na zimno - 10906 przepisów (strona:138/728)

Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem 144

Krupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół

PatiGotuje
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 164

warzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki. Dzięki mieszance przypraw pasta ma również właściwości rozgrzewające. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę, że sprawdzi się idealnie. Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo około 1 cm świeżego imbiru

PatiGotuje
Domowa czekolada 151

proszku (500 g) kwadratowe wafle Margarynę wraz z kakao, cukrem i mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Taką masę pozostawiamy do wystudzenia. Gdy jest ona zimna dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy na gładką masę. Prostokątną blachę wykładamy folą spożywczą i na dnie układamy jedną warstwę wafli (wafle docinamy do wielkości naszej formy). Na wafle

PatiGotuje
Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką 137

płaską powierzchnię, żeby nam nie opadł. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na cztery części. Kiedy nasza galaretka będzie zimna, ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy do niej zimną i płynną galaretkę oraz truskawki. Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje

PatiGotuje
Sernik „Danonek” 163

ponieważ ja za nimi nie przepadam, upiekłam cieniutki biszkopt Nic wiec nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki

PatiGotuje
Deser i lemoniada z rabarbaru 156

ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać.  Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać  cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową

Stare Gary
kotlety z kalafiora z sosem jasnym... 166

ręcznik papierowy wg opisu na opakowaniu sosu przygotować sos, ja dodatkowo dodałam pół szklanki wody wymieszanej ze śmietaną 18% - kotlety z kalafiora smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kilka słów o herbacie 113

krajach arabskich najbardziej popularna jest herbata czarna. Aczkolwiek np. w Egipcie pije się różne herbaty owocowe, jak Karkadeh, herbata z liści malwy, pita zarówno na gorąco jak i zimno. W Maroku króluje czarna z miętą. W Libanie w większości czarna, podawana często z rozmarynem. Sposób parzenia czarnej herbaty po arabsku Liście herbaty włóż do wcześniej podgrzanego dzbanka i zalej wrzątkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z białych szparagów – przepis 79

moim słowniku to tzw. kombozupa, czyli taka mogąca spokojnie zastąpić cały posiłek, a to sprawia, że jest idealna do wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak szparagów i nie został on zdominowany smakiem wędzonki. No na prawdę… przepycha

Kate's Kitchen
Niby nie brownie a jednak... 147

czekoladową i na wierzchu układamy owoce i ewentualnie inne dodatki typu orzechy, kawałki czekolady itp. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Podajemy na zimno

Przysmaki Karolki
Sernik z białą czekoladą i granatem 150

Piękna i upalna pogoda więc na ochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Tym razem wersja z granatem i białą czekoladą. składniki: spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła masa serowa z białą czekoladą 1 kg zmielonego sera 200 g białej czekolady 2 łyżki cukru

Monia miesza i gotuje
Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą 192

jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki). Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i  podgrzać kilka minut). Smacznego

DefinicjaSmaku
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 266

piekarnika i pieczemy jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 200-220°C. Tartę z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem podajemy na ciepło lub na zimno :) Smacznego

W kuchni Katie
CZEKOLADOWY PUDDING Z BANANÓW I AWOKADO 120

Zdrowy, wegetariański i bardzo szybki w przygotowaniu pudding podawany na zimno ze świeżymi owocami i orzechami. Idealna przekąska dla małych, większych dzieci i dorosłych. Można w nim przemycić wiele potrzebnych człowiekowi witamin, a do tego smak awokado (jeśli komuś przeszkadza) jest praktycznie niewyczuwalny. SKŁADNIKI: ( 2 małe porcje) ·        1 dojrzałe, miękkie awokado

Calzonella.com
Przepis na Kaszę Bulgur z Cukinią i Papryką na Ciepło 426

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie kaszy bulgur z cukinią i papryką na ciepło, danie jest bardzo smaczne, można je podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania na kolacje, obiad lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kaszy będziemy potrzebować : 200 g kaszy bulgur 2 małe cukinie (około

Uwaga Babcia Gotuje