jedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :) Zapach Świąt już czuć Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk): 200g mąki pełnoziarnistej 600g mąki pszennej (przesianej) 20dag roztopionego masła 4 jajka 1,5 łyżeczki sody 200ml miodu 2 duże łyżki
ChilliJemywiem, jak inni, ale ja wiosennych świąt nie wyobrażam sobie bez tradycyjnego, polskiego żurku. Nie tego z torebki, który jest o wiele za słodki i zawiesisty, a prawdziwego, przyrządzanego na domowym zakwasie i wędzonce. Ze względu na mój stan i inne okoliczności, u nas Jare Gody w tym roku tydzień przed czasem. Co za tym idzie, pora zająć się
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki
Kuchenna KontrrewolucyaNiezmiennie kojarzące się z ukochaną zimniejszą porą i oczywiście świętami. To smak dzieciństwa, ale i dorosłości, kiedy to trzeba było sprostać zadaniu i zrobić je tak, jak robiła babcia. To wyjątkowy smak, chyba najweselszego momentu w roku. Może nieco niechlujne, ale pierwsze w tym roku i moje ulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli
Kuchenna Kontrrewolucyarośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy
Kuchenna Kontrrewolucyadrodzy! Każdego roku, w każdym właściwie supermarkecie, przed świętami pojawiają się wolontariusze wspierający świąteczne zbiórki żywności. Jeśli kiedykolwiek dorzuciliście swoją "cegiełkę" do takiego koszyka, jeśli nieobce jest Wam poczucie patriotyzmu i pamięć o ludziach walczących "za wolność Waszą i naszą" - wspomóżcie doroczną akcję Stowarzyszenia Odra-Niemen. PAMIĘTAJMY O KRESOWYCH BOHATERACH! Linki: http://www.odraniemen.org/projekt/paczka-dla-polskiego-kombatanta-na-kresach https://www.facebook.com/OdraNiemen?fref=ts
Kuchenna Kontrrewolucyateraz kilka ciekawostek związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia. Na początek trochę zdjęć i informacji, jak wyglądały świąteczne dekoracje, zanim pojawiły się choinki, obecnie wyglądające bombki i łańcuchy. CZĘŚĆ I PODŁAŹNICZKA Zanim Niemcy przywieźli nam podczas zaborów zwyczaj ubierania choinki, czyli całego drzewka iglastego, na wsiach i w miastach polskich panował obrządek dekorowania podłaźniczki. Ta ozdoba, o dziwnie brzmiącej
Kuchenna Kontrrewolucyaświąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy
Kuchenna Kontrrewolucyamoże nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione są ze starożymskimi obchodami Juno Februata, które było świętem czystości i płodności, czyli elementów, jakże w miłości ważnych. ;) Na jedną foccacię dla ukochanego potrzeba: 125g mąki
Kuchenna KontrrewolucyaJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu;)). Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba?;) Ostatni tydzień był dla mnie bardzo wyczerpujący, co dało się także zauważyć poprzez moją nieobecność w blogosferze. Życie prywatne i zawodowe lubi płatać figle i zaskakiwać
My simple kitchendużą dawkę:) A na dokładkę ciasteczko. A dokładniej pierniczki. Własnoręcznie zdobione; trochę krzywo i niezgrabnie, ale kto by się tym przejmował, kiedy takie dobre:) Malutkimi kroczkami zaczynam odliczać do świąt... :) Dziś przedstawiam Wam efekt mojego drugiego wirtualnego pichcenia. Razem z Klaudią z bloga Chochlikikuchenne postanowiłyśmy upiec wspólnie pierniczki:) Kochana, dziękuję Ci bardzo!!!<3 Mam nadzieję, że jeszcze
My simple kitchensię nad pewnymi sprawami. Bardzo powoli rozwijam skrzydła w nadziei, że nikt mi już ich nie podetnie... Sposobów na jajka faszerowane znam całe mnóstwo. I pomimo, że do świąt Wielkiej Nocy jeszcze jest trochę czasu, to takie jajka często goszczą na moim stole. A ponieważ mamy karnawał, doskonale się nadają na przekąskę w czasie imprezy. Poniżej podaję jeden
My simple kitchenbulionu zbyt mocno, gdyż po wsypaniu żelatyny zmieni się nieco smak płynu. Sugerowałabym zatem, aby ostatecznie wszystko doprawić po wsypaniu żelatyny. Kiedy ta wiosna, no kiedy... Jeszcze przed świętami postaram się o przepis na jakąś pyszną babkę :) Żeby nie było, że już całkiem u mnie nie-świątecznie
My simple kitchenrzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :) Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki
My simple kitchenrobimy wersję z dwoma rodzajami czekolad, wówczas mieszankę również dzielimy na pół ( na 100 g czekolady = 12,5 dag mieszanki owocowo-orzechowej). Na końcu chciałam Wam wszystkim życzyć Wesołych Świąt :) Dziękuję również za pierwsze życzenia
My simple kitchen