tuńczykiem. Takie danie doskonale nadaje się na lekki obiad, jak i kolację. Brązowy ryż z tuńczykiem i nutą ajvaru najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również zjeść na zimno. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle Ben's) 1 łyżka ajvaru (pasty paprykowej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka jogurtu typu greckiego szalotka(...)całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka. Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną pietruszkę, znów wszystko dokładnie mieszamy. Danie podajemy od razu jeszcze ciepłe, choć smakuje również na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkizamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie. Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka, starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie, czy jak kto woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony(...)wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
bistro mamamoże się zważyć. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g gęstego jogurtu naturalnego 90 g oleju 70 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania 400 g rabarbaru
Kulinarne przygody GatityDziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej(...)Ciasto delikatnie rozwinąć, na całym rozsmarować serek, posypać kurczakiem z dodatkami. Delikatnie zwinąć roladę. Można kroić od razu lub odstawić do schłodzenia i stężenia, wówczas kroić i podawać na zimno
6nieboPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy około godziny. Gotową pieczeń podajemy na zimno lub ciepło pokrojoną w grube plastry. Artykuł Pieczeń z jajkiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaOczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser i najprościej się z nich je. Moje(...)które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i OliwaSernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny
Smakołyki Berenikiprzechowywania. Po trzecie, wybierajcie oliwę extra vergine, czyli oliwę z pierwszego tłoczenia. To najbardziej trafiona inwestycja w zdrowie, dobre samopoczucie oraz gwarancja wyjątkowych doznań smakowych. Proces tłoczenia na zimno odbywa się w temperaturze nie przekraczającej 27° C. Dzięki niemu oliwa zachowuje najlepsze właściwości chemiczne i organoleptyczne. Poziom kwasowości nie może przekraczać 0,8% kwasu oleinowego na 100 g produktu(...)bardziej intensywna oliwa, o wyraźnym smaku owocu oliwki, tym większe korzyści dla naszego zdrowia. To zasługa cennych polifenoli, działających zbawiennie jako silne przeciwutleniacze. Taką oliwę najlepiej jeść na zimno, dodając do grillowanych mięs, warzyw czy marynat. Po czwarte, jeśli możecie, wybierajcie oliwę z upraw ekologicznych. Oliwa bio to bez wątpienia produkt premium, za który zwykle trzeba słono zapłacić
Codzienna kuchnia niecodziennauwielbia tę soczystą czerwień owoców. Dziś pokusiłam się o przygotowanie czegoś słodkiego dla najbliższych z racji mojego małego święta - o tak, świętowanie na słodko to podstawa. Przygotowałam serniczek na zimno w którym ukryłam pyszne ciepłe lody w czekoladzie. Jaki efekt? Przekonajcie się sami :) Sernik na zimno z niespodzianką SKŁADNIKI : 1 kg sera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimój pomysł na lekkie danie obiadowe. Można je zabrać do pracy, albo na piknik w parku. Smakuje na ciepło i na zimno. Ma wszystko, co powinno się znaleźć w dobrze zbilansowanym posiłku - białko w postaci chudego mięsa kurczaka, węglowodany w postaci czerwinego ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej(...)szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę
Kulinarne Inspiracjenadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą(...)minut, zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatki to jest to co lubię najbardziej. I przygotowywać, i jeść. To danie, które jest kompozycją smaków, barw i aromatów. Większość z nich podawana jest na zimno, ale są też odmiany podawane na ciepło. Cokolwiek do nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety(...)Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko może być podana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być
mojewypiekiinietylkoFajnie! Jest smutno, szaro, zimno. Głównie śpimy, przytulamy się, siedzimy przy piecu. Głównie śpimy. Nie ma słońca, wieje wiatr. Głównie śpimy. Ewentualnie drzemiemy, ewentualnie snujemy się. Sport i różne inne aktywności stawiają nas na trochę na nogi, ale głównie śpimy. W ten piękny czas do Warszawy zawitała bardzo społeczna impreza pełna kofeiny. Może ona postawi nas na nogi trochę bardziej(...)mocnym stylu, bo tematem dziewiczej edycji w stolicy jest espresso! Yalla! Chodzimy więc (na nogach!) od kawiarni do kawiarni, stawiamy czoła zawieruchom, nie dajemy się zimnu, ciągamy znajomych i pijemy. Kofeina rozprzestrzenia się w naszych organizmach niczym virus T created by Umbrella Co. w organizmie Alice. Do każdego espresso w każdej kawiarni jest ekstra deser. Glukoza też dobrze działa, rozjaśnia
GRUBY WAŁEKktóry Wam dziś proponuję idealnie się nadaje na takie właśnie okazje :-) Fantastycznie nadaje się do dań ciepłych jak i zimnych i fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno :) Jednym słowem dodatek baaardzo uniwersalny, a do tego robi się go błyskawicznie... :-) SKŁADNIKI 125 g sera mascarpone 3 - 4 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) 3 łyżki mleka 2 łyżki startego grana padano sól(...)rozpuszczamy ser. Dodajemy musztardę, grana padano i mieszamy aż składniki się połączą. Zagotowujemy, wyłączamy palnik, doprawiamy solą i pieprzem. Sos idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Czary - gary w kuchnicytryny 3 łyżki majonezu zielony ogórek 1/2 dojrzałego mango sól Wykonanie: Ryż płuczemy zimną wodą, do momentu, aż woda będzie czysta. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy, ryż odcedzamy. W dużym garnku gotujemy 2 litry wody, solimy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ryż i gotujemy go al dente(...)około 15 minut. Pamiętajmy, że każdy ryż gotuje się inaczej, więc warto sprawdzać, czy jest już wystarczająco miękki. Ryż odcedzamy, przelewami zimna wodą. Do blendera wkładamy posiekany szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dokładnie blendujemy. a następnie dodajemy majonez, mieszamy. Ogórek i mango obieramy i kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatity