Grypa w moim otoczeniu rozszalała się na dobre. Pokrzyżowała rodzinne spotkania świąteczne, a wielu znajomym nie pozwoliła w pełni cieszyć się pierwszymi chwilami słońca. „Dzięki
PatchworkPierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10
Pasje JolkiPyszne pieczone przepiórki Moja przygoda z przepiórkami , zaczęła się niedawno od pomysłu najmłodszego syna na to by wprowadzić je do naszego mini-mikro gospodarstwa No , a
Ogrodnik w podróżypieczenie królika i niedawno zdałam sobie sprawę, że nie ma tu ani jednego postu o króliku duszonym. Spieszę zatem uzupełnić tę zaległość i proponuję przygotować np. na niedzielny obiad to zdrowe i pyszne mięso. Składniki : tylna część tuszy króliczej ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku 6-8 ziaren jałowca liść laurowy sól pieprz 2-3 łyżki oleju(...)uświadomił jeszcze, że dotychczas tak cenne cnoty jak szacunek do drugiej osoby, niesienie pomocy, honor, uczciwość, miłość do rodziców, więzi rodzinne, wiara, umiłowanie ojczyzny czy nauka w ciągu ostatnich dwudziestu lat stały się staromodne, zupełnie nieważne, a wręcz wyśmiewane. Książka mocno mnie poruszyła. Jest zaklasyfikowana do literatury młodzieżowej (dla młodszych dzieci będzie trudna do lektury ze względu na język
Weekendy w domu i ogrodzieDietetyczna pasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na
IzaGotujeSkładniki: 3 duże jajka (ok. 210 g) 2 plasterki szynki wieprzowej (30 g) garść pokrojonego szczypiorku (20 g) 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) kilka
Vroblewska-fitlifedomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą
moj przepis naWłoskie makarony to prawie zawsze jeden z najszybszych pomysłów na obiad czy gorącą kolację. Pastę z dzisiejszego przepisu zrobicie w czasie czekania na wodę do gotowania i podczas samego gotowania makaronu. Naprawdę – ‘nie mam czasu’ w tym momencie nie jest żadną wymówką. Makaron – najlepiej któryś z długich, czyli tagliatelle, bavette, fettuccine, bucatini albo spaghetti – gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 średniej dojrzałej i soczystej cytryny garść liści świeżej bazylii kilka gałązek szczypioru sól (ok. ½ łyżeczki) świeżo mielony pieprz (sporo!) DO PODANIA porcja makaronu dla dwóch dorosłych osób po dwie krewetki Black Tiger przesmażone na maśle z czosnkiem liście świeżej bazylii plastry cytryny do skropienia
Karo in the Kitchenopublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej(...)wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. *Jeśli danie wyjdzie dla Was zbyt gęste możecie dodać do niego wody i zagotować. A jeśli zbyt rzadkie, rozmieszanej wody z mąką i jeszcze raz zagotować. Gdy danie jest gotowe, przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowy RajKtóż z nas nie zna charakterystycznego smaku i zapachu Nutelli? Każdego roku podbija ona serca coraz większej liczby ludzi na całym świecie, a dzieje się tak
Moja smaczna kuchniaDzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dla mnie mógłby być codziennie... Pizza – przepis na ciasto - 4 sztuk Składniki: Mąka pszenna typ 500 – 500g Woda ciepła – 250ml
Kuchnia Bon AppetitImprezowe przekąski większości z nas kojarzą się z chipsami, paluszkami, krakersami, ciasteczkami i innymi, niestety niekoniecznie zdrowymi produktami. Tak się ostatnio zastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast
W kuchni KatieJestem ciekawa - jak często na Waszych stołach pojawiają się ryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają(...)panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie, czy nowotwory. Nawet dzieci
Di gotujejesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimo. Idealnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu, bądź kolacji w gronie najbliższych. Serdecznie Wam polecam to danie. Ja zabrałam je ze sobą na spotkanie z bliskimi na pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić(...)marki Stovit, to bardzo subtelne i ciekawe połączenie smaku. Życzę Wam smacznego i pięknego popołudnia podczas jesiennego pikniku. Sprawcie sobie taką przyjemność, zatrzymajcie kilka ciepłych chwil tylko dla siebie i bliskich Wam osób. A zapewniam Was, że będzie często myślami wracać do tych momentów. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIGLUTEN Chyba najczęściej słyszy się o nieszczęsnym glutenie. W skrócie jest to białko, które występuje nie tylko w pszenicy, ale też w orkiszu, jęczmieniu i życie. Szkodzi przede wszystkim osobom cierpiącym na: Celiakię - wg statystyk dotyczy ok. 1% społeczeństwa - dane są jednak nieprecyzyjne, ponieważ celiakia nie musi dawać objawów - stąd też część ludzi może nawet nie wiedzieć, że choruje Alergię(...)jakiego stopnia poszybuje nam cukier we krwi, to dość złożony mechanizm, zależny od wielu składowych (naszej gospodarki węglowodanowej, dojrzałości produktu, czasu gotowania, stopnia przetworzenia). Ponadto pomiary są wykonywane dla pojedynczych artykułów żywnościowych, nie uwzględniają natomiast zmian zachodzących w czasie spożywania z innymi składnikami. Przykładowo jeśli zjemy coś o wysokim ładunku glikemicznym, ale w towarzystwie tłuszczu, białka czy błonnika rozpuszczalnego - skok
Powiedz dietom nie