na zimno - 10906 przepisów (strona:49/728)

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

175st. C po 40 minut.  KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 100

ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do przygotowania rolad potrzebujemy: nadzienie – 2 łyżki bułki tartej – czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ewentualnie można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać z chrzanem ze słoika) – kawałek(...)Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Domowe masło 433

gdzieś do połowy objętości naczynia aby śmietanka podczas ubijania swobodnie uderzała o ścianki naczynia. składniki: 2 litry słodkiej śmietanki zebranej z mleka prosto od krowy 2-3 szczypty soli zimna, lodowata woda Śmietankę przelać do misy robota. Przykryć pokrywką (bo pod koniec ubijania będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta(...)zimnej wody i w tej wodzie ugniatać ją ręką. W ten sposób wypłukujemy z masła resztki maślanki. Czynność należy powtórzyć jeszcze raz lub dwa aż pozbędziemy się maślanki a zimna woda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać

Monia miesza i gotuje
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem 323

mówiąc już o blogowaniu... Dlatego szybciutko wklepałam przepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-) Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm): Mięso: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula(...)st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą i pieczarkami 140

każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! :) Ja najbardziej lubię jeść krokiety z barszczykiem czerwonym. Są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się jako pyszny obiad, przekąska czy zimna przystawka. Polecam z całego serca

Cooking Monster
"Zielony " kalafior - dietetycznie 144

mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100g to zaledwie 23 kcal). Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać do posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej, że pracy przy nim niewiele. Składniki: 1 kalafior(...)osolonej wodzie - około 10 minut, tak by pozostał al dente składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 213

mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń można dobrze ubić, jest(...)czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając jej z formy, następnie kroimy w grube lub cienkie plastry i serwujemy na zimno lub na ciepło. Smacznego! The post Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizzerinki na 5 urodziny Maksia, czyly nasze rodzinne świętowanie w Patataju 189

przez ostatni tydzień było zakazane w naszym domu, żeby nie zapeszyć ;) ( Jak się później okazało był to ostatni dzień ciepły i niemal letni - potem nastały dwa tygodnie deszczu, szarości, zimna i zawieruchy) Goście nie zawiedli. Tort był piękny i smaczny. Mogę z czystym sumieniem polecić wykonawcę jeśli ktoś z Was by poszukiwał. Tym bardziej, że sami wybraliśmy tę firmę(...)Patataju Wujku Mateuszu :) Prezent pierwsza klasa. Tylko urodziny Synka w rocznicę ślubu to historia mocno przereklamowana. ... i kwiatki na rocznicę dostałam od tych co pamietają ;) i pyszne serniczki na zimno od Teściowej też  tylko czasu mało Po całym dniu świętowania urodzin Syna zostaje dwie godziny na świętowanie rocznicy i to jak się można domyślać w stanie niezłego zmęczenia

Kuchnia po mojemu
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 208

Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu

Codziennik Kuchenny
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 117

alternatywę dla masła W przeciwieństwie do margaryn ze sklepowych półek, to masło jest wegańskie (chodzi o witaminę D) Warto do wykonania naszego roślinnego masła użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno oraz bezzapachowego oleju kokosowego. Jeśli chodzi o mleko roślinne, to ja polecam sojowe słodzone , ponieważ najbardziej mi przypomina w smaku mleko, ale jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka(...)chęci i kilka minut w kuchni. Masło roślinne Wydrukuj przepis Porcji: 420g Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150ml mleka sojowego słodzonego (ewentualnie inne) 150ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno) 120g oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta kurkumy dla koloru Wykonanie: 1 W garnuszku rozpuść olej kokosowy i odstaw do przestygnięcia. 2 W blenderze kielichowym umieść

Blendman
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 140

można zamknąć w słoiczkach na zimę. W tym roku jest urodzaj na cukinię, więc oprócz marynowanej cukinii w curry postanowiłam przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło

Taste Therapy
Szynka pieczona w całości babci Basi 169

Polecam prostą w przygotowaniu szyneczkę pieczoną , która jest bardzo smaczna i na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę(...)potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Piada z łososiem i rukolą 160

kanapkę z piady na ciepło - z wędzonym łososiem i rukolą. Próbowaliście kiedyś wędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny w smaku i słony niż taki jedzony na zimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady(...)plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać 2 patelnie Przygotowanie: Plastry łososia rozłożyć na lekko rozgrzanej patelni na 30 sekund, kiedy zmieni kolor zdjąć go z patelni. Piadę podgrzać na patelni wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Posmarować jedną połówkę piady twarożkiem, posypać pieprzem

Kulinarne Inspiracje
Hiszpańskoł smażōnka (Tortilla de patatas) 135

patelnia. Tera zajś niech sie to tak ze 15-20 min podpiyko- sprowdzejcie, żeby sie niy przipołlōło. I fertich 8 . Takoł tortilla idzie jejś i na ciepło, i na zimno. Na zimno łoni jōm we Hiszpani jedzōm ze majōnezym. Tortilla to je jedyn ze składnikōw tapas- takich hiszpańskich przegryzek. Jak byjście chcieli, żeby Wōm sie gojście 9 niy łobrzarli

Chop w kuchni
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 487

temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane)  Przygotowanie:  Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko(...)Dodajemy  1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Dokładnie mieszamy. Studzimy. Gdy masa jest zimna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą kajmakową.  Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki

Tagebuch po polsku