na swieta - 5074 przepisów (strona:174/339)

MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 387

właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź masła 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 151

Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt.   Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki

Niespełnione zdolności kulinarne
Życie ze smakiem - drugi numer magazynu 110

numeru magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką. Bieżący numer poświęciłyśmy zimie i zbliżającemu się Bożemu Narodzeniu. Znajdziecie tam garść przepisów, trochę porad i ciekawe artykuły tematycznie związane ze świętami. Poprzedni numer cieszył się (i właściwie nadal cieszy) sporą popularnością, a to mobilizuje nas do pracy. Mam nadzieję, że nie zawiedziemy Was i tym razem. Poniżej, pod zdjęciem okładki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 173

Wyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz

SMYKWKUCHNI
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 164

się ze wszystkim na czas, często wybierając między rzeczami ważniejszymi lub też mniej. Podobnie będzie i tym razem. A jak u Was? Również ogromna ilość nauki lub pracy przed świętami? Pamiętajcie, wszystko jest do zrobienia, ale ważne jest to, by umiejętnie rozplanować plan działania! :) Dzisiaj coś, co przygotowałam dla moich domowych miłośników łososia. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie

Be Fit Be Strong
Stollen - drezdeński keks świąteczny 166

cytryny 200 g masy marcepanowej Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy

My Culinary Art
Jesień – wymiana okien 220

okna. Zdążyliśmy przed zimą i teraz już można przykręcić kaloryfery. Nie mogę się doczekać lata. I choć dopiero zbliża się zima i tak jestem szczęśliwa. Co prawda jeszcze do Świąt daleko jednak ostatnio kupiłam żelowe ozdoby świąteczne. Stanisław jak to odkrył nie odpuścił i przykleiliśmy. Widok z okna na bloki, ale często patrzę w niebo. Jeszcze nigdy nie mieszkałam

Niebieski kubek z kawa
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 125

słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi, ja zamiast herbaty piję kakao i uśmiecham się do siebie.  To już czas! W niedzielę pojechaliśmy też z wizytą do rodziców C. Zebrało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 262

szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę

Plate of Joy
Migdałowe kule z amaretto 131

Pierniczki upieczone, udekorowane, pewnie do Świąt nie doczekają. Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię

bistro mama
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 165

Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki:  1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia  3 l wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy

Niezły Młynek
Staropolski piernik dojrzewający 173

niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych proporcji wychodzą

Zawsze głodna!
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 137

doszedł drugi blok zajęć z terapii manualnej, zajęcia od 7:30? Uczelnia chyba pobiła rekord! Nie ma co się użalać, przejmować, czy co tam jeszcze innego, ważne, że do świąt coraz bliżej! Powoli myślami zahaczam o wigilię, prezenty i już zastanawiam się, co mogłabym upichcić i co sprezentować najbliższym. :) Nie doceniamy naszych wspaniałych, polskich, czerwonych buraków, tak bardzo

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania