obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:201/265)

KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 136

Ziemniak to podstawowy produkt w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na obiad kotleta schabowego czy mielonego bez ziemniaków. Jednak nie do końca są one doceniane za swoje wartości odżywcze. Ziemniaki bardzo często lądują na naszych stołach ze względu na walory smakowe oraz cenę, a większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo zdrowe. Jedząc je, dostarczamy organizmowi(...)procesie krzepnięcia krwi - witamina K odpowiedzialna jest za właściwą krzepliwość krwi ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu ze względu na obecność jodu wspierają funkcję tarczycy są lekkostrawne i bezpieczne dla niemowląt oraz kobiet w ciąży Ciekawostki: ziemniak średniej wielkości zawiera prawie 50% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, lecz gdy długo leżą, z czasem tracą witaminę C ziemniaki leżące

Kuchnia MagdaLeny
Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 182

Nastąpił przegląd warzyw w lodówce i w zamrażalce. Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 181

„Jestem jak owoc dyni dojrzały gotów rozpęknąć i wydać ze swego wnętrza plon ziarna.” -Halina Poświatowska Dynia ( Cucurbita L.) - dla jednych kojarzona z zabawą halloweenową, a

Moja Mama Gotuje
Szakszuka z kiełbasą podwawelską 218

bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski. Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto dodać kiełbasę dobrej jakości. Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej extra z certyfikatem QAFP. Pewnie większość z Was zastanawia się(...)Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast 2. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro show 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa 3. Eurogastro – Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa Kochani, mam dla Was dodatkowo konkurs : Przygotuj danie z produktów: kiełbasa podwawelska extra, kiełbasa żywiecka lub kiełbasa krakowska sucha wyprodukowanych w systemie QAFP, wyślij zdjęcie oraz przepis i wygraj NAGRODY

Marta Gotuje
Kurczak z rożna z piekarnika 341

Kurczak z rożna z piekarnika Amica. Kurczak z rożna to jest to! Kto go nie lubi? Szczególnie gdy ma chrupiącą, złocistą skórkę, jest dobrze przypieczony, do

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ozory w sosie musztardowym 185

Ozory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 255

takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne(...)razu podajemy – na gorącym ryżu. Między talerze dzielimy pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych zielonych szparagów 300-350g mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach

Karo in the Kitchen
Wigilijny barszcz czerwony 134

kolęd. Zmywanie! Zakasane rękawy, jeden talerz, drugi, dwudziesty pierwszy, koniec. Jak dobrze, że można siąść przed telewizorem i pooglądać Kevina. O jutrzejsze śniadanie nie ma się co martwić, o obiad też nie, bo lodówka przecież pełna. Dwa dni później trzeba będzie jednak pojechać na zakupy, bo połowę rzeczy znalazło się w koszu. Zepsute, termin ważności minął - do kosza. Dziwnie pachnie(...)kupować nadmiary. Czy warto trzymać się stereotypu wyolbrzymiania i przepychu, jaki musi widnieć na naszych świątecznych stołach. Nie chodzi tu tylko o sprawy etyczne związane z tym, że niektóre osoby za to, co wyrzucamy do kosza oddałyby na prawdę dużo, chodzi również o sprawy finansowe. Do kosza wypadają nam z portfeli banknoty o wysokich nominałach. Święta Bożego Narodzenia są tylko

Moja Mama Gotuje
ZAPIEKANKA SEROWA ( z twarogu ) Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI 251

dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem(...)grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu – warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Mój przepis jak widzicie będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Pokaże Wam jak produkty mleczne „przemycić

Ostra na Słodko
Restauracja Sarmacka - opinia 155

odpowiednim czasie. Co ciekawe, restauracja jest dość sporych rozmiarów, a gości hotelowych widać nie było. Do dyspozycji było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam(...)ziemniaki.  Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej i smaczniej dla gości byłoby podawać surówki. Mam wrażenie, że właścicielom niezbyt zależy na opinii klientów. Jeśli chcecie odwiedzić restaurację Sarmacką to polecam omijanie pozycji w karcie z "warzywami

Pasja Smaku
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 189

żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł i nie próbował). Po prostu wszyscy się boją krwi na talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła

Moja Delicja
Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 142

Nie wiem czy to ostatni przepis w tym roku, być może uda się jeszcze coś wrzucić, ale jeśli chodzi o przystawki karnawałowe, to raczej na więcej

Kuchnia w czekoladzie
Zupa Pho 148

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 183

się przeróżnych diet czy przestrzegania zasad ujemnego bilansu energetycznego (spalanie większej ilości kalorii niż spożywana). Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Diane Kress ze swoją dietą, która ma przywrócić metabolizm do normy. Dieta składa się z trzech etapów. Etap I: swoisty reset dla organizmu. Zadaniem pierwszej fazy jest pozwolenie wątrobie i trzustce na prawie dwumiesięczny odpoczynek. Przez ten czas maksymalnie(...)zjeść jedną taką kromkę (a nawet więcej niż jedną, np. 1 i 1/3). Mój przykładowy dzień składał się z kromki chleba z wędliną na śniadanie, garści orzechów koło południa, obiadu (np. kurczaka z warzywami), kolacji (znów z jednej kromki) i przekąski przed snem (np. garści oliwek). Oprócz samej diety musimy trzymać się jeszcze paru ważnych zasad. Do najważniejszych z nich

Proste-przepisy.pl
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 183

bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz). Podczas naszego spotkania, oprócz części teoretycznej (nazwijmy to tak w skrócie), mieliśmy okazję zjeść potrawy, które wcześniej przygotował dla nas szef Marco Ghia . Były to dania, do przygotowania których można użyć takich produktów, którym np. kończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci(...)się, że bardzo wiele produktów jest mi "niezbędnie potrzebnych". Kolejną, bardzo ważną kwestią jest kontrolowanie daty ważności . Od momentu zakupu produktu, do chwili wykorzystania go. Wiem, że ciągle niewiele osób sprawdza na opakowaniu te kilka cyferek, ale przez to narażają się na kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić

Codzienna kuchnia niecodzienna
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 180

szpiku prosto z talerzy biodrowych. Wiąże się to z zabiegiem pod narkozą, z ogromną ingerencją w organizm i kilkudniową niedyspozycją. Nieważne. DLA MNIE TO DYSKOMFORT PRZEZ KILKA DNI – DLA INNEJ OSOBY NOWE ŻYCIE. Rodzicie byli temu przeciwni. Nie dziwię się – w końcu chodzi o zaburzenie homeostazy organizmu. Nigdy nie wiadomo, jakie mogą być konsekwencje. U jednych przebiega to w dany(...)dawał się we znaki, naprawdę nie było źle. Ponoć im bardziej boli, tym lepiej – wtedy szpik kostny produkuje zdecydowanie więcej komórek. Szpik kostny znajduje się w kościach długich. U osób młodych występuje w postaci czerwonej, a w miarę upływu lat, robi się żółtawy/biały na skutek odkładanych komórek tłuszczowych. Najintensywniej komórki szpiku namnażają się w części ogonowej

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania