na swieta - 5074 przepisów (strona:171/339)

Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 134

bardzo silnym stopniu związana z tradycją oraz z wierzeniami mieszkańców Indii. Skutkiem takich powiązań jest m. in. całkowity zakaz spożywania wołowiny, gdyż krowa uważana jest w Indiach za zwierzę święte. Najbardziej ortodoksyjni wyznawcy hinduizmu są z kolei przeciwnikami spożywania jakiegokolwiek mięsa. Ich dieta wyklucza zatem i drób, i ryby, a podstawą ich menu stają się produkty pochodzenia roślinnego

Codogara
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 109

chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było. Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis przeczytałam dość pobieżnie. Orzechy posiekałam grubo, święcie przekonana, że tak właśnie powinno być. Potem, gdy już składałam deser, okazało się, że mam za mało ciasta filo. W końcu nie przypuszczałam, że jedno opakowanie ze sklepu

Chilli Czosnek i Oliwa
Owsianka owocowa z nasionami chia 171

Poświąteczny detoks w bezglutenowym i wegańskim stylu Objedzona i zapchana pożywieniem po Świętach, ale nadal uzależniona od słodkiego smaku, z chęcią wzięłam udział w dietetycznej wersji Wypiekania na śniadanie . Lekką propozycją do wspólnego gotowania była owsianka owocowa . Oryginalny przepis pochodził z bloga Bez okruszka , gdzie można znaleźć wiele innych, ciekawych pomysłów i przepisów. Z racji użycia zamienników zwykłego mleka

Grunt to przepis!
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 195

polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej 1-2 łyżki masła + 2 łyżeczki

Anioszek w kuchni
Jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem 111

Pozostając jeszcze w temacie jajek, śniadań, a także Świąt Wielkanocnych bo to już jutro. Chciałbym zaproponować jeszcze jedną sytą paleo przekąskę: jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem. Muszę się przyznać, że to jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda. Robiąc je po raz pierwszy jakiś czas temu wszyscy byliśmy zaskoczeni jakie jest smaczne. Taki efekt wow, znacie

PaleoLife
Mazurek orzechowo-daktylowy. 191

cukier, dokładnie mieszając.  Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady.  WESOŁYCH ŚWIĄT

More food, love and dreams
Wielkanocne bułeczki drożdżowe z rozmarynem, pomarańczą, czarnuszką i jajkami przepiórczymi 129

ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua , bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając o obowiązkowym dodatku w postaci pomarańczy. W Walencji, gdzie je po raz pierwszy poznałem

Food Square
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 172

Bezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało nie być. Powód? W zeszłym roku mieliśmy jedną babkę. Była całkiem dobra, ale wiadomo czego nie urywała. I tak najzwyczajniej w świecie nie została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj

Fill The Bowl
świąteczna biała kiełbasa 144

kiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc  najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu

Miód i pieprz
Zakupy spożywcze przez internet? Czemu nie! 138

sprawdziło się także przy moich zakupach.  A co zamówiłam?  Wspomnianej herbaty nie było, postawiłam więc na produkty, które aktualnie mogą się przydać choćby z racji zbliżających się świąt. Zdecydowałam się także na chemię, choć ceny tej wydają mi się nieco wyższe niż w sklepach gdzie na co dzień robię zakupy. Chciałam jednak sprawdzić jak taka paczka będzie

Kuchnia w czekoladzie
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 180

Przy okazji ostatnich zakupów foremka koniecznie musiała znaleźć się w moim koszyku i niedługo mam zamiar ją wypróbować. Ma'mool to kruche ciasteczka jedzone w czasie różnych uroczystości i świąt. Ich kształt różni się w zależności od nadzienia, jakie kryją w środku. Najczęściej są to daktyle, pistacje lub orzechy włoskie. Ja kupiłam foremkę tabeeh, wzór nr 2, przeznaczoną

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 203

ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani

greenscarf
Czekoladowo-kawowy pudding chia 101

długi okres, a jednak mija w okamgnieniu. Szczerze mówiąc ciągle mam wrażenie, że dopiero rozpoczął się rok szkolny...   Rzucam sobie wyzwanie, będę pojawiać się tu codziennie, aż do świąt. Przepis: własny / 1 porcja/ 2 łyżki nasion chia /szałwii hiszpańskiej/ (20 g) 1 czubata łyżka kakao  50 ml ostudzonej kawy 70 ml mleka sojowego   opcjonalnie coś

tost z dżemem
Zakropkowana 163

Połącz kropki" Thomas Pavitte bardzo czytelny tytuł. Kiedy dostałam informację, że takie książki do mnie jadą pomyślałam sobie, hmm może być zabawnie. Ba! Nawet byłam święcie przekonana, że machnę jeden rysunek, góra dwa i książki powędrują na półkę, albo jak syn będzie zainteresowany to jemu dam.  Po książki musiałam się pofatygować osobiście, bo leniwemu listonoszowi nie chciało się

Blondynka Gotuje
Bigos 159

kapusty z jej kiszoną wersją. Mnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania