niego, choć tego zwyczaju ludzie ze Wschodu nie znali. A dobrze wierzyć w bajki i cuda roztómajte..." Prezentowałam już Wam do tej pory przepisy na babki (których jeszcze do świąt nie zabraknie na blogu), dlatego dzisiaj postanowiłam pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek
My simple kitchenZawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
My simple kitchenprzygotowania do świąt? Ja czuję je przede wszystkim za sprawą piekarnika, z którego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian
My simple kitchenWesołych Świąt moi kochani czytelnicy!!!! Dziękuję Wam, że jesteście
My simple kitchenKochani czytelnicy! :) Życzę Wam spokojnych Świąt Wielkanocnych, przepełnionych rodzinną atmosferą i radością, a także smacznego jajka i mokrego dyngusa :) :* Teraz spokojnie możecie usiąść i zabrać się za pałaszowanie wszystkich smakołyków, które przygotowaliście ;) Niech te dni świąteczne będą dobrą okazją do odpoczynku od codzienności oraz nadrobienia zaległości nie tylko tych rodzinnych
My simple kitchenDuuużo się dzieje w moim życiu ostatnio, na tyle dużo, że znowu miałam długa przerwę w pisaniu. Postaram się nadrobić. Chciałam wrzucić kilka przepisów przed świętami, ale niestety nie zdążyłam:( Będzie więc wspomnienie Wielkanocy! :) Moja Wielkanoc była dość nietradycyjna pod względem kulinarnym. Mięsa nie lubimy więc go nie było, słodkich wypieków jeść nie mogę by dbać o moją rozchwianą
pyszne zdrowościPierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody
My Chcemy Jeśćczasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk
My Chcemy Jeśćwiosna za oknem, aż chce się żyć! Z tego też powodu w mojej kuchni będzie dziś kolorowo i wiosennie, nie może być inaczej! Jeśli nie macie dość jajek po Świętach a chcecie przygotować w weekend radosne śniadanie, mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Zamiast tradycyjnej jajecznicy, proponuję alternatywę w postaci jajecznej zapiekanki. Wygląda obłędnie, smakuje wybornie
Garniec MagalieDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą dodanych bananów). Składniki: 20 dag margaryny 1 ½ szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka mąki 1 szklanka musli z orzechami 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie
Tradycyjna KuchniaCzas świąt zbliża się małymi kroczkami. Zatem pora pomyśleć o menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie
Tradycyjna Kuchniaracji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniacudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać
Tradycyjna KuchniaDzień dziecka to jedno z najwspanialszych świąt w ciągu całego roku. Jeśli chcecie swoim pociechom przygotować coś niezwykle pysznego i zdrowszego niż ze sklepu, poniżej znajdziecie listę inspiracji:) Kliknięcie w zdjęcie przeniesie bezpośrednio do przepisu <3 Smacznego
KreatywnePinyMamy tyle różnych świąt… Lubię je, bo dzięki nim jest ciekawiej. Np. właśnie dzisiaj, czyli 30 maja przypada Światowy Dzień Soku. Jedna szklanka tego dobra odpowiada za 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Sok kojarzy mi się przede wszystkim ze śniadaniem – te wszystkie amerykańskie filmy i porcja pomarańczowego soku
Pasja Smaku