na zimno - 10906 przepisów (strona:37/728)

Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem 139

odwołuje się do włoskich barw) o panzanella (tu element narodowy również występuje), stała się synonimem Włoch. Sałatka caprese zapiekana Caprese podawana jest najczęściej jako przystawka, sałatka robiona podawana na zimno. My proponujemy bardziej sycącą wersję z kuskusem (zamiast niego można użyć komosy). Przed podaniem sałakę można chwilę zapiec w mikrofali, żeby mozzarella roztopiła się nieco i stała bardziej kremowa(...)jest to jednak zabieg konieczny. Caprese można zjeść na zimno. Pieczona sałatka caprese wywodzi się z kuchni Italo-amerykańskiej. Nie możemy niestety podać źródła przepisu, gdyż gdzieś nam zaginał link (chodzi głównie o przepis na Pesto). Wystarczy jednak, że wpiszecie w wyszukiwarkę hasło „caprese baked” i znajdziecie mnóstwo przepisów. Składniki: 2 opakowania mozzarelli po 100 g 6 pomidorów najlepiej różnych

Niedzielny kucharz
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 155

jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód i tymianku. Tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem stworzyć własny przepis z ich wykorzystaniem. Co więcej, w wersji bardzo fit, bo bez cukru i bez glutenu! Ale zacznijmy od początku! Spód przygotowałem z już sprawdzonego przeze(...)puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;) * SKŁADNIKI na foremkę 22x32 cm (14 kawałków) Spód: 200 g suszonych fig 100 g amarantusa

Food Square
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kukurydzą 132

różnorodną i ciekawą . Szczególnie znane są jej ziemniaczane tortille , które serwują w tym kraju jako tapas , czyli zimne przekąski . Tortille są uniwersalne , doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno z powodzeniem, mogą być dodatkiem do obiadu lub całkowicie go zastąpić . Szybkie w wykonaniu , baza to jajka i ziemniaki , a dodać można wszystko co tylko pod ręką lub w głowie(...)się . Obsmażoną z obu stron , przekładamy na talerz , posypujemy tartym serem i zostawiamy żeby lekko przestygła lub ostygła całkowicie , zależy co chcecie z nią dalej czynić Czy zagryzać na zimno do piwka , czy też ma zastąpić obiad . Doskonała z salsą lub jakimkolwiek sosem pomidorowym . Smacznego Artykuł Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kukurydzą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciasta bez pieczenia – najlepsze przepisy! 1058

Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH PRZEPIS TUTAJ Delikatny jak chmurka, puszysty i niebiańsko pyszny deser. Sernik na zimno z musem truskawkowym na chrupiącym czekoladowym spodzie. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, nie wymaga pieczenia ani wielkich umiejętności kulinarnych. Do tego wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie. SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ(...)pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO PRZEPIS TUTAJ Pyszny deser, który idealnie wpasuję się do kawy w upalne popołudnie. Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym. KRÓL

Blog z Apetytem
Tarta z borówkami na spodzie z orzechów 205

grama cukru i tłuszczu. Za to z migdałami i orzechami na spodzie I kokosowo-limonkowym aromatem. Smakuje jak delikatne lody na chrupkim spodzie. Pycha! Ze wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały(...)płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień. Przepis jest wzorowany na recepturze z tasty.co , której jednak

Niedzielny kucharz
Owoce w żelu 119

naleśników, gofrów i deserów. Idealne w słoiki na zimę. Składniki : truskawki - 500 g sok z cytryny - 2 łyżki cukier - 6 łyżek żelatyna - 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 2 łyżeczki woda zimna do mąki - 2 łyżki woda zimna do żelatyny - 4 łyżki Przygotowanie: Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek. Następnie przełożyć truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel

Kuchnia Danusi
Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji) 169

lubię właśnie tak przygotowaną fasolkę. Minimum składników, pyszny smak. A jak Wy najczęściej przygotowujecie fasolkę szparagową? Składniki: zielona fasolka szparagowa* 1-2 dymki / małe cebule olej rzepakowy tłoczony na zimno – u mnie Woj-len kolorowy pieprz w młynku sól do smaku (u mnie himalajska) + sól do gotowania fasolki *ilości orientacyjne, u mnie było około o,5 kg fasolki Przygotowanie(...)rozgotowana. Odlewamy wodę, lekko studzimy fasolkę. Do przestudzonej, jeszcze ciepłej fasolki dodajemy posiekaną dymkę lub cebulę. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą i polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Mieszamy drewnianą łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju. Podajemy z daniami mięsnymi lub samą. S macznego

Słodkie okruszki
Serniczek na zimno (bezglutenowy) 144

Kiedy żar leje się z nieba najczęściej mam ochotę na coś lekkiego, orzeźwiającego i nie całkiem słodkiego Taki jest właśnie serniczek na zimno. Bez pieczenia (nikt by mnie nie przekonał do włączenia piekarnika kiedy 31 stopni za oknem :P) !!! Polecam go dla każego – dużego i małego… Dzisiaj w wersji bezglutenowej na płatkach kukurydzianych. Składniki: (na 8 sztuk(...)Jeżeli chcecie aby serniczki i owoce dłużej się przechowały wierzch proponuje zalać cienką warstwą galaretki przeźroczystej lub innej jaka wam pasuje I gotowe !   Smacznego!!!! The post Serniczek na zimno (bezglutenowy) appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) 2046

kcal, B 45 g, T 321 g, W 50 g. W 100 g: 191 kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g.   Artykuł SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Koktajl na śniadanie, pięknie zielony i pyszny 124

jednak mam ochotę na coś innego i tak jak dzisiaj, sięgnęłam po coś innego, tak było kilka dni temu gdy za oknem deszcz walił w szyby, było szaro i zimno. Zimno chociaż już po Zimnej Zośce i powinno być coraz cieplej. Popatrzyłam na stół a tam owoce i warzywa i już był pomysł, wybrałam to co lubię najbardziej :) Ty możesz

Kuchnia na wzgórzu
Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią 137

Oczywiście dla Niej praktycznie bez soli... Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno. Sami spróbujcie! (około 10 sztuk) 2 jajka 2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo(...)ciasta. (1 łyżka na 1 placuszek.) Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.)   (*) Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę

Di gotuje
TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY 109

truskawek, borówek czy malin co 2 dni staram się żeby było jakieś ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł  na sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch

Kuchnia w oparach
Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami 156

Składniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam(...)uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem. Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami i batatami. Jeśli zostanie można wszystko wymieszać i zjeść na kolację na zimno

Szkrab Je Sam
Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad. 134

cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 duże szczypty soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno pieprz czarny do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Składniki na porcję dla 1 osoby: 5 zielonych szparagów 1 mały pomidor 1/2 kiełbaski śląskiej 3 liście sałaty(...)cytryny 1 duża szczypta soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach) 1 łyżka utartego parmezanu 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Migdały podprażyć na suchej patelni, gdy przestygną dodać do pozostałych składników. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Składniki na porcję dla 1 osoby: 1/2 szkl. pełnoziarnistego

Codziennik Kuchenny
Maślane rogaliki śniadaniowe 186

półka) i piec przez 15 - 19 minut, aż ładnie się zarumienią. Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorące rogaliki posmarować roztopionym masłem (3 łyżki). Rogaliki podawać na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. 4 i 1/2 szklanki to standardowa ilość mąki pszennej, która jest potrzebna do przygotowania rogalików według(...)gumowate, a nie zbyt twarde. W większość przypadków ilość 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej jest odpowiednia. Bułeczki równie dobrze smakują na ciepło, jak również można je zjadać na zimno i przechowywać przez max. 2 dni. Rogaliki przygotowane według tego przepisu są miękkie, puszyste i mocno maślane. Rogaliki  nadają się do zamrożenia . Bułeczki, już po uformowaniu w rogaliki, można

Gospodyni Miejska