takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne(...)razu podajemy – na gorącym ryżu. Między talerze dzielimy pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych zielonych szparagów 300-350g mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach
Karo in the Kitchenkolęd. Zmywanie! Zakasane rękawy, jeden talerz, drugi, dwudziesty pierwszy, koniec. Jak dobrze, że można siąść przed telewizorem i pooglądać Kevina. O jutrzejsze śniadanie nie ma się co martwić, o obiad też nie, bo lodówka przecież pełna. Dwa dni później trzeba będzie jednak pojechać na zakupy, bo połowę rzeczy znalazło się w koszu. Zepsute, termin ważności minął - do kosza. Dziwnie pachnie(...)kupować nadmiary. Czy warto trzymać się stereotypu wyolbrzymiania i przepychu, jaki musi widnieć na naszych świątecznych stołach. Nie chodzi tu tylko o sprawy etyczne związane z tym, że niektóre osoby za to, co wyrzucamy do kosza oddałyby na prawdę dużo, chodzi również o sprawy finansowe. Do kosza wypadają nam z portfeli banknoty o wysokich nominałach. Święta Bożego Narodzenia są tylko
Moja Mama Gotujepewnie niektórzy z Was (z osób, które śledzą fp bloga) w tym miejscu pomyślą " a po co jej nowy aparat jak dopiero sobie kupiła lustrzankę!? ". A no właśnie dlatego ;) odpowiedź jest zakodowana w stwierdzeniu faktu posiadania owej lustrzanki - odkąd ją mam, wolne chwile poświęcam na naukę fotografii. Nie tylko kulinarnej, bo nie dla samych zdjęć blogowych ją kupiłam(...)ponad 2 lat wstawania każdej nocy nawet kilkakrotnie), do gotowania i pieczenia, bo LUBIĘ PIEC I GOTOWAĆ, inaczej by ten blog nie powstał, ale przede wszystkim muszę mieć dla kogo, bo sama to sobie i płatki z mlekiem zjem czy inne kanapki;)). Moja rodzina daje mi energię do realizowania wszystkich celów i marzeń :) Z zawodu jestem księgową, ale z racji
Kolorowy Przepisownikdodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem(...)grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu – warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Mój przepis jak widzicie będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Pokaże Wam jak produkty mleczne „przemycić
Ostra na Słodkoodpowiednim czasie. Co ciekawe, restauracja jest dość sporych rozmiarów, a gości hotelowych widać nie było. Do dyspozycji było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam(...)ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej i smaczniej dla gości byłoby podawać surówki. Mam wrażenie, że właścicielom niezbyt zależy na opinii klientów. Jeśli chcecie odwiedzić restaurację Sarmacką to polecam omijanie pozycji w karcie z "warzywami
Pasja Smakużałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł i nie próbował). Po prostu wszyscy się boją krwi na talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła
Moja DelicjaNie wiem czy to ostatni przepis w tym roku, być może uda się jeszcze coś wrzucić, ale jeśli chodzi o przystawki karnawałowe, to raczej na więcej
Kuchnia w czekoladzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitsię przeróżnych diet czy przestrzegania zasad ujemnego bilansu energetycznego (spalanie większej ilości kalorii niż spożywana). Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Diane Kress ze swoją dietą, która ma przywrócić metabolizm do normy. Dieta składa się z trzech etapów. Etap I: swoisty reset dla organizmu. Zadaniem pierwszej fazy jest pozwolenie wątrobie i trzustce na prawie dwumiesięczny odpoczynek. Przez ten czas maksymalnie(...)zjeść jedną taką kromkę (a nawet więcej niż jedną, np. 1 i 1/3). Mój przykładowy dzień składał się z kromki chleba z wędliną na śniadanie, garści orzechów koło południa, obiadu (np. kurczaka z warzywami), kolacji (znów z jednej kromki) i przekąski przed snem (np. garści oliwek). Oprócz samej diety musimy trzymać się jeszcze paru ważnych zasad. Do najważniejszych z nich
Proste-przepisy.plbloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz). Podczas naszego spotkania, oprócz części teoretycznej (nazwijmy to tak w skrócie), mieliśmy okazję zjeść potrawy, które wcześniej przygotował dla nas szef Marco Ghia . Były to dania, do przygotowania których można użyć takich produktów, którym np. kończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci(...)się, że bardzo wiele produktów jest mi "niezbędnie potrzebnych". Kolejną, bardzo ważną kwestią jest kontrolowanie daty ważności . Od momentu zakupu produktu, do chwili wykorzystania go. Wiem, że ciągle niewiele osób sprawdza na opakowaniu te kilka cyferek, ale przez to narażają się na kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennaszpiku prosto z talerzy biodrowych. Wiąże się to z zabiegiem pod narkozą, z ogromną ingerencją w organizm i kilkudniową niedyspozycją. Nieważne. DLA MNIE TO DYSKOMFORT PRZEZ KILKA DNI – DLA INNEJ OSOBY NOWE ŻYCIE. Rodzicie byli temu przeciwni. Nie dziwię się – w końcu chodzi o zaburzenie homeostazy organizmu. Nigdy nie wiadomo, jakie mogą być konsekwencje. U jednych przebiega to w dany(...)dawał się we znaki, naprawdę nie było źle. Ponoć im bardziej boli, tym lepiej – wtedy szpik kostny produkuje zdecydowanie więcej komórek. Szpik kostny znajduje się w kościach długich. U osób młodych występuje w postaci czerwonej, a w miarę upływu lat, robi się żółtawy/biały na skutek odkładanych komórek tłuszczowych. Najintensywniej komórki szpiku namnażają się w części ogonowej
W kuchni Karmel-itkiUwaga! Te zdjęcia są doskonałym przykładem na to, jak nie powinno się fotografować jedzenia 🙈 W ogóle miałam je usunąć całkowicie z powierzchni wszelkich kart SD i
Kuchnia w czekoladzieWiosną chce nam się świeżych warzyw i owoców. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I choć nie jestem zwolenniczką zajadania się nowalijkami
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio natrafiłam na artykuł, w którym wymienione było 10 typów jedzenia, które najbardziej szkodzi naszemu żołądkowi. Fit placuszki z cukinią i kaszą jaglaną Zaczęłam czytać i
mecooksrównież potrawy dedykowane specjalnie dla dzieci. Wybrałyśmy kilka pozycji, które wpadły nam w oko i zaczęłyśmy oczekiwać na dania. Ten moment jest dla mnie najgorszy - jako mama dwójki bardzo żywiołowych dzieci siedzę zazwyczaj jak na szpilkach by czegoś nie zmalowali. Jednakże tym razem obsługa zaskoczyła nas podając kredki (naostrzone!) i kolorowanki (o wielu pustych stronach) dla dzieci. Wielki plus(...)słodka o odpowiedniej wielkości. Wielkim atutem dania było wkomponowanie warzyw i to w taki sposób, że stanowiły atrakcje dla dzieci. Jasiu zajadał talarki ziemniaczane w towarzystwie dwóch sosów i moim (!) schabowym. Sama spróbowałam jeden i przepadłam, fantastyczne, chrupiąca wersja chipsów na obiad. Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy
Kolizje Smakówwbijamy do dwóch osobnych miseczek, z miseczki wlewamy jajko do wody zaraz nad jej taflą i… wyłączamy gaz. Garnka niczym nie przykrywamy. Odmierzamy stoperem 4 minuty dla jajek rozmiaru M, 4m30s-4m50s dla jajek rozmiaru L. Jak w każdym wypadku – im świeższe jajko, tym lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Ugotowane jajka wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową(...)odsączeniu płynu) ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ średniej czerwonej cebuli 14-16 czarnych oliwek 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki 2 pełne łyżki posiekanego szczypiorku 2 jajka L (dla 4 osób- 4 jajka) HISZPAŃSKI VINEGRET 5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 pełna łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki
Karo in the Kitchenzupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była(...)było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny. Była taka sytuacja, że myśmy dostawali kartki, ale były osoby, które miały możliwość sobie uchować świnię. Wtedy zgłaszali, że zabijali świnię. Przychodzili, oceniali i zabierali im kartki na jakiś czas. I tak mieli więcej mięsa niż na kartki. Polacy robili
Kryzysowa Książka Kucharska