Sernik i pierniczki to wypieki, które najbardziej kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. A co Wy na to, żeby zrobić dwa w jednym? Efektem jest pyszny sernik z rodzaju tych ciężkich z pierniczkowym posmakiem i kawałkami pierniczków w środku - marzenie :) Ciasto jest proste w przygotowaniu ale za to na stole prezentuje się wspaniale. Sami sprawdźcie
Milion Smakówprzypominam sobie Świąt bez tego dania - klasyczny, smażony karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :) Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może
Milion SmakówPołączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny
Milion SmakówPrzygotowania do Świąt kojarzą mi się m. in. z pieczeniem pierniczków. W tym roku postanowiłam oprócz tradycyjnych przygotować także ich wersję zdrowotną, w tym przypadku bezglutenową. Zdecydowałam się na zastąpienie mąki pszennej trzema innymi rodzajami: jaglaną, gryczaną i amarantusową, a także zmniejszenie ilości cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie pysznie lub nawet lepiej niż pierniczki tradycyjne. Nie potrzeba
Milion Smakówbiała kiełbasa, wędliny i babka są w zasadzie obowiązkowe. Można też pokusić się o dodanie do tego zestawu takiej właśnie wielkanocnej przekąski, która dobrze wpisuje się w tradycję tych świąt, a będzie ładną ozdobą stołu - no i oczywiście dobrze smakuje
Milion SmakówStrucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej
Kuchenne aromatyZapachniało zimą i świętami. Zagościły w moim domu piernikowe muffiny, aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, czuć go w całym domu... wiem, wiem powinnam odpędzać zimę zamiast ją przywoływac, ale cóż począć kiedy stęskniłam się za piernikowym smakiem. Przepis wyszkrobałam od Dusi , wyszły pyszne. Składniki 2 szkl mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka
Kuchenne aromatysię zmieniło, bowiem wówczas jakoś za nią nie przepadałam, teraz ponownie ją odkryłam, o dziwo tym razem bardzo mi zasmakowała. Swoją drogą na Waszych blogach widać już przygotowania do świąt, ja tymczasem wyczuwam atmosferę świąteczną bardziej przez witryny sklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań
Kuchenne aromatywreszcie - właśnie dziś poczułam że nadchodzą świata, jak żadnego roku bowiem byłam zajęta wieloma innymi ważnymi sprawami, przez te całe przygotowywania do wigilii w pracy nie czułam corocznej magii świąt w domu, w którym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została
Kuchenne aromatyDrodzy czytelnicy Wam wszystkim, jak również każdemu z osobna składam płynące prosto z serca życzenia zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, ciepłej rodzinnej atmosfery przy wspólnym wigilijnym stole, przy blasku świec, zapachu choinki i dźwięku kolęd. Życzę Wam aby każdy jeden dzień w nowym 2014 roku był tak piękny, radosny i magiczny jak ten jedyny w roku wigilijny wieczór. Życzę
Kuchenne aromatyogrodzie własnego domu to pamiętajmy, że najważniejsza jest atmosfera, grill to nie wizyta Królowej Elżbiety, to spotkanie stricte towarzyskie. Mamy w swej polskiej tradycji wiele innych okoliczności oraz świąt gdzie zastawa stołowa i forma podania staje się sztuką z zakresu projektowania, a jadalnia to stylowe Feng Shui naszej wyobraźni. Niezbędnik gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Zawsze w okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuję tę wspaniałą przekąskę. Ryba z octem bardzo pasują do siebie. To danie ma … Przeczytaj cały artykuł Post Kotleciki z dorsza w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspodobać się gościom. Osobiście jestem za prezentami które można wykonać samemu , lub co najmniej spójnie pasują do okoliczności na którą przybyli mili goście. W tym roku przeżywaliśmy kolejną Komunię Świętą , postanowiliśmy umilić naszym gościom pierwsze chwile na przyjęciu , (które ze względów strategicznych przełożyliśmy na kolejny tydzień) ;) . W początkowym zamyśle miał być to serduszka z masy solnej, jednak dzień przed
Farmażonymiejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone(...)ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów poświęconych szparagom (zbiór oficjalnie kończy się 13 czerwca świętem św. Antoniego z Padwy
Bon Ton Italia