na zimno - 10906 przepisów (strona:58/728)

Sycylijska przekąska marchewkowa 169

tylko.... Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam ze sobą...marchewkę! A raczej przepis na marchewkę. Prosty, aromatyczny i obłędnie pyszny. Można ja jeść ,tak na ciepło, jak na zimno. Składniki -1 kg marchewki -8 ząbków czosnku – małe ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek, dość sporo sól himalajska lub morska Marchewkę obierz, wypłucz i pokrój na talarki.Dodaj całe ząbki czosnku(...)tradycyjnie - ale w małej ilości wody. Przełóż do miski. Dopiero wtedy posól. Wlej oliwę z oliwek. Nie opadnie na dno, ale marchewka ją "przyjmie". To zdrowy tłuszcz, tłoczony na zimno, bez obaw- dużo z niego korzyści! Wlej do smaku ocet balsamiczny z Modeny, on nadaje charakteru całości. Wymieszaj dokładnie. Przykryj i odstaw do przegryzienia. Możesz przechowywać w lodówce. W upalne

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczeń rzymska 191

foremki) gotowane jajka (układacie je poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń rzymska to inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo(...)używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem tatarskim .   Post Pieczeń rzymska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 280

pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny. Myślę(...)odpoczął". Następnie przekładamy na półmisek lub deskę i kroimy w plastry.  Podajemy na obiad, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i warzyw. Resztę studzimy i chowamy do lodówki. Na zimno jest  również rewelacyjny! Smacznego

bistro mama
Biała czekolada z Blue Curacao 205

powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje

Lili w kuchni
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 274

Zimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko

kolorowotorcikowo
A co na śniadanie?! 243

Sobotni poranek przywitał mnie zimnem i śniegiem - jak to zwykle ostatnio bywa jak już pisałam nie lubię zimy bo... jest zimno i ślisko. Na ślizgawicę już znalazłam radę - Ryś kupił mi buty - zielone cudeńka - Martensy - marzenie młodości - teraz ideał ze względu na kauczukową podeszwę - więc jeśli zobaczycie człowieka we wściekle zielonych Martensach na chodnikach Lublina - to będę ja - zagadajcie może

sierotka maRysia w kuchni
Jarmark Produktów Regionalnych w Lublinie 186

kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb). A że okres przedświąteczny to można było ujrzeć ciekawe ozdoby na tą okazję przygotowane oraz piękne wyroby ceramiczne(...)m.in. Ceramika Bolesławiec). Aha, na rynku spotkałem nawet Mikołaja promującego markę Lubelskie. Poniżej krótka fotorelacja: Wędzona na zimno polędwica z suma - rewelacja Kindziuk z Litwy Rewelacyjne wyroby z Markowej koło Łańcuta Wędzenie kiełbasy na rynku - sprytny chłyt matetingowy PS Naprawdę warto ruszyć się i wziąć udział w takich wydarzeniach, podczas których dowiemy się więcej o tym, co tak naprawdę

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 201

mnie w Hiszpanii gdyby nie koleżanka o miękkich jak kaczuszka włosach (dziękować, Ewelina K.:). Zaproszenia do takiego miejsca nie można zlekceważ – urlop dogadany, bilety kupione. Wylatując z Lublina było zimno, pseudo śnieg zalegał na szarej trawie. Po kilku godzinach lotu również zastaliśmy zimę w Hiszpanii. Różnica jednie polegała na tym, że kropił deszcz i było naprawdę zimno jak na Malagę

Right Behind The Kitchen
Jak odczarować wątróbkę? 217

być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno Bataty (potocznie zwane słodkimi ziemniakami , aczkolwiek nimi nie są : ) obieramy i kroimy na 2 cm plastry, zalewamy wodą. Po zagotowaniu należy odrobina posolić wodę - gotujemy al dente na wolnym ogniu(...)krwista rzecz jasna). Przygotowane wszystkie składniki komponujemy na talerzu, Wątróbkę posypujemy podprażonymi razem pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz skrapiamy intensywnym, o złotej barwie, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Wątróbkę możemy wcześniej trzymać w mleku aby była bardziej delikatna, i jak mawiają - mniej wątróbkowa w smaku. Na patelnię kładziemy osuszoną wątróbkę, o pokojowej temperaturze. Podczas smażenia wątróbki nie zmniejszamy

Right Behind The Kitchen
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 233

grzanki z cheddarem.     Ostrości sałatce doda papryczka chili,  smaczku -  podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym  o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar  słodka czerwona papryka(...)olej rzepakowy do grzanek   Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie)      Zacznijmy od chrupiących grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar

potrawyregionalne
ciasto "słodkie moro" 292

Ciasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pszenno serowe krążki piegowe 167

następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać.  Składniki

Moniki Smakołyki
Jesień się zrobiła 164

Dziś będzie wbrew trendom. Bo choć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście(...)Jeszcze totalnie nie oszalałam- wciąż nie lubię kiedy jest mi zimno w stopy, a wiatr z deszczem wciskają się bezczelnie w zakamarki szalika. Biegnę truchtem do samochodu, próbując ominąć po drodze jak najwięcej deszczowych kropli- a one robią wszystko, żeby we mnie trafić. Zgrabiałą ręką szukam kluczyków w torbie, wsiadam za kierownicę i zatrzaskuję drzwi. Po chwili silnik mruczy, ogrzewanie

les mirabelles
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 167

warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta(...)rozpuścić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją mlekiem, dodać chrzan, cukier i sok z cytryny. Doprawić solą do smaku. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. A co zrobić z warzywami?? mam bardzo dobrą propozycję- pyszna jarzynka: Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła + łyżkę oleju, dodać płaską łyżkę cukru, łyżkę soku z cytryny i odrobinę soli

kawawszklance
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 189

jakie posiadam w swoim ukochanym kulinarnym pamiętniku. Niezła sumka!!! Hmmm ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki(...)Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków.   Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym

pieprzny smaczek