Przyznam, że jako dziecko jadłam buraki niechętnie. Potem się w nich zakochałam i tak mi zostało – mogłabym je jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone(...)sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest dość łatwe, trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy(...)pozwolić jej znów zastygnąć, a na to znów masę serową, borówki i galaretkę. W takiej sytuacji galaretki agrestowe najlepiej rozpuszczać oddzielnie, aby ostatnia nie stężała zbyt mocno. Sernik na zimno najlepiej kroi się na drugi dzień, przechowywać oczywiście w lodówce. Zobacz również: Sernik z musem z brzoskwiń
Kuchcik gotujePrzykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany w blenderze. Podawany na zimno, wprost po przygotowaniu. Kompot: napój przygotowany z gotowanych owoców osłodzonych cukrem lub innym "słodzidłem". Podawany na zimno lub ciepło. Można także przygotować wersję do słoików i "zamknąć smak lata
Mania Wypiekaniałyżeczki rozpuszczalnej kawy 100ml.mleczka kokosowego gałka lodów ananasowych cukier do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę i zalewamy do 3/4 wysokości szklanki wrzątkiem,studzimy .Gdy już jest zimna wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i wstawiamy na 2 godz.do lodówki.Gdy jest bardzo zimna wkładamy do niej kulkę lodów ananasowych.Podajemy od razu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDanie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest agrestem, a jagody jagodami a nie ulepem
królestwo garówSernik „od zawsze” należał do moich ulubionych ciast. Jedne z pierwszych wypieków to sernik pieczony z przepisu mojej Mamy (jeszcze wrócę do tego przepisu) i sernik na zimno, na serkach homogenizowanych. Od tamtej pory bardzo wiele się zmieniło i powstała cała „seria serników”. Sernik jagodowy dawno wypatrzyłam na blogu Doroty – Moje Wypieki . Jej wypiek był dla mnie inspiracją(...)tylko pieczone: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną
mojewypiekiinietylkociepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku. Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe(...)wystudzeniu, a najlepiej zrobić to na drugi dzień, odwinęłam pieczeń z folii, zdjęłam sznurek i pokroiłam mięso w plastry. Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane na zimno pokrojone na półmisku. Jest wyjątkowe w smaku. Wygląda niezwykle. Z pewnością zadowoli gusta Waszych gości. Polecam tak przygotowany schab i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiPytacie mnie o przepis na uniwersalny sos do mięsa na zimno, który chcecie podać na półmisku na elegancką kolację. Spełniając Waszą prośbę, dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło. Składniki: mały korzeń białej rzodkwi (ok. 150 g) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu 10% lub winnego(...)kuchni Sos z białej rzodkwi podany do potraw mięsnych nada im soczystości i wzbogaci smak całej potrawy. Polecam ten sos do potraw mięsnych, podanych na ciepło i na zimno. Życzę SMACZNEGO ! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysisobie wcześniej ryż na półtwardo - al dente. Tak też jest dobrze, a nawet znakomicie ;) Zjedliśmy faszerowane pomidory jako lekki letni obiad, a dwie sztuki, które pozostały, smakowaliśmy później na zimno. Muszę powiedzieć, że taka chłodna przystawkowa wersja bardzo odpowiada mojemu gustowi. Jestem miłośnikiem meze (kto nie?) i mam wrażenie, że w takiej formie wyczuwam w daniu więcej smaków(...)rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Podawać z pokruszoną fetą, posiekaną natką i oliwą do skropienia. Świetne również jako przystawka na zimno
zadanie-gotowaniemiska- fajna, przydatna miseczka z różnymi ostrzami--> Netto do 7 sierpnia 14. Cudne emaliowane naczynia :) --> Netto do 7 sierpnia 15. Frytkownica ze strefą zimna -> Lidl do 7 sierpnia Zastanawiasz się co to oznacza? Zimna strefa to wydzielona część w komorze frytownicy pod grzałkami, w której jest niższa temperatura niż ustawiona
Tradycyjna KuchniaDelikatny serniczek na zimno - idealny deser przy panoszącej się obecnie pełni lata :) Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar ! Nie ważne, że jest już dawno po rabarbarowym sezonie, bazarek jakimś cudem nadal zaopatrza weń spragnionych rabarbarowych wrażeń klientów. Natychmiast zakupiłam kilo albo i dwa tego smakołyka, mając w planach wypiek(...)wylewkę reszty warstwy sernikowej. Schłodzić. Na to reszta warstwy rabarbarowej. Znowu schłodzić. Na wierzch wylać część borówkową. Wstawić do lodówki na godzinę dla porządnego ochłodzenia deseru. Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej
Grunt to przepis!Sernik ma dziś swoje święto, więc obowiązkowo musiałam zrobić..zastanawiałam się tylko jaki...a, że dawno nie robiłam na zimno, więc tak oto jest i serniczek na zimno, idealny na upały.Bardzo szybko się robi i składników za dużo nie potrzeba. Sernik zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę ..Inne serniki można zobaczyć u ...cdn. 50 dkg twarogu
Moje domowe kucharzenieJest to deser który mogą przyrządzić nawet dzieci, wykonanie zajmuje ok. 5 minut. Zimna galaretka w połączeniu z bitą śmietaną bardzo szybko tężeje, więc nie musimy też długo na niego czekać. Z podanych proporcji wychodzą ok. 2 duże porcje, ale wszystkie składniki możemy podwoić albo nawet potroić czy też zrobić różnosmakowe, warstwowe deserki. Smakuje jak puszysty sernik na zimno :) Składniki
Dobra karmawyśmienite ciasto czekoladowe. Ciasto to jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła(...)piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło, na zimno, z dodatkiem lodów lub owoców
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechodzi ) 4 jaja kawałek sera Gouda świeże ogórki natka pietruszki puszka tuńczyka w zalewie naturalnej sos tatarski oraz kukurydza w puszce Develey olej lniany tłoczony na zimno u mnie ze sklepu wprost od producenta Woj-Len sól i pieprz do smaku słodkie pomidory. Najlepiej jakby to były pomidorki czereśniowe, ale ja miałam zwykłe Wykonanie zaczynamy od wypłukania(...)wsyp najpierw trochę ryżu . Dodaj trochę sosu tatarskiego, rozsmaruj delikatnie. Posól i dosmacz pieprzem. Następnie wylej zalewę naturalną z tuńczyka i wlej około 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno. Wymieszaj. Popieprz, posól i rozłóż delikatnie na sałatce. Na to znów troszkę sosu tatarskiego i ryżu. Następnie natka pietruszki oraz ogórek starty na dużych oczkach, posól i przykryj warstewką sosu
Z Kuchni Do Kuchni