mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych. Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się również jako zamiennik wędliny na kanapce . Świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa jest domowa ćwikła , albo chrzan . Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Keks zrobiłam w niedzielę w ekspresowym tempie, ponieważ nie wyszedł mi sernik na zimno... Robiłam tak ekspresowo, że 5 minut po wyjęciu z piekarnika przyszli goście więc jeszcze ciepłe musiałam polać lukrem.... Ale i tak wyszedł smaczny i lekki:-) A zrobienie go zajęło chwilę... Składniki: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki jaglanej 6 jajek 200-250 cukru
Ze smakiem bez glutenunajlepsza sałatka z soczewicy jaką zrobiłam i jadłam...:-) A powstała niejako "niechcący"... szukałam pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu... Smaczna, orzeźwiająca, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym sycąca. Zjadłam ją w pracy i na obiad nie specjalnie już miałam ochotę:-) Składniki: 2-3 garście zielonej soczewicy mięso rosołowe z kurczaka: porcja rosołowa 3-4 marchewki
Ze smakiem bez glutenuTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze
Ze smakiem bez glutenuproste ciasteczka bezglutenowe - z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały. Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajka 1/2 kostki margaryny ewentualnie
Ze smakiem bez glutenutuńczyka - kawałki w sosie własnym 1 słoik dobrego majonezu 1 pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera w kawałku - najlepszy jest ser twardy sól Jajka ugotować na twardo, wystudzić na zimno, obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce jarzynówce, żółtka na tarce drobnej. Kukurydzę osączyć z zalewy. Tuńczyka również osączyć z zalewy i rozgnieść na małe
Ze smakiem bez glutenumożna dodatkowo doprawić. Jeśli smak jest lekko ostry to po wystygnięciu będzie bardzo lekko ostry. Lepiej zatem mocniej doprawić na ostro. Sos schłodzić, przelać do słoika i podawać na zimno. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuJeśli chodzi o naleśniki na słodko, najbardziej lubię takie z serem twarogowym. Najlepiej na zimno. Pamiętam, że w dzieciństwie mama robiła naleśniki z twarogiem i rodzynkami. Dzisiaj przedstawiam mój przepis na szybki i kremowy, idealny twarożek do naleśników. Jego podstawą poza serem jest mleko, tutaj można użyć zamiennie jogurtu naturalnego lub śmietany. Do smaku dodaję nieco cukru lub miodu. Delikatnie
Moja smaczna kuchniasmaku, można pominąć Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i kawę rozpuszczalną. Zagotowujemy i mieszamy. Czekamy, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno. Na każdą porcję nakładamy po 3 łyżeczki dżemu wiśniowego
Moja smaczna kuchniaWiosna nas nie rozpieszcza. Ciągle albo zimno, albo pada, albo wieje, albo wszystko razem. Rozpieśćmy się więc sami. Skoro już mamy możliwość kupienia nowalijek, sięgnijmy do młodej kapusty. Z niej możemy przyrządzić przepyszne gołąbki. Gołąbki ugotują się szybko, gdyż młoda kapustka szybko mięknie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieChłodna pogoda nie chce nas do końca opuścić, stąd ostatnio w mieszkaniu zimno - postanowiłam więc ugotować sycącą zupkę z mięskiem. Jedną z takich zup jest właśnie gulaszowa - fajna sprawa, tym bardziej, że gotuje się praktycznie sama. Z niewielką pomocą - wystarczyło jedynie powrzucać właściwe składniki - i voila! - mamy fantastyczny efekt przepysznej zupki, całkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować
psgotujemyobiad przyrządzam sobie warzywa z różnymi kaszami. Tym razem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy do smażenia Sól
Bajeczna Kuchniajednego, do oleju kokosowego :-). Książka podzielona jest na rozdziały: O rety, omlety! - rewelacyjny rozdział pełen przepisów na omlety, kolorowe, z dodatkami, budyniem, takie do zjedzenia na ciepło lub na zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki
kruche babeczkiprzelać przez sito, aby oddzielić włókna rabarbaru od napoju, jednak osobiście preferuję wersję „nieoczyszczoną”. Dodatkowy błonnik w diecie to nic złego. Świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Smacznego Do zimnego kompotu możemy dodać liście mięty. Kompot odstawiony na kilka godzin do lodówki stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający
Gar Zdrowiasłodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. W przypadku innych owoców, można zostawić całe kawałki owoców
Relaxtime