie , trudniej to zrobić ,niż samo danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego kiść pomidorków koktajlowych , podpieczonych w piekarniku i mamy lekki ,pyszny obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróży