Zrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkonowa chętnie będziecie do mnie zaglądać! Dziś mam dla Was kolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY
Ostra na SłodkoPierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych
Smakołyki Berenikipolskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić...W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuśmiech, bo każdy, chociaż przez chwilę może się znów poczuć dzieckiem. Przygody Lasse, Bosse, Anny i Ollego to jedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było
Apetyczna babeczkaponiedziałki jest zamknięte, a później już nie mieliśmy czasu. Może następnym razem, C. bowiem bardzo dobrze wspomina to miejsce.Wieczorem natomiast wybraliśmy się do Tivoli, czyli parku rozrywki. W okolicach Świąt zmienia się on w prawdziwie magiczną krainę, pełną świateł i baśniowych bohaterów. Inspirację stanowiły baśnie Andersena, można więc zobaczyć łabędzie, ołowiane żołnierzyki i wiele innych. Nad jeziorem co godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki
Gospodyni Miejskaprzyprawą. Przepyszne połączenia, które zapewniają aromatyczną otoczkę nad daniem, które teraz już jest dopracowane w 100%.Kupisz ją tutaj: KLIKNIJZapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i... nie zapominajmy o ŚWIĘTACH:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło
Wypisz Wymalujbędą, tak śmiało przyznaję, że wyszły równie pięknie i nie odbiegają zbytnio od ideału Pierniczki są korzenne, po upieczeniu mięciutkie, następnie lekko twardnieją.W szczelnym pojemniku przechowujemy do świąt.Polecam! Składniki: 110 g masła lub margaryny600 g mąki110 g cukru250 g miodu2 jajka10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernikaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kawy mielonej0
Made By Mom And SonJest moc, jest energia, jest motywacja! Im bliżej świąt, tym bardziej miałam ochotę rzucić wszystko i odpocząć, ale od dziś postanowiłam się spiąć w sobie i przetrwać ten trudny okres. Poczułam, że mogę więcej:D Mam tylko nadzieję, że wytrwam.Puszyste, delikatne, naturalnie słodkie i tylko z dwóch składników!Możemy zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię
Kuchenny Skrawek Niebaczytelniczek okazała się bardziej przytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca ;) post został edytowany ;) wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ;)))))Składniki:bulion warzywny lub rosół,300 g suchej ciecierzycy,pęczek szczypioru lub dymki,awokado,sól, pieprz do smaku,szczypta ostrej papryki,garść ziaren dyni.Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennasię oprze? Ja, nie!Jarmarki świąteczne pozwalają poczuć magiczną atmosferę świąt. Odwiedzając je mamy możliwość nie tylko nacieszenia oka pięknymi dekoracjami, czy kolorowymi straganami, ale przede wszystkim uszczuplenia naszej kieszeni i znalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów. Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków
Mia Cucina Sofietaostatniej chwili natknęłam się na wpis o blogowych mikołajkach organizowanych przez Wiolę. Szybka organizacja, losowanie i już wiedziałam dla kogo będę świętym mikołajem. Przypadkowo się złożyło, że wylosowałam właśnie organizatorkę. Zapraszam do jej mikołajkowego wpisu. Cieszę się, że przesyłka przypadła do gustu :)Chciałam pochwalić się prezentem, który otrzymałam od swojego mikołaja w sobotę, ale z racji tego, że byłam
Pasja SmakuSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2
Słodka Stronasię pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2
Smakowity Blog Kulinarny