Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki
pink envelopePanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch
Smakowy RajMakówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie powinien ograniczać się do jedzenia tego raz w roku, bo tak nakazuje tradycja. Nie mówię też o przesadzaniu, bo we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. A oto przepis na makówkę jaką się nauczyłam robić
Smakowy Rajpełne goryczy gratulacje. A przed chwilą rozegrał się na moich oczach dramat pt. "Pralka nie odwirowuje wody." Dzięki bohaterskiej interwencji konQbka nie będziemy zmuszeni prać gaci ręcznie przed świętami. Ja mam niejasne podejrzenia, że to się nasila, a eskalacja nastąpi w piątek trzynastego... Przy okazji przypominam o ciasteczkowej rozdawajce . To, że ja mam pecha nie znaczy, że wszyscy mają
les mirabellesmoże trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie zrodził się jeszcze przed świętami, kiedy to miałam okazję odwiedzić nowo otwartą we Wrocławiu knajpkę. Dobra Karma, bo o niej mowa, działała wtedy dopiero od kilku dni, a powiedziała nam o niej Ziomka
les mirabellesświętach żołądki są nieco skołowane ilością przyjętego przez trzy dni jedzenia i jego ciężkością. Ile razy w roku jemy na śniadanie zupę i przegryzamy ją białą kiełbasą? Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną
les mirabellessmacznie, niedrogo i zawsze coś wegetariańskiego się znalazło, co nas pozytywnie zaskoczyło... Camping Radka Nieduży, ale bardzo komfortowy i niedrogi W centrum miasta, w pobliżu poniższej katedry Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła Mały rynek, tzw. Warzywny Muzeum Ziemi Morawskiej Jedna z głównych ulic, po których poruszają się również tramwaje i trolejbusy Willa Tugendhatów zbudowana przez L. Miesa
Qlinarnie i Qlinarniewłos zjeżyłby się na głowie w zderzeniu z marnym losem tutejszych czworonogów. Wrażliwe panie prowadzące w telewizji popularne programy o zwierzętach powinny omijać z daleka Romanię, zwłaszcza w przededniu Świąt Bożego Narodzenia. Michał Kruszona Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła
Jadło i czytadłoświąt pozostało już niewiele czasu - dlatego piec pierniczki czas zacząć!!! 1 kg mąki 400 g miodu 400 g cukru 100 g masła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić
Jadło i czytadłoSałatka śledziowo - buraczana to obowiązkowe danie na świątecznym stole do którego zasiadam. Jak mało która sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy
Jadło i czytadłoKochani. Życzę Wam zdrowych, spokojnych, magicznych i bardzo smacznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłym rodzinnym gronie
Kuchnia z widokiem na ogródPierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
Czerwień i błękitKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka
Blondynka GotujeOstatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Przed świętami pojawią się przynajmniej jeszcze dwie propozycje, ale dzisiaj dzielę się z wami przepisem na najdelikatniejszy sernik jaki jadłam i zrobiłam. To sernik nowojorski, czyli New York Cheesecake. Przepis zaczerpnęłam od słynnej Nigelli zmieniając tylko odrobinę proporcje. Wyszedł pyszny, pulchny, delikatny. Kąpiel wodna przy pieczeniu czyni cuda. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikuroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku
Gosia gotuje