na zimno - 10906 przepisów (strona:61/728)

Biała czekolada z Blue Curacao 156

powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje

Lili w kuchni
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 230

Zimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko

kolorowotorcikowo
A co na śniadanie?! 172

Sobotni poranek przywitał mnie zimnem i śniegiem - jak to zwykle ostatnio bywa jak już pisałam nie lubię zimy bo... jest zimno i ślisko. Na ślizgawicę już znalazłam radę - Ryś kupił mi buty - zielone cudeńka - Martensy - marzenie młodości - teraz ideał ze względu na kauczukową podeszwę - więc jeśli zobaczycie człowieka we wściekle zielonych Martensach na chodnikach Lublina - to będę ja - zagadajcie może

sierotka maRysia w kuchni
Jarmark Produktów Regionalnych w Lublinie 140

kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb). A że okres przedświąteczny to można było ujrzeć ciekawe ozdoby na tą okazję przygotowane oraz piękne wyroby ceramiczne(...)m.in. Ceramika Bolesławiec). Aha, na rynku spotkałem nawet Mikołaja promującego markę Lubelskie. Poniżej krótka fotorelacja: Wędzona na zimno polędwica z suma - rewelacja Kindziuk z Litwy Rewelacyjne wyroby z Markowej koło Łańcuta Wędzenie kiełbasy na rynku - sprytny chłyt matetingowy PS Naprawdę warto ruszyć się i wziąć udział w takich wydarzeniach, podczas których dowiemy się więcej o tym, co tak naprawdę

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 155

mnie w Hiszpanii gdyby nie koleżanka o miękkich jak kaczuszka włosach (dziękować, Ewelina K.:). Zaproszenia do takiego miejsca nie można zlekceważ – urlop dogadany, bilety kupione. Wylatując z Lublina było zimno, pseudo śnieg zalegał na szarej trawie. Po kilku godzinach lotu również zastaliśmy zimę w Hiszpanii. Różnica jednie polegała na tym, że kropił deszcz i było naprawdę zimno jak na Malagę

Right Behind The Kitchen
Jak odczarować wątróbkę? 172

być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno Bataty (potocznie zwane słodkimi ziemniakami , aczkolwiek nimi nie są : ) obieramy i kroimy na 2 cm plastry, zalewamy wodą. Po zagotowaniu należy odrobina posolić wodę - gotujemy al dente na wolnym ogniu(...)krwista rzecz jasna). Przygotowane wszystkie składniki komponujemy na talerzu, Wątróbkę posypujemy podprażonymi razem pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz skrapiamy intensywnym, o złotej barwie, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Wątróbkę możemy wcześniej trzymać w mleku aby była bardziej delikatna, i jak mawiają - mniej wątróbkowa w smaku. Na patelnię kładziemy osuszoną wątróbkę, o pokojowej temperaturze. Podczas smażenia wątróbki nie zmniejszamy

Right Behind The Kitchen
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 194

dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe(...)posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 191

grzanki z cheddarem.     Ostrości sałatce doda papryczka chili,  smaczku -  podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym  o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar  słodka czerwona papryka(...)olej rzepakowy do grzanek   Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie)      Zacznijmy od chrupiących grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar

potrawyregionalne
ciasto "słodkie moro" 249

Ciasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pszenno serowe krążki piegowe 128

następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać.  Składniki

Moniki Smakołyki
Jesień się zrobiła 125

Dziś będzie wbrew trendom. Bo choć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście(...)Jeszcze totalnie nie oszalałam- wciąż nie lubię kiedy jest mi zimno w stopy, a wiatr z deszczem wciskają się bezczelnie w zakamarki szalika. Biegnę truchtem do samochodu, próbując ominąć po drodze jak najwięcej deszczowych kropli- a one robią wszystko, żeby we mnie trafić. Zgrabiałą ręką szukam kluczyków w torbie, wsiadam za kierownicę i zatrzaskuję drzwi. Po chwili silnik mruczy, ogrzewanie

les mirabelles
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 112

warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta(...)rozpuścić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją mlekiem, dodać chrzan, cukier i sok z cytryny. Doprawić solą do smaku. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. A co zrobić z warzywami?? mam bardzo dobrą propozycję- pyszna jarzynka: Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła + łyżkę oleju, dodać płaską łyżkę cukru, łyżkę soku z cytryny i odrobinę soli

kawawszklance
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 129

jakie posiadam w swoim ukochanym kulinarnym pamiętniku. Niezła sumka!!! Hmmm ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki(...)Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków.   Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym

pieprzny smaczek
Zupa Tom Yum 235

Wciągu paru dni zrobiło się cholernie zimno. Zimno, buro i nieprzyjemnie. W takim razie trzeba się rozgrzać. Znamy rożne sposoby rozgrzewania się, ale akurat taki, który będzie pasował wszystkim i nikt nie zgłosi nam strony jako naruszającej standardy, to zjedzenie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 198

grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki   Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło(...)dodajemy grzyby. Smażymy do tej pory, aż będą rumiane. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobniutko kroimy. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy tłoczony na zimno, wsypujemy cebulę i czosnek i krótko przesmażamy mieszając. Gdy cebula zeszkli się wsypujemy szklankę suchego ryżu i na niewielkim ogniu smażymy kilka minut cały czas mieszając. Olej powinien pokryć dokładnie

Naturalna Kuchnia