obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:205/265)

Penne z sosem pomidorowym, fasolką i borowikami oraz "Wybrzeże Szkieletów" 143

Obiady z makaronem to jedne z najszybszych dań. Ale jeśli trzeba przygotować prawdziwy sos pomidorowy, to takie danie zamienia się w slow food. Sos musi się perkotać na palniku o małej mocy nawet kilka godzin, a w mieszkaniu unosi się cudny pomidorowy zapach. Przyznaję się, że zwykle sosu robię do razu dużo, szczególnie wówczas, gdy zapowiada się pracowity tydzień(...)kamienicę upomnieli się jej właściciele. Głównym mózgiem operacyjnym "Wybrzeża Szkiletów" jest Juan Cabrillo, przez Korporacji, która przyjmuje trudne, niewygodne, nielegalne lub na granicy prawa zlecenia, dzięki którym zarabia krocie. Dla wielbicieli Kurta Austina (innego bohatera, któremu Cussler "powierza" trudne zadania) dodam, że i on się tu epizodycznie pojawi. Korporacja otrzymuje od amerykańskiego rządu zlecenie dostarczenia broni afrykańskim partyzantom. Z czasem

Weekendy w domu i ogrodzie
Akademia na Różanej 103

Przed przyjściem do restauracji rozmawiałam z dwiema osobami, które zachwycały się podawanymi tu potrawami. Sprawiło to, że nabrałam podejrzeń i szłam z nastawieniem na znalezienie tak zwanej „dziury w całym”. I już pewien zawód po przejrzeniu menu i karty win. Menu jest relatywnie krótkie i dobrze przemyślane – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Karta win jest zdecydowanie dłuższa. Znajdziemy(...)Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie rucola jako garnie była zbędna.  Kolejnym daniem był „Sandacz na szpinaku z sosem szczawiowym” (60 zł). Idealnie skomponowane i przygotowane danie. Sandacz delikatny, idealnie ugotowany i bez ości

królestwo garów
Pyszna potrawka z białej fasolki 152

Podobno człowiek nie powinien być od niczego ani od nikogo uzależniony, bo to ogranicza jego wolność. Tak to prawda, ale są rzeczy,   których na pewno

Moja Mama Gotuje
Likier czekoladowo piernikowy 157

Kurcze już myślałam, że nijak nie zdążę z tym ostatnim w tym roku (teraz już na pewno ostatnim!) wpisem. Miałam pisać jakiś osobny post podsumowujący, ale

Kuchnia w czekoladzie
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 379

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja

Karo in the Kitchen
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 156

jedzenia .Nie wie na pewno, że kupując ośmiornicę na obiad należy ją oglądnąć bardzo dobrze w okolicach macek, by dowiedzieć się skąd pochodzi,czy jest importowana ,czy tutejsza, nie wie, że przed gotowaniem należy ją kilka razy walnąć młotkiem . Nie wie zapewne, że tradycyjne ragu. gotuje się minimum 10 godzin. Dla Włocha jedzenie to rzecz święta. Przekonała się(...)kuchni i zasmakujecie jak główna bohaterka, w radości z gotowania i z jedzenia. Składniki ( przepiszę oryginalnie z książki, byście mogli poczuć jakim językiem pisana jest książka) Porcja dla 6-8 osób 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin 340 g GALLINELLA DI MAIALE, co w neapolitańskim dialekcie oznacza mięsiste mięśnie z dolnej

Z Kuchni Do Kuchni
Policzki wieprzowe na szpinaku 154

Każdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się

Karczma Honorietty
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 188

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru

ClauditteMissCooking
Słodko-pikantny kurczak z ananasem 163

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Kilka sk\u0142adnik\u00f3w, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skr\u00f3cie mo\u017cna okre\u015bli\u0107 to danie

Mostek w kuchni
Paella marinera 185

będzie. Przyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki . Istnieje wiele odmian tej potrawy i zazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody(...)zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed owocami morza. Po tym daniu im przejdzie. Moje dzieci wychowane na kuchni włoskiej

Z Kuchni Do Kuchni
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 257

Śniadanie – naleśniki!Obiad – naleśniki!Kolacja – naleśniki!Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi!W wersji na słodko … np. z owocami …Na ostro – z farszem z makreli …Albo takie jak dziś!Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych(...)nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie!Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna.Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób!NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala.Zdecydowania warta swojej ceny.GODNA POLECENIA!A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu!__________________________________________________________________________________________Inne dania, które niebawem pokażę na blogu

Ostra na Słodko
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 224

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać.   Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego

Karo in the Kitchen
Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym 217

Składniki: 2 puszki cieciorki konserwowej (każda po 240 g, waga netto, po odcedzeniu z zalewy); 1 duża czerwona papryka; 1 duża żółta lub zielona papryka; 3

Gospodyni Miejska
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 197

Co może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę

Ratunku obiad
Potrawka gulaszowa 194

Czyli troszkę biedniejsza, choć wcale nie gorsza wersja placka po węgiersku. Muszę przyznać, że tę nawet wolę, choć z langoszami istnieje pewien problem. Wiele osób spiera się o ich pochodzenie, a w internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie(...)ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej

Kuchenna Kontrrewolucya