Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki
Basia w kuchniJest już po świętach i zapewne w niejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki
Basia w kuchniStół wigilijny to jedno z najważniejszych miejsc podczas Świąt Bożego Narodzenia * Spotyka się przy nim rodzina, która dzieli się opłatkiem, śpiewa kolędy i spożywa tradycyjne dania. Na świątecznym stole według polskiej tradycji powinno znaleźć się dwanaście potraw, dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem wigilijnym symbolizujące betlejemską stajenkę. Do tradycyjnych dekoracji stołu możemy dodać kilka ozdób (szczególnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębył amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa. Tak samo jak amarantus nazywana złotem Inków, a także świętym zbożem Inków czy matką zbóż.Dziś podobno mówi się na nią super ziarno przyszłości. Co trzeba zaznaczyć, posiada podobną wartość odżywczą do amarantusa.Przepis miał być trochę bogatszy, ale pieczarki
Parowar FacetaPachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio
RAROSSAPachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki
Niezły MłynekOstatnio bardzo często chodzi za mną cynamon. Nie wiem , może to tęsknota za Świętami już?Brakuje mi też kolorów w tych ostatnich szarych dniach na minusie.Czas to zmienić, przynajmniej w diecie!Składniki na mocno kolorowe śniadanie na jutrzejszą niedzielę!Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- gotowa mieszanka prażonych ziarenjogurt owocowybananjabłkobiałe winogronomandarynkakiwiDo swojego ulubionego jogurtu wsypałam sporo ziaren Cynamonowy Raj, wymieszałam
Z Kuchni Do Kuchnidostać w Polsce ale myślę, że jak ktoś ma foremki do rurek to myślę, że też powinien sobie poradzić. Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju
ciastkarnia na kruchym spodzieszwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate. Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach
My Culinary Artpołączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie zajrzeć do naszych propozycji klikając:"świąteczne".A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło
Wypisz Wymalujwracając ze szkoły na dworze panowała jakaś nawałnica było by idealnie. Ale co tam, złość z czasem przeszła, a na twarzy pojawił się uśmiech, mamy weekend, za rogiem wizja świąt, a śniadanie zjadłam chyba z całą blogosferą, jest dobrze
More food, love and dreamsgoji i jabłkiem)Niee, wcale jej prawie nie wywaliłam.. xdDzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :)(pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną
More food, love and dreamsdrożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem*z dodatkiem ubitego białka Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu. Składniki: (3 naleśniki/1 porcja)30g mąki pełnoziarnistej15g mąki pszennejjajko5g świeżych drożdży 100ml mlekacoś do posłodzeniaDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy mleko i miksujemy
More food, love and dreamsmasłem i cynamonem**gotowana z cukrem trzcinowymTa śmietanka jest genialna, niby takie banalne, ale w takich zestawieniu smakuje genialnie.A wczoraj postanowiłam zrobić porządek z resztkami ciasta które zostały po świętach. Tu macie efekty, cake pops. Dowodem, na to, że smakują genialnie jest to, że od czasu ich zrobienia do zrobienia zdjęć, połowa z nich zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach
More food, love and dreamsczekoladowy cukiniowy chlebek z daktylami i gorzką czekoladą; jogurt naturalnyMyślałam, że nie wyjdzie, że zrobi się zakalec, w sumie byłam święcie przekonana, że się nie dopiecze, generalnie jedna wielka porażka, (na szczęście!)pomyliłam się, i to jak! :OTe ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie!A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy
More food, love and dreams