camembert dojrzewa – zyskuje płynność i miękkość, ostrzejszy smak i zapach, jego wnętrze staje się gładkie i lejące a skórka przerośnięta pleśnią usztywnia się. We Francji podawany na deser po obiedzie, jako jeden z żelaznych punktów deski serów. Camembert to idealny ser do pieczenia i smażenia – w panierce lub w towarzystwie przeróżnych dodatków. Tymianek, rozmaryn i czosnek to moje ulubione – rewelacyjnie(...)Pinot Noir. Równie dobre, a już szczególnie do sera w wersji pieczonej – będzie mocniejsze wino białe, np. Chardonnay, ale perfekcyjnie pasuje też wytrawny i półwytrawny szampan. SKŁADNIKI dla 2 osób 1 duży (np. Le Rustique) albo dwa małe (np. President, po 150g każdy) naturalne sery camembert 2 średnie ząbki czosnku gałązka rozmarynu – oberwane listki kilka gałązek tymianku – oberwane listki
Karo in the KitchenZnany, zapomniany i na nowo odkryty... O czym mowa? Oczywiście o jarmużu! Uprawiany już w starożytności (jako roślina jadalna i ozdobna!), a ostatnio przeżywający prawdziwy renesans
Ratunku obiadMam tendencje do jedzenia w kółko tych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka
Ugotowane pozamiatanePopularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym
Kulinarna PokusaMoi drodzy! Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor…
kuchniabellissima.wordpress.comMaj choć powitał nas chłodno i kapryśnie, to sam w sobie ma jakiś urok, mimo że niewiele inny niż koniec kwietnia, to jakoś lepiej się kojarzy
Dieta moja pasjaW przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka
Kitchens AlphabetNadzienie z farszu? Brzmi jak masło maślane. Tymczasem to doskonały patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego
Niedzielny kucharzŚwięta, święta i po świętach... Co ja mówię, już niemal połowa stycznia! Czas płynie tak szybko, jakby ktoś wcisnął przewijanie, a ja? Ja mam ochotę wcisnąć
Ratunku obiadjadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie(...)dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar. Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe. Koszt: 24 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: ok. 50 minut bez marynowania Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Artykuł Zapiekanka makaronowa z wołowiną pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plTak jak wspominałam w poprzednim wpisie to będzie pewnie miesiąc dyni. Uwielbiam ją tak bardzo, że mam ochotę codziennie pichcić z niej coś nowego. Czuję się
Matylda Gotujedomu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem za 16zł. Ktoś mi wskaże takie miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło. Ja mam swój przepis, który niezmiennie robię od lat. Dziś, poza smażonym serem, który właśnie pierwszy(...)oleju, solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe wyniesie około 10,29zł. W woli wyjaśnienia. Pytacie mnie jak ustalam ceny. Otóż wszystkie składniki kupuję w Tesco zazwyczaj, które mam obok swojego domu
BaRepasklatkowy, 2- chów ściółkowy, 1- chów wolnowybiegowy, 0- chów ekologiczny. 5. Przyprawy, bakalie itp. kupuj na wagę- poszukaj sklepu, który sprzedaje przyprawy luzem. UWAGA: Porównaj ceny jednostkowej wagi dla gotowych pakowanych produktów. Zdarza się, że są tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania(...)również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych
Tradycyjna Kuchniaprzede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli 3 całe skrzydełka płatki kukurydziane przyprawy - słodki sos chili (to podstawa), curry, sos sojowy, papryka ostra, pieprz, papryka słodka, różne sosy Tao Tao - np. czarny(...)frytownicy - o wiele wygodniej :) Odsączamy. I gotowe! 7. Podajemy z miseczką sosu czosnkowego. A kawałki skrzydełek jemy w mój ulubiony sposób - palcami! Smacznego!!! PORADA: Jeśli robimy skrzydełka na obiad, to wystarczy je na talerz wyłożyć, a jeśli na imprezę, to nieodzownym przedmiotem jest naczynie żaroodporne na podstawce z podgrzewaczami - wtedy skrzydełka cały czas są ciepłe i smakowite
dobra gospodyni dom wesołym czynitego zioła to „Bohenkraut”, czyli dosłownie „ziele fasoli”. Jedna z substancji obecnych w tej roślinie naturalnie wspomaga procesy trawienia, które jak doskonale wszyscy wiemy- i u zdrowych osób po spożyciu roślin strączkowych bywają problemem. Fasolkę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby zaglądamy do garnka i dolewamy wody. Gotowanie namoczonej fasolki zajmuje około półtorej godziny(...)jednym zamachem ugotować dwa kilogramy pysznej fasolki- idealnie nadaje się do mrożenia na później. Proporcje podane w przepisie starczą na cztery solidne porcje, z dodatkiem świeżego pieczywa- dwudniowy obiad dla pary idealny. SKŁADNIKI kilogram suchej fasoli Piękny Jaś, drobnej 2 kawałki dobrej kiełbasy- może być zwyczajna i śląska wędzona kość (u mnie wędzona kość żebrowa) 100g kawałek wędzonego boczku
Karo in the Kitchen