przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas temu do degustacji Na pewno muszą ją powtórzyć, choćby ze względu na niezbyt reprezentacyjne zdjęcie Ogólnie paschę możemy robić z gotowego, zmielonego sera białego(...)też z jajek i śmietany oraz mleka, które poddane obróbce termicznej utworzą nam ser. Trochę jak w serniku na zimno. Ja sięgnęłam po przepis z Podlasia i użyłam wiejskiego twarogu, którego nie mieliłam, bo ładnie się dziabał widelcem. Ważne, aby do paschy użyć dobrej jakości twarogu, aby wyrób nie był zbyt kwaśny. Kaloryczność i bogactwo paschy zależą
Mieszam w GarnkuWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości(...)Dr.Oetker z serii wprost ze świata natury. Jest to Cukier ze skórką cytrynową z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom, upraw z włoskich gajów cytrusowych. Idealny do wypieków, deserów na zimno a także wszelkiego rodzaju koktajl i napojów. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x 26 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Ostra na Słodkopieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście. Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno. Mało tego ;) Jeśli w zakamarkach zamrażarki posiadacie jakieś mrożone, gotowane mięso z rosołu, to przygotowanie pasztetu zajmie Wam naprawdę 15 minut, bo przecież przy pieczeniu stać na baczność(...)minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia w czekoladziedanie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku, jem potrawę kuchni śródziemnomorskiej. Jakież było moje zdziwienie, gdy w pewnym programie telewizji publicznej Grek polskiego pochodzenia powiedział, że Grecy tego(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć je równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie podawać na od razu posypane szczypiorkiem lub na zimno po przegryzieniu się smaków
Weekendy w domu i ogrodzieJajka z własnej hodowli Składniki : 2 surowe jajka 1 łyżka musztardy 0,25l ( 1 szklanka ) oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( może być też słonecznikowy ) sok z 1/2 cytryny trochę cukru, tak około 1 płaskiej łyżeczki sól pieprz czarny mielony szczypta mielonej kurkumy Sposób wykonania : Jajka sparz wrzątkiem, możesz to zrobić kładąc jajka na sitku lub cedzaku i polej(...)lepiej jest zrobić świeży. T aki majonez jest doskonały na wielkanocny stół, ale możemy go oczywiście robić przez cały rok. :)) O lej rzepakowy tłoczony na zimno, jego właściwości zdrowotne : Olej rzepakowy Smacznego
Przepisy i porady kulinarnestrony BBC Good Food , musiałam jednak zmienić podane przez nich proporcje, bo moja ciecierzycowa masa wyszła zbyt sucha. "Falafele po szkocku" są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzą się także jako imprezowe finger food oraz piknikowa przekąska. Ach, wiosna tak nam się pięknie zapowiada! Myślę, że okazji na zrobienie tych falafeli będzie jeszcze dużo, również(...)czas na patelni, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone przełóż łyżka cedzakową na ręcznik papierowy. Falafele a'la jajka po szkocku możesz podawać na ciepło lub na zimno (np. zabrać na piknik). Najlepiej będą smakować z dodatkiem sosu - np. jogurtowego z czosnkiem, jogurtu wymieszanego z pastą harissa czy sosem tzatziki . ➤ Rada: Jak zgrabnie uformować wege jako
Chilli Czosnek i Oliwaugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi owocami do mięs. Składniki: 1 pierś z gęsi (podwójna) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać na gorąco lub na zimno, z dodatkiem borówki do mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkiem szpinaku. Dzięki temu jajeczka nabierają innego posmaku a do tego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego sól, pieprz olej Rapso do smażenia(...)bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też smażyć na głębokim oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub na zimno
Monia miesza i gotujewytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajko
Smak mojej kuchniMacie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)wspaniałych, romantycznych Walentynek! Sernik z truskawkami na zimno Składniki: ok. 30 herbatników maślanych 250g margaryny 600g twarogu, dwukrotnie zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego kilka świeżych truskawek Na polewę: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) łyżka masła Dodatkowo: kolorowa posypka do dekoracji
Smak mojej kuchniwielbicieli zielonego w kuchni polecam dzisiaj roladę serową z nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno, u nas najczęściej podajemy ją na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę
Smak mojej kuchnizabraknąć na wielkanocnym stole. Pieczarkowe jajka mogą być również smaczną przekąską na różnego rodzaju przyjęciach okolicznościowych lub ciekawą alternatywą dla zwykłych jajek na twardo. Takie jajka wyśmienicie smakują na zimno i błyskawicznie znikają z talerzy;-) składniki na 3 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 300 g pieczarek 2 małe cebule 2 gałązki natki pietruszki 2-3 łyżki majonezu(...)soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Połówki białek faszerujemy przygotowanym nadzieniem najlepiej małą łyżeczką a następnie ozdabiamy listkami pietruszki, faszerowane jajka podajemy na zimno. Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniabardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g(...)suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty. MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna. śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudomu. Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was. Kruche ciasto można też modyfikować. Bardzo smaczne i wdzięczne danie. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej(...)powinien być ścięty szczególnie na środku). Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle sie kroiła. Podawać z sałatą jako danie główne, lub jako przekąskę na zimno
Piekarz-Kucharz-Garkotłukteż - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊 Pamiętaj, że Rama Classic nawet bardzo zimna jest odpowiednio miękka i nie trzeba jej ogrzewać, aby łatwo dała się rozsmarować na kanapkach. Do produkcji Ramy wykorzystuje się tłoczony na zimno olej z nasion rzepaku. Wraz z kanapkami
Codzienna kuchnia niecodzienna