skórką), a na sam koniec kaszankę. Mieszać delikatnie, aby nie naruszyć struktury ziemniaków. Smażyć kilka minut, do uzyskania przez ziemniaki złotego koloru. Sałatkę można podawać na ciepło oraz na zimno. /inspiracja Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia/ Artykuł Sałatka z ziemniaków, jabłek, kaszanki i rozmarynu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZaskoczcie swoich bliskich w te święta! W ten bożonarodzeniowy czas deser na zimno rzadko komu przychodzi na myśl. Ale w zasadzie dlaczego nie? Lekki, puszysty, śmietankowy ze świąteczną, zimową nutą cynamonu i anyżu. Warto się pokusić. Oj, warto! Składniki (na 5 małych kokilek) 300ml mleka 3,2% 200ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 150g serka śmietankowego 3 łyżki żelatyny
Raj dla Podniebieniabył czymś więcej niż mi się pierwotnie wydawało. Mam ogromny sentyment do tych podkarpackich stron, dlatego, jeśli tylko mam okazję, wsiadam w samochód i jadę tam. Ostatnia niedziela października. Zimno i wietrznie. Wszyscy kulą się od chłodu w wysoko postawionych kołnierzach ciepłych płaszczy i kurtek. Ale to nic! Nic mnie nie zraża. Przeciwnie, jestem przeszczęśliwa, mogąc odwiedzić znajome kąty. Idę
Raj dla Podniebieniamało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam, próbowałam, testowałam na innych, którzy wyrażali swoje zdanie, modyfikowałam i ulepszałam. Najprzyjemniejszą stroną pracy było fotografowanie serników. Tworzenie delikatnej scenerii, wybieranie kwiatów
Raj dla PodniebieniaWaszych zdjęciach widziałam wytwór Waszych rąk według mojego przepisu… To niesamowite, uwierzcie na słowo! Moja Patronka Kasia upiekła kilka rodzajów, jednak najbardziej do gustu przypadła jej wersja na zimno w wysokich pucharkach. W czasie świąt piekliście serniki w różnych wariantach. Pani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała
Raj dla PodniebieniaKurczak, jak już wielokrotnie wspominałam często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni. Składniki: 2 filety
Gosia gotujeZielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami . To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika
codojedzeniaPaństwa Majlertów. 6 kwiatów cukinii nadzienie: 60 gorgonzoli, 100 serka śmietankowego, łyżka posiekanej pietruszki, 5 – 6 łyżek prażonych pestek dyni, ciasto: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Gorgonzolę, serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki wymieszać. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną
królestwo garówwymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki
Walijskie Pichceniesmaku. Czego chcieć więcej - powiem tak - u mnie na razie serwowany będzie ten z selera, tradycyjnym się już troszkę przejadłam. Idealny do wszystkiego: wrapów na ciepło czy zimno, kanapek (te z pomidorem są najlepsze), zamiennik masła czy po prostu, ot tak, do schrupania z marchewkami :) Składniki: - 1 duży seler (ok.400g) - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek
CookYourselfpierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz
Monia miesza i gotujełyżeczki koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia. Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia) Dodajemy następnie
Apetyt na Zieloneniedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny - ponownie miksujemy . Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaŚnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego
Bon appetit mon amiepełne buzie pałaszujące do ostatniego okruszka, to najlepsza nagroda za trud włożony w przygotowanie rodzinie takiego słodkiego podarku. Wszystkich zachęcamy więc do wspólnego wypiekania i przygotowywania ciast na zimno razem z Nami i z Kasią- najlepszą kostką, nie tylko do pieczenia jak widać. #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje
Z Majeczką w kuchni