na swieta - 5074 przepisów (strona:205/339)

Chałka 3 221

już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka

charlotte gotuje
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 378

minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem

peanutbuttermonster
Kotlety grzybowe 192

Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry.   Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.   Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.   Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 192

klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem  przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 204

jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać

Maminek kulinarny
Mięsa pieczone 270

innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.Składniki solanki

Maminek kulinarny
Boże Narodzenie 2013 182

Wszystkim, którzy z nami pieką, gotują i smażą,aby spełniło się wszystko, o czym teraz marzą.Niech Wam zdrowie zawsze dopisuje,bo wtedy wszystko dobrze smakuje.Wesołych i szczęśliwych Świąt życzyMaminek kulinarny

Maminek kulinarny
Wielkanoc 2014 165

Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,pełnych  nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, przy pięknym stole z żurem, babami i mazurkamiżyczy Maminek kulinarny

Maminek kulinarny
Pierniczki doskonałe! 148

poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam  Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco!Składniki:125g masła250g miodu20g przypraw do pierników75g cukru2 jajka500g mąki5g proszku do pieczeniaPrzygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 128

stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas buraczany 365

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:    2 kg buraków    4-6 ząbków czosnku    2-3 liście laurowe    2-3 ziarna ziela angielskiego    2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej

Apetyczna babeczka
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 162

przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.   Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu:)).  Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):100g

Mała Cukierenka
Imbir z gruszką 306

cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sposób na banany według Nigelli 192

środku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją.Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O sztuce kaligrafii 171

miałam przed oczyma bibliotekę w średniowiecznym klasztorze, gdzie przy równo ustawionych pulpitach pracują w skupieniu zgarbieni mnisi. Tymczasem Jasper mieszka we współczesnym Londynie, i, jak się okazuje, zamiast przepisywać święte księgi, ostrożnie i z wprawą kaligrafuje wiersze Johna Donne'a dla tajemniczego zleceniodawcy (podobno miliardera, który chce sprawić prezent ukochanej). Jasper, poza pracą, zajmuje się głównie zdobywaniem kobiet. Niepoprawny

Pożeraczka, czyli raz adobrze