Kurcze już myślałam, że nijak nie zdążę z tym ostatnim w tym roku (teraz już na pewno ostatnim!) wpisem. Miałam pisać jakiś osobny post podsumowujący, ale
Kuchnia w czekoladzieCiężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja
Karo in the Kitchenjedzenia .Nie wie na pewno, że kupując ośmiornicę na obiad należy ją oglądnąć bardzo dobrze w okolicach macek, by dowiedzieć się skąd pochodzi,czy jest importowana ,czy tutejsza, nie wie, że przed gotowaniem należy ją kilka razy walnąć młotkiem . Nie wie zapewne, że tradycyjne ragu. gotuje się minimum 10 godzin. Dla Włocha jedzenie to rzecz święta. Przekonała się(...)kuchni i zasmakujecie jak główna bohaterka, w radości z gotowania i z jedzenia. Składniki ( przepiszę oryginalnie z książki, byście mogli poczuć jakim językiem pisana jest książka) Porcja dla 6-8 osób 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin 340 g GALLINELLA DI MAIALE, co w neapolitańskim dialekcie oznacza mięsiste mięśnie z dolnej
Z Kuchni Do KuchniKażdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się
Karczma HonoriettySkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru
ClauditteMissCooking{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Kilka sk\u0142adnik\u00f3w, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skr\u00f3cie mo\u017cna okre\u015bli\u0107 to danie
Mostek w kuchnibędzie. Przyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki . Istnieje wiele odmian tej potrawy i zazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody(...)zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed owocami morza. Po tym daniu im przejdzie. Moje dzieci wychowane na kuchni włoskiej
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie – naleśniki!Obiad – naleśniki!Kolacja – naleśniki!Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi!W wersji na słodko … np. z owocami …Na ostro – z farszem z makreli …Albo takie jak dziś!Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych(...)nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie!Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna.Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób!NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala.Zdecydowania warta swojej ceny.GODNA POLECENIA!A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu!__________________________________________________________________________________________Inne dania, które niebawem pokażę na blogu
Ostra na SłodkoSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
Karo in the KitchenSkładniki: 2 puszki cieciorki konserwowej (każda po 240 g, waga netto, po odcedzeniu z zalewy); 1 duża czerwona papryka; 1 duża żółta lub zielona papryka; 3
Gospodyni MiejskaCo może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę
Ratunku obiadCzyli troszkę biedniejsza, choć wcale nie gorsza wersja placka po węgiersku. Muszę przyznać, że tę nawet wolę, choć z langoszami istnieje pewien problem. Wiele osób spiera się o ich pochodzenie, a w internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie(...)ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej
Kuchenna KontrrewolucyaJak jeść zdrowo w pracy? Niby proste, ale nie dla wszystkich. Dodatkowo wielu z nas zwyczajnie szkoda czasu na przygotowywanie sobie pojemniczków z posiłkami, a szkoda
Taste Of My DayTen przepis, lekko zmodyfikowany, został zaczerpnięty z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Z książką i jej przepisami nie rozstaję się w ogóle, gdyż na własnej skórze
Z Kuchni Do KuchniJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!