Trudno powiedzieć dlaczego danie to nazywa się jak nazywa – choć podobno miało swój pierwowzór w kuchni greckiej, to w swojej obecnej postaci nie ma za bardzo
Kulinarna PokusaWielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie
mojewypiekiinietylkoKurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the KitchenMiałam okrutną ochotę na fasolkę. Najlepiej taką, żeby się przy niej nie nastać i nie narobić. I miała to być fasolka z wykopem. Nie z bułką
Karo in the KitchenOK! AGA rzuciła mnie na kolana... :) Do niedawna nie wiedziałem, że istnieje jakaś kasza BULGUR. Powiedzenie, że ktoś jest 100 lat za murzynami jest w tym
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i
Karo in the KitchenDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie
IzaGotujeTym razem zaproponujemy coś dla zwolenników smażonego ryżu, czy też ryżu w ogóle. Nasi goreng to potrawa kojarzona głównie z kuchnią indonezyjską. Jej podstawowym składnikiem jest
Kulinarna PokusaKolejny przepis inspirowany daniem, które miałam okazję próbować w jednej z naszych ulubionych knajpek. Bardzo zaskoczyły mnie naleśniki ziemniaczane, które są przepyszne! Koniecznie musicie spróbować. :) Przy
Cooking Monsterniej trzeba jakoś dotrzeć, wcześniej pokonując 65 schodów. Dziś zatem sałatka idealna dla moich zwiotczałych ostatnio mięśni i poprawę krwi, której skład pewnie się zmienił pod wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki(...)książka od początku do końca tchnie niesamowitym smutkiem graniczącym chwilami z rozpaczą. Ale główni bohaterowie w pewnych momentach swojego życia orientują się, że spoczywa na nich odpowiedzialność w osobach ich dzieci, które też mają swoje problemy w dorosłym życiu
Weekendy w domu i ogrodziePół dnia wylegiwania się na kocu w parku i podjadania zawsze poprawia mi humor. Niewiele trzeba, żeby zamienić taki piknik w prawdziwą ucztę, przyjęcie urodzinowe czy romantyczną niespodziankę dla bliskiej osoby. document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2018/06/Top-10-przepisów-na-letni-piknik.mp4 Byłam już na bardzo udanych piknikach, gdzie daniem głównym była butelka wina, musli z jednorazowej saszetki, orzeszki czy zwykłe(...)pieprzu Pełen przepis tutaj. 5. Chłodnik z truskawek i awokado Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad pod chmurka. Chłodnik z truskawek jest najlepszy. Składniki na 4 porcje chłodnika z truskawek i awokado: kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji dojrzałe awokado – obrane mały ząbek
Ugotowane pozamiataneKotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjny polski obiad, którego nie może zabraknąć w większości domów. Wiele osób przechodzących na dietę roślinną może tęsknić za smakami, które towarzyszyły im przez większość życia. Na szczęście wcale nie musimy z nich rezygnować, trzeba jedynie wiedzieć jak można je odtworzyć za pomocą roślinnych składników. W dzisiejszym poście przedstawię kilka sposobów(...)można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej z wodą w proporcjach 2:5. Do przygotowanej zawiesiny można dodać sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku. Panierka Jak dla mnie najważniejszym czynnikiem sprawiającym, że wegański kotlet schabowy smakuję jak oryginał jest panierka. Tutaj możemy skorzystać z tych samych opcji jak w tradycyjnym schabowym. Najpopularniejsza jest chyba panierka z bułki
wegujemyGazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona
BlendmanTak przygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz
Di gotuje