Wprawdzie moje córki, uważają, że zupa na zimno, to nie zupa i nie liczy się jako danie obiadowe, ale ja nie zwracam na nie uwagi i raz na jakiś czas robię chłodnik :-). Nasz ulubiony to oczywiście ten przygotowany na bazie botwinki - mój mąż mógłby go jeść codziennie - ale lubimy też eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem(...)roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego
Kulinarne przygody Gatitymasła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty i ziołowe pesto. Każdy
Poezja smakuKompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Kompot truskawkowo - czereśniowy Składniki(...)wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający
Moja smaczna kuchniaosób lub jako pełny obiad dla dwóch dorosłych głodomorów. Smak można porównać z powodzeniem do carbonary – sos jest kremowy i delikatny, z wyraźnym smakiem dymu z wędzonego na zimno łososia. Kieliszek zimnego, białego półwytrawnego wina i jest pysznie! SKŁADNIKI 150g wędzonego na zimno łososia 250ml śmietany 30% – kremówki ½ szklanki startego parmezanu łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki masła
Karo in the Kitchenjuż zapewne się zorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto(...)fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi, mrożonymi truskawkami
Dzieje kuchennej WiewióryJagielnik na zimno to chyba moje ulubione ciasto, zaraz po snikersie (tak, tak, w planach mam jagielnik snikersowy). Prawdopodobnie to wynik mojego uzależnienia od twarogu w tak zwanej młodości. Gdy przestałam jeść krowi nabiał, przerzuciłam się na tofurnik. Niestety problemy z tarczycą zmusiły mnie do dalszego kombinowania, stąd na mym stole pojawił się jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny(...)Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy do lodówki – 30 minut powinno wystarczyć, żeby galaretka się ścieła. Artykuł Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The BowlSurowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane(...)przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić
królestwo garówpomidor – u mnie malinówka 1/2 czerwonej papryki 4 duże rzodkiewki 2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki pestek dyni (u mnie Woj-len) olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni. Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki(...)dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe szczypty) i pieprzem. Na koniec naszą sałatkę polewamy delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie możemy jeszcze doprawić. Podajemy. Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkiPieczarkowe kule nadziewane śląską Pani nuda , do kuchni nie ma wstępu , tak więc dzisiaj ukulałam pieczarkowe kule . Smakowite panierowane pieczarki z farszem z kiełbachy i sera ..mniam . Dobre na zimno i do piwka, i na ciepło do obiadu .My wsuwaliśmy je z młodziutkim bobem , który uwielbiam . No dzieci wolały pieczarkowe kule , bób olały i dobrze, oj tym razem super , dobrze(...)tłuszcz na patelnię ( troszkę jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak się porządnie zrumienią i obsmażą , wyjmujemy . Gotowe można podawać na gorąco lub na zimno , w zależności od potrzeb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Pieczarkowe kule nadziewane śląską pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytruskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszę przejdźcie do postu o zwykłej frappe! Nie mamy takiego przepisu?! To musimy zrobić! ;) Oryginalnie przepis na lodową kawę z Dublina wymaga przygotowania kawy parzonej na zimno. Ale to, po pierwsze jest chyba oksymoron, a po drugie, jest wymagającym, pracochłonnym i długim procesem. Ewidentnie potrzebowałbym do tego jakiejś niezłej zachęty i motywacji. Ale kiedyś się wezmę... ;) Zwykła mocna ostudzona kawa(...)też działa! Zwykła rozpuszczalna rozpuszczona na zimno też działa!! Wytwarzanie białych smug ze śmietanki nie działa!!! No nie wiem. Miałem nawet kilka pomysłów na eksperymentowanie z gatunkiem i temperaturą śmietanki, ale ponieważ wypiłem efekty pierwszych działań, nie byłem w stanie ich kontynuować ;) ;) To jest mocna rzecz! Ale najważniejsze, że prze-pysz-na i to jak! :) Próbujcie z tymi smugami, bawcie
zadanie-gotowanietego bardzo smaczna. W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego
Kuchcik gotujejako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu. W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika na zimno Dr Oetker, 250 ml zimnego mleka
Aga w kuchnidrożdżowe powinno wyrastać w cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest blat kuchenny blisko kuchenki, an której właśnie coś się gotuje. Jeśli w domu jest zimno, można użyć piekarnika, ale tylko takiego, który ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia(...)zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób
Codzienna kuchnia niecodzienna