przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli 3 całe skrzydełka płatki kukurydziane przyprawy - słodki sos chili (to podstawa), curry, sos sojowy, papryka ostra, pieprz, papryka słodka, różne sosy Tao Tao - np. czarny(...)frytownicy - o wiele wygodniej :) Odsączamy. I gotowe! 7. Podajemy z miseczką sosu czosnkowego. A kawałki skrzydełek jemy w mój ulubiony sposób - palcami! Smacznego!!! PORADA: Jeśli robimy skrzydełka na obiad, to wystarczy je na talerz wyłożyć, a jeśli na imprezę, to nieodzownym przedmiotem jest naczynie żaroodporne na podstawce z podgrzewaczami - wtedy skrzydełka cały czas są ciepłe i smakowite
dobra gospodyni dom wesołym czynitego zioła to „Bohenkraut”, czyli dosłownie „ziele fasoli”. Jedna z substancji obecnych w tej roślinie naturalnie wspomaga procesy trawienia, które jak doskonale wszyscy wiemy- i u zdrowych osób po spożyciu roślin strączkowych bywają problemem. Fasolkę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby zaglądamy do garnka i dolewamy wody. Gotowanie namoczonej fasolki zajmuje około półtorej godziny(...)jednym zamachem ugotować dwa kilogramy pysznej fasolki- idealnie nadaje się do mrożenia na później. Proporcje podane w przepisie starczą na cztery solidne porcje, z dodatkiem świeżego pieczywa- dwudniowy obiad dla pary idealny. SKŁADNIKI kilogram suchej fasoli Piękny Jaś, drobnej 2 kawałki dobrej kiełbasy- może być zwyczajna i śląska wędzona kość (u mnie wędzona kość żebrowa) 100g kawałek wędzonego boczku
Karo in the KitchenRozpoczął nam się zatem karnawał, tańce, hulanki, swawola. Jest to idealny czas na to, co chciałam Wam pokazać już od jakiegoś czasu, obok przepisu na idealny
Przepysznik - BLW i nie tylkoKsiążkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne
Karo in the KitchenNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterdziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest w tym niezwykła magia. Tym większa, jeśli okazuje się, że do wspólnego pieczenia dołącza Osoba wyjątkowo bliska, pełna pozytywnej i twórczej energii. Tak było z Lo , która nie umawiając się z nami, w tym samy czasie upiekła swoją gołębicę. Po raz kolejny przekonałam się(...)kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój. A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica
KUCHARNIAW końcu przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na lekkie dania i świeże warzywa. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszło Almette wprowadzając do swojej oferty dwa nowe
karmelowypracy zawsze marzy mi się smaczny obiad, ale rzeczywistość jest taka, że zazwyczaj nie mam siły spędzać godziny w kuchni lub na zakupach. Wybawieniem są wtedy dania z prostych składników, które można znaleźć w szafce lub lodówce (ewentualnie zakupić wcześniej) i które przygotujemy w mniej niż pół godziny. Dostałam od marki Polmak spaghetti i rzucone wyzwanie: przygotuj coś pysznego(...)proste składniki: tuńczyk, cytryna i rukola to mój faworyt z błyskawicznych dań, które mogę zrobić w każdej chwili. Jednak najważniejszy jest smak! Jestem pewna, że to połączenie posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za tuńczykiem z puszki. Nauczyłam się od Nigelli, że duża ilość soku z cytryny doskonale współgra z tuńczykiem i sprawia, że jest delikatny i orzeźwiający. To danie
Poezja smakusklepy będą zamknięte i bo trzeba popisać się menu na kilku różnych przyjęciach. Potem okazuje się, że nagotowaliśmy jak dla pułku wojska a jeszcze dostaliśmy drugie tyle od osób, które postanowiły rozwiązać problem niemarnowania żywności obdarowując nas swoim nadmiarem. Nie mamy wystarczająco dużo miejsca w lodówce a po kilku dniach ani my nie możemy patrzeć na jedzenie, ani ono już(...)lodówce i zamrażarce. Jeśli pogoda pozwoli część żywności możemy trzymać na balkonie lub parapecie. Warto sprawdzić, które warzywa mogą być przechowywane poza lodówką i jaka temperatura jest odpowiednia dla mięsa, owoców czy gotowych dań. Najbezpieczniej jest zamrozić dania (np. bigos, pierogi i kutię) a potem wyjąć tylko tyle, ile będziemy potrzebować danego dnia. Planuj i gotuj wcześniej Co roku staram
Ugotowane pozamiatanewielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje(...)Biorę widelec i garnuszek z przygotowanym daniem, siadam przed telewizorem i zajadam. Oczywiście, gdy nikt nie patrzy ;) Moje spaghetti również bardzo zasmakowało mojemu Mężowi, więc czasem przygotowuje je na obiad w większej ilości. Ale poniżej podzieliłam się przepisem na porcję, którą robię sama dla siebie. A jaki jest Wasz produkt lub potrawa - pocieszyciel? Napiszcie w komentarzach! Mój makaron
Chilli Czosnek i OliwaSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją
Kulinarne InspiracjeJaki Sylwester, taki cały rok. Osobiście nie jestem osobą przesądną i zawsze podchodziłam z rezerwą i humorem do takich tradycji. Dlatego pomyślałam, że w przededniu Nowego Roku, gdy w wesołym nastroju szykujemy się na Sylwestrową zabawę, ciekawie będzie przyjrzeć się sylwestrowym i noworocznym rytuałom mieszkańców innych krajów. Przygotowałam więc dla Was ciekawostki dotyczące zwyczajów panujących we Włoszech i Hiszpanii(...)Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce. Soczewica, symbol szczęścia i dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano. Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa. Taki posiłek szczególnie popularny jest na południu półwyspu
Chilli Czosnek i OliwaSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na
Weekendy w domu i ogrodzieSchab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić
Codzienna kuchnia niecodziennaSpożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!