eleganckiego. Jajecznica szykowana na wędzonce to w naszej kuchni klasyk – i tu będą pasowały zarówno wędzona kiełbasa, szynka jak i boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka(...)jednak zaniesiecie komuś do łóżka? :) SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ 3 jajka rozmiaru M 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka startego parmezanu lub grana padano 40-50g wędzonego na zimno łososia 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka masła
Karo in the Kitchenewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko. Składniki: jogurt grecki - 500 g sól - około 1/2 łyżeczki majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra olej kujawski - rzepakowy tłoczony na zimno Wykonanie: wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z solą i jeśli ma być na wytrawnie już na tym etapie możesz(...)zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowaniem ryba przypomina rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik(...)koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno
VioletoweKucharzeniezabielamy. Przy tych proporcjach jest już odpowiednio gęsta i zawiesista. Do podania pasuje kleks zarówno słodkiej jak i kwaśnej śmietany, gałązka świeżego koperku i po kilka płatów wędzonego na zimno łososia, które świetnie podkreślą wytrawny charakter zupy i dodadzą jej dymnego aromatu. To chyba jedna z moich ulubionych kartoflanek, a jako maniak ziemniaczany robię tą zupę w wielu postaciach. Spróbujcie(...)wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego chrzanu kilka płatów wędzonego na zimno łososia sól
Karo in the Kitchenczasie rozpuszczam trzecią galaretkę w 250 ml gorącej wody. Do drugiej ostudzonej galaretki dodaję 50 ml mleka zagęszczonego i zostawiam by ostygła. Gdy pierwsza galaretka zastygnie a druga jest zimna, wlewam drugą galaretkę na pierwszą i wkładam do lodówki. Gdy druga galaretka zastygnie a trzecia jest zimna, znowu wlewam trzecią galaretkę na drugą i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Czynność
Mama Gotujezawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje świetnie! Dzisiaj moja propozycja quiche z kurczakiem, brokułami i kremowym mascarpone. Zapraszam do kuchni 50 minut 6 składniki: kruchy spód: 100 g masła 200 g mąki 1 łyżka śmietany(...)niej kurczaka z brokułami i zalać wszystko masą z mascarpone. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Idealna na ciepło i na zimno
Ania i Marcin gotująmasło klarowane). Masło extra, czyli takie o zawartości 82% tłuszczu to 735 kalorii w 100g. Oliwa z oliwek extra vergine to produkt powstały z mechanicznego wyciskania (tłoczenia) na zimno całych oliwek, z pestkami. Sok powstały przy tłoczeniu jest następnie odwirowywany i filtrowany. Oliwa z oliwek to średnio w 15% jedno i wielonienanasyconych kwasów tłuszczowych, 60–75% kwasu oleinowego(...)właściwości soku wyciśniętego ze świeżych owoców do napoju z koncentratu, w kartonie. Który wybierzecie? Extra vergine (zwana także extra virgin) – to najczystsza, najbardziej wartościowa dziewicza oliwa tłoczona na zimno. Nie dajcie się nabrać na polskie opisanie butelki jako „najlepsza z pierwszego tłoczenia”. To nie to samo co extra vergine i nie jest w żaden sposób synonimem tej oliwy. Kiedyś
Karo in the Kitchencrudo lub cotto lub mortadella. Jednym z przysmaków serwowanych przez szefa Arduino jest wieprzowina podana prostej obróbce z minimalna ilością przypraw i dodatków, smażona w głębokim smalcu, podawana na zimno i krojona w cienkie plastry. Nie ma dokładnego przepisu, wszystko robi się "na oko" co stanowi dodatkowy atut wyrobu. Wieprzowina w stylu Pistoi pachnie rozmarynem i miejscowymi ziołami dojrzewającymi(...)obsmażamy roladę na rumiano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, schab przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy przez ok. 50 minut. Podajemy na ciepło w wersji obiadowej, lub na zimno jako przystawkę lub wędlinę do kanapek
Apetyczna babeczkaLubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto(...)przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno. The post Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaMamy sezon na fasolkę szparagową, którą chyba każdy lubi. Najczęściej podawana jest z bułką tartą, ja bardzo lubię fasolkę w upały na zimno, jest rewelacyjna. Fasolka szparagowa na zimno Składniki: - 500 g fasolki szparagowej - 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - ząbek czosnku - 2 łyżki octu balsamicznego z modeny - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową
Kulinarne życieOstatnio dostałam od firmy Zielony Nurt w ramach współpracy do wypróbowania olej ze słonecznika. Firma zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Oprócz tego w sprzedaży posiadają także pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Olej ze słonecznika który(...)dostałam pozyskują z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne tego oleju. Muszę przyznać że gdy go dostałam myślałam że będzie w smaku taki sam jak inne olej słonecznikowe ale się bardzo myliłam. Po spróbowaniu go czyje się wyraźny smak ziaren słonecznika. Bardzo mi zasmakował i idealnie komponował się z sałatką
Kulinarne życieSezon owocowy i upały, więc na obiad pyszna zupa ze śliwek, która jest idealna na zimno i gorąco. Zupa śliwkowa Składniki: - 700 g śliwek węgierek - 250 g makaronu świderki - cukier - szczypta cynamonu - śmietana Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Zalewamy 2 litrami wody, słodzimy do smaku i gotujemy około 30 minut, doprawiamy cynamonem. W między czasie(...)gotujemy makaron. Ugotowaną zupę miksujemy. Podajemy z makaronem, zabieloną śmietaną, można też jeść bez śmietany. Na upały najlepsza jest na zimno, ale równie pyszna jest na gorąco. Życzę smacznego
Kulinarne życieSzukałam przepisu na sernik na zimno i nie mogłam się zdecydować który wybrać, zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów z kilkoma zmianami i okazało się że wyszedł przepyszny sernik. Sernik na zimno z adwokatową nutą Spód: - 200 g herbatników - 100 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy
Kulinarne życiecałość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt. 7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h. 8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin. Sernik na zimno z malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach