Śnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego
Bon appetit mon amiepełne buzie pałaszujące do ostatniego okruszka, to najlepsza nagroda za trud włożony w przygotowanie rodzinie takiego słodkiego podarku. Wszystkich zachęcamy więc do wspólnego wypiekania i przygotowywania ciast na zimno razem z Nami i z Kasią- najlepszą kostką, nie tylko do pieczenia jak widać. #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje
Z Majeczką w kuchniCzerwona kapusta z rodzynkami Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera , jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto
BlendmanSezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i zawsze się udają. SKŁADNIKI 1 kg mielonego sera takiego z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 400 g rabarbaru 400 g truskawek, mogą być
Mała w garnku mieszaszklanki mleka 2 kiwi łyżka wiórków kokosowych stewia lub miód do smaku Sposób przygotowania: Amarantusa zalej mlekiem, wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz jednym kiwi. Podgrzej lub zjedz na zimno. Wymieszaj z miodem. Podawaj ozdobionego kiwi, migdałami, wiórkami kokosowymi, nasionami chia
wysmienityżółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera 200 g szynki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia
Ala piecze i gotujeząbki czosnku; 1/2 łyżki majeranku; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka domowej vegety. 3 łyżki oleju; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa; 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebule
Gospodyni Miejskatuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata rzymska lub strzępiasta Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze części. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki (ja również
Smaki Na TalerzuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą sałatkę z boczkiem, awokado i suszonymi pomidorami. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - mix sałat (180 g) - ok. 250 g wędzonego boczku - 10-12 suszonych pomidorów w oleju - 1 dojrzałe awokado - sól i pieprz do smaku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Bez CebuliBardzo smaczna rolada. Smakuje na ciepło i na zimno. Tym razem z pieczarkami, ale pyszna jest również ze szpinakiem. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g sera żółtego 2 pojedyncze piersi z kurczaka (jeśli małe to 3) 500 g. pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać majonez, wymieszać żeby połączył się z jajkami
Agusiowe smakołykiciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym oleju. To bardzo szybkie śniadaniowe lub kolacyjne danie na gorąco, podawane z ketchupem i majonezem, ale też doskonała zimna przekąska, którą można zabrać na piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą te parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlaskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszna i prosta w przygotowaniu rolada. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Składniki: Na masę serową: 30 dag żółtego sera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Podróż w kulinariarabarbar. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto z rabarbarem, podobnie jak szarlotka, równie dobrze smakuje na zimno jak i na gorąco
babka w formiesurowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam ( ja robię to rękami ) aby każda ryba
Kuchnia z widokiem na ogród