znajduje się sernik, a nie gruz! Będzie za to coroczne zdjęcie moich niewyględnych pierniczków. Nawe jeden z nich ma wątpliwości czy powinno się to jeść... Wesołych Świąt! Wczoraj odszedł Joe Cocker, człowiek, który występował na jednej scenie z Hendrixem i Joplin. Kawał niesamowitej historii muzyki, cudowny głos i muzyka, która
sama złodyczprzepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie nie jestem zbyt dobra :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i szczęśliwych Świąt. Chciałabym aby każdy z Was doceniał to co ma, aby w najdrobniejszych sprawach umiał dostrzec pozytywne aspekty życia. Abyście w codziennej bieganinie choć raz spojrzeli w niebo, które jest
Blondynka GotujeŻyczę pogodnych, spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Niech w ten magiczny czas spełniają się wszystkie marzenia
Proste Potrawyępnie smarujemy białkiem wierzch ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 - 200 st.C około 30-40 minut. Ciasto musi zbrązowieć z wierzchu.Życzę smacznego!!! :-)I wszystkim moim czytelnikom życzę Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Anielska Kuchnia Anikarpik się uśmiecha Wnet na pierwszą gwiazdę czeka Uszka dziś się przysłuchują Jak kolędę podśpiewują Barszczyk pięknie jest czerwony Zaś jak zwykle zawstydzony Zdrowych Ciepłych i Pogodnych Życzę wszystkim Świąt Radosnych, Pachnących choinką, pomarańczami.Niech wasz świat na te kilka dni zwolni tępo i zagości w was spokój. Basia w kuchni
Basia w kuchniprzez 15-20 minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową
Food SquareRadosnych, pogodnych i spokojnych pełnych ciepła i nadzieiŚwiąt Bożego Narodzeniawszystkim życzę.
Ewa w kuchniTradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenionej kaszy gryczanej oraz z tegorocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :) Składniki:1 główka kapusty500 g kaszy gryczanej2 cebule400 g suszonych grzybów1 łyżka śmietany1 łyżka mąki1 łyżka masłasól, pieprzGłówkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy
Bon Appetit MałgorzatyPodstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :)Składniki:1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 3 cebule2 marchewki1 pietruszkapół pora3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki pieprzusólszczypta cukru do smaku1 łyżka octu1 łyżka
Bon Appetit MałgorzatyOkres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną
Bon Appetit MałgorzatyTrochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1
Bon Appetit Małgorzatycebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1
Bon Appetit Małgorzatyzamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej
Bon Appetit Małgorzatyświętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze! Ten spektakl wypiera aktualne filmy komediowe, jakie serwuje nam ostatnio kino. Zawrotne tempo fabuły, świetne dialogi oraz zaskakujące sytuacje
Bon Appetit Małgorzaty