na swieta - 5074 przepisów (strona:169/339)

Przerwa w prowadzeniu bloga i życzenia świąteczne. 168

swojego fanpage. Jest mi niezmiernie przykro z tego powodu. Mam nadzieję, że jak się uporam z moimi osobistymi sprawami, to wrócę do Was. Życzę Wam pogodnych, spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia. Do zobaczenia wkrótce. Pozdrawiam cieplutko! Magda

Zakątek rozkoszy kulinarnych
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 143

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka

słodki bratek
Buraki 155

buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam że tym razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół

Pobite gary Barbary
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 167

takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZIMOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI 189

Mandarynki dla wielu to symbol Świąt Bożego Narodzenia. Warto ich... Artykuł ZIMOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 131

czasu na siebie wpadają i znają się przynajmniej z widzenia. Opowiadania w "Księgarence..." są bardzo smutne i przez to tylko niektóre z nich nastrojowe i utrzymane w klimacie Świąt. Zwykle rozpoczynają się pesymistycznie i choć kończą się pomyślnie, to jednak w czytelniku pozostaje pewien smutek. Tym razem nawet poczucie humoru Marty Obuch (były dwa fragmenty, przy których śmiałam się

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki alpejskie 162

Miękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki

Bullio
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 193

Uwielbiam smak tych pierniczków. Pieczę je bardzo wcześnie i zazwyczaj zdążę zjeść z rodziną przez samymi Świętami :-) Ale to nic nie szkodzi, bo nie wymagają one leżakowania i można ich jeszcze napiec. Robi się je na prawdę prosto. Dodatkowo pierniczki dekoruję według rodzinnej tradycji bakaliami i orzechami. Koniecznie musicie spróbować! Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS

Passions hobbies life
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 130

Kilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule

Apetyczna babeczka
Ciasteczka orzeszki 177

tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 141

dzisiaj szybko przebudować, zakupienie choinki poszło gładko, ale zorganizowanie do niej stojaka prawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój

Z notatnika
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 118

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 202

upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków lub też czekacie z ich zrobieniem na tzw. ostatni dzwonek to jest przepis dla was. Składniki :  190 ml Golden syrupu ostatecznie miodu

vaniliowoczekoladowa
Babà w rumie (Babà al rhum) 136

syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek,  którego zapach roznoszący si ę  po całym domu, kojarzy mi si ę  ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych

La grande e la piccola cuoca
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 358

kwestii smaku , ale zmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś na to pyszne ciasto w nowej wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania