pracy z kartką w ręku i z okrzykiem "mam przepis na fajną sałatkę!". Sałatka rzeczywiście okazała się pyszna i smakowo bardzo ciekawa! I powiem Wam, że i poza okresem Świąt Wielkanocnych też wybornie smakuje:) Składniki : 1 słoiczek chrzanu (najlepiej firmy "Polonez"); 1 puszka kukurydzy (odsączonej); 4 plastry ananasa z puszki (pokroić w kostkę); 4 jaja ugotowane na twardo
In my kitchenwypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki na formę o wym: 33x22cm. Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 0,5 szklanki mąki pszennej
In my kitchenArabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas Ramadanu i na jego zakończenie - czyli w bardzo radosne święto Eid Al Fitr (Święto Dziękczynienia). Poniżej przepis w wariancie podstawowym - resztę pozostawiam Waszej fantazji. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje 4 sojowe białe kiełbaski 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miody 2 łyżki soku
W kuchni Karmel-itkiZielony koktajl pietruszkowy z dodatkiem banana oraz zielonego ogórka – na przywrócenie zdrowej równowagi po świętach. Nigdy nie robiłam takiego napoju na bazie pietruszki, bo obawiałam się, że będzie zbyt wyczuwalna. Jednak ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu, smak jest przepyszny. Słodki banan i orzeźwiający sok z pomarańczy i cytryny podkręca dodatkowo koktajl. Dobry napój na rozpoczęcie dnia. Składniki natka pietruszki
Pink EnvelopeWracam do działania po Świętach! I prezentuję kolejne danie, które pojawiło się na naszym wielkanocnym stole. Po raz pierwszy robiłam pieczeń rzymską i jestem zadowolona z efektu, chociaż następnym razem doprawię ją jeszcze bardziej. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo
Pasja SmakuProsta i lekka, akurat na „po świętach”. Cezar – rodzaj popularnej sałatki , której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan. Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły
mojewypiekiinietylkoWielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużu trzeba zrobic taki aby nie był pracochłonny. No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino
Moje Małe Czarowanieświętach? Przejedzeni i z postanowieniem akcji "O"? Wczoraj mimo, że pogoda nie rozpieszczała wybraliśmy się z dzieciakami i małżem na spacer. Mijało nas sporo biegaczy i kilku rolkarzy. Stwierdziliśmy, że muszą mieć spore wyrzuty sumienia skoro wyszli przy takiej pogodzie się poruszać, ale też lepiej mieć wyrzuty sumienia z powodu pochłonięcia świątecznym pyszności i je wybiegać (wyrzuty sumienia
Pyry na Gazzakończenie mijających Świąt przedstawiamy Wam żółciutkie kurczaczki - pisklaczki , które gościły wcześniej również w Naszych słodkich koszyczkach. Niby takie same, a jednak różnią się detalami i każdy jest indywidualistą. Każde Nasze ciasteczko jest na patyczku, a Nasze gniazdo opuszcza spakowane w przezroczysty woreczek i z czerwoną kokardką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy
Za drzwiami kuchniSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej
Kto ugości moich gości?małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw je do piekarnika na 10 minut). Smacznego! Spokojnych i radosnych Świąt, miłego odpoczynku w gronie rodziny oraz wiosennego nastroju na co dzień
Roślinna - blog wegańskiwymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka
Domowa cukiernia EwyMazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny. Kochani, życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt, smacznego jajka i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 6 żółtek 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku migdały morele Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny
O kuchni z uczuciem