półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy 1 łyżka sezamu HELIO jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej jedna trzecia szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej MUS JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej(...)polecam przygotować ten mus nieco wcześniej. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj
Z Kuchni Do KuchniFajnie! Jest smutno, szaro, zimno. Głównie śpimy, przytulamy się, siedzimy przy piecu. Głównie śpimy. Nie ma słońca, wieje wiatr. Głównie śpimy. Ewentualnie drzemiemy, ewentualnie snujemy się. Sport i różne inne aktywności stawiają nas na trochę na nogi, ale głównie śpimy. W ten piękny czas do Warszawy zawitała bardzo społeczna impreza pełna kofeiny. Może ona postawi nas na nogi trochę bardziej(...)mocnym stylu, bo tematem dziewiczej edycji w stolicy jest espresso! Yalla! Chodzimy więc (na nogach!) od kawiarni do kawiarni, stawiamy czoła zawieruchom, nie dajemy się zimnu, ciągamy znajomych i pijemy. Kofeina rozprzestrzenia się w naszych organizmach niczym virus T created by Umbrella Co. w organizmie Alice. Do każdego espresso w każdej kawiarni jest ekstra deser. Glukoza też dobrze działa, rozjaśnia
GRUBY WAŁEKczekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i spora ilość białka. Wskazane osobom walczącym z kilogramami oraz małym dzieciom. Przygotowanie(...)jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie. Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie wystygnie. Będzie wówczas wilgotniejsze. Smacznego
kolorowotorcikowoZapraszam dziś na ekspresowe minipizze z tortilli. Idealne na imprezę, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 placki tortilli 20 dag startego sera 2 kabanosy drobiowych 4 łyżki kukurydzy Około 100 ml przecieru pomidorowego Tymianek, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem(...)formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce sosu pomidorowego a następnie pokrojone kabanosy, kukurydzę i starty ser. Minipizzewkładamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno z ketchupem czy sos czosnkowym
Podróż w kulinariaOlejowy Raj jest wyjątkową w swojej branży, firmą produkcją olei tłoczonych na zimno . Firma zrodziła się z pasji do zdrowego odżywiania oraz aktywnego stylu życia. Młoda, prężnie rozwijająca się regionalna marka szybko podbiła serca nie tylko Podlasian. W produkcji oleju wagę przykłada się do nawet najmniejszego szczegółu. Zarówno surowiec, z którego tłoczone są oleje jak i ludzie, którzy pracują(...)spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości, zwłaszcza brzusznej. Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie. Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego
Bike By Lifepostanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele(...)reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd. Odstawiamy na noc. Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku. Życzę smacznego! :) PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić z połowy składników
Czerwona Porzeczka180st C. Po obsmażeniu na patelni Gotowe Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni mięso przed wysuszeniem.Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina....doskonała zimna przystawka
Niespełnione zdolności kulinarneniewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można
królestwo garówtylko.... Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam ze sobą...marchewkę! A raczej przepis na marchewkę. Prosty, aromatyczny i obłędnie pyszny. Można ja jeść ,tak na ciepło, jak na zimno. Składniki -1 kg marchewki -8 ząbków czosnku – małe ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek, dość sporo sól himalajska lub morska Marchewkę obierz, wypłucz i pokrój na talarki.Dodaj całe ząbki czosnku(...)tradycyjnie - ale w małej ilości wody. Przełóż do miski. Dopiero wtedy posól. Wlej oliwę z oliwek. Nie opadnie na dno, ale marchewka ją "przyjmie". To zdrowy tłuszcz, tłoczony na zimno, bez obaw- dużo z niego korzyści! Wlej do smaku ocet balsamiczny z Modeny, on nadaje charakteru całości. Wymieszaj dokładnie. Przykryj i odstaw do przegryzienia. Możesz przechowywać w lodówce. W upalne
Z Kuchni Do Kuchniforemki) gotowane jajka (układacie je poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń rzymska to inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo(...)używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem tatarskim . Post Pieczeń rzymska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny. Myślę(...)odpoczął". Następnie przekładamy na półmisek lub deskę i kroimy w plastry. Podajemy na obiad, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i warzyw. Resztę studzimy i chowamy do lodówki. Na zimno jest również rewelacyjny! Smacznego
bistro mamapowrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje
Lili w kuchniZimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko
kolorowotorcikowoSobotni poranek przywitał mnie zimnem i śniegiem - jak to zwykle ostatnio bywa jak już pisałam nie lubię zimy bo... jest zimno i ślisko. Na ślizgawicę już znalazłam radę - Ryś kupił mi buty - zielone cudeńka - Martensy - marzenie młodości - teraz ideał ze względu na kauczukową podeszwę - więc jeśli zobaczycie człowieka we wściekle zielonych Martensach na chodnikach Lublina - to będę ja - zagadajcie może
sierotka maRysia w kuchnikiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb). A że okres przedświąteczny to można było ujrzeć ciekawe ozdoby na tą okazję przygotowane oraz piękne wyroby ceramiczne(...)m.in. Ceramika Bolesławiec). Aha, na rynku spotkałem nawet Mikołaja promującego markę Lubelskie. Poniżej krótka fotorelacja: Wędzona na zimno polędwica z suma - rewelacja Kindziuk z Litwy Rewelacyjne wyroby z Markowej koło Łańcuta Wędzenie kiełbasy na rynku - sprytny chłyt matetingowy PS Naprawdę warto ruszyć się i wziąć udział w takich wydarzeniach, podczas których dowiemy się więcej o tym, co tak naprawdę
Right Behind The Kitchen