obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:197/265)

Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 149

Jestem ciekawa - jak często na Waszych stołach pojawiają się ryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają(...)panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie, czy nowotwory. Nawet dzieci

Di gotuje
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 164

jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimo. Idealnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu, bądź kolacji w gronie najbliższych. Serdecznie Wam polecam to danie. Ja zabrałam je ze sobą na spotkanie z bliskimi na pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić(...)marki Stovit, to bardzo subtelne i ciekawe połączenie smaku. Życzę Wam smacznego i pięknego popołudnia podczas jesiennego pikniku. Sprawcie sobie taką przyjemność, zatrzymajcie kilka ciepłych chwil tylko dla siebie i bliskich Wam osób. A zapewniam Was, że będzie często myślami wracać do tych momentów.  Smacznego! Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Pszenica - wady i zalety. 218

GLUTEN Chyba najczęściej słyszy się o nieszczęsnym glutenie. W skrócie jest to białko, które występuje nie tylko w pszenicy, ale też w orkiszu, jęczmieniu i życie. Szkodzi przede wszystkim osobom cierpiącym na: Celiakię - wg statystyk dotyczy ok. 1% społeczeństwa - dane są jednak nieprecyzyjne, ponieważ celiakia nie musi dawać objawów - stąd też część ludzi może nawet nie wiedzieć, że choruje Alergię(...)jakiego stopnia poszybuje nam cukier we krwi, to dość złożony mechanizm, zależny od wielu składowych (naszej gospodarki węglowodanowej, dojrzałości produktu, czasu gotowania, stopnia przetworzenia). Ponadto pomiary są wykonywane dla pojedynczych artykułów żywnościowych, nie uwzględniają natomiast zmian zachodzących w czasie spożywania z innymi składnikami. Przykładowo jeśli zjemy coś o wysokim ładunku glikemicznym, ale w towarzystwie tłuszczu, białka czy błonnika rozpuszczalnego - skok

Powiedz dietom nie
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 147

camembert dojrzewa – zyskuje płynność i miękkość, ostrzejszy smak i zapach, jego wnętrze staje się gładkie i lejące a skórka przerośnięta pleśnią usztywnia się. We Francji podawany na deser po obiedzie, jako jeden z żelaznych punktów deski serów. Camembert to idealny ser do pieczenia i smażenia – w panierce lub w towarzystwie przeróżnych dodatków. Tymianek, rozmaryn i czosnek to moje ulubione – rewelacyjnie(...)Pinot Noir. Równie dobre, a już szczególnie do sera w wersji pieczonej – będzie mocniejsze wino białe, np. Chardonnay, ale perfekcyjnie pasuje też wytrawny i półwytrawny szampan. SKŁADNIKI dla 2 osób 1 duży (np. Le Rustique) albo dwa małe (np. President, po 150g każdy) naturalne sery camembert 2 średnie ząbki czosnku gałązka rozmarynu – oberwane listki kilka gałązek tymianku – oberwane listki

Karo in the Kitchen
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 236

Znany, zapomniany i na nowo odkryty... O czym mowa? Oczywiście o jarmużu! Uprawiany już w starożytności (jako roślina jadalna i ozdobna!), a ostatnio przeżywający prawdziwy renesans

Ratunku obiad
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 173

Mam tendencje do jedzenia w kółko tych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka

Ugotowane pozamiatane
Pasta carbonara 171

Popularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym

Kulinarna Pokusa
WIOSENNY KONKURS Z WŁOSKIM AKCENTEM 181

Moi drodzy! Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor…

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 109

Maj choć powitał nas chłodno i kapryśnie, to sam w sobie ma jakiś urok, mimo że niewiele inny niż koniec kwietnia, to jakoś lepiej się kojarzy

Dieta moja pasja
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

W przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka

Kitchens Alphabet
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 263

Nadzienie z farszu? Brzmi jak masło maślane. Tymczasem to doskonały patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego

Niedzielny kucharz
Łosoś à la MasterChef 278

Święta, święta i po świętach... Co ja mówię, już niemal połowa stycznia! Czas płynie tak szybko, jakby ktoś wcisnął przewijanie, a ja? Ja mam ochotę wcisnąć

Ratunku obiad
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 143

jadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie(...)dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar. Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe. Koszt: 24 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: ok. 50 minut bez marynowania   Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Artykuł Zapiekanka makaronowa z wołowiną pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Dietetyczne placki z dyni 156

Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie to będzie pewnie miesiąc dyni. Uwielbiam ją tak bardzo, że mam ochotę codziennie pichcić z niej coś nowego. Czuję się

Matylda Gotuje
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 241

domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem za 16zł. Ktoś mi wskaże takie miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło. Ja mam swój przepis, który niezmiennie robię od lat. Dziś, poza smażonym serem, który właśnie pierwszy(...)oleju, solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe wyniesie około 10,29zł. W woli wyjaśnienia. Pytacie mnie jak ustalam ceny. Otóż wszystkie składniki kupuję w Tesco zazwyczaj, które mam obok swojego domu

BaRepas
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 130

klatkowy, 2- chów ściółkowy, 1- chów wolnowybiegowy, 0- chów ekologiczny. 5. Przyprawy, bakalie itp. kupuj na wagę- poszukaj sklepu, który sprzedaje przyprawy luzem. UWAGA:  Porównaj ceny jednostkowej wagi dla gotowych pakowanych produktów. Zdarza się, że są tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania(...)również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!-  Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania