Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja
Apetyt na Zielonenaszej Rodzinie nastał gorący okres okazji. Aktualny kalendarz niemal każdego dnia przypomina o czyimś święcie. Worek okazji rozsypał się 24 sierpnia wraz z imieninami chrześniaka Bartka. A potem po kolei: 27 sierpnia urodziny Teścia i narodziny nowego mężczyzny w rodzie - Wojtusia, 30 sierpnia urodziny Teściowej i siostrzenicy Emilki w pakiecie. 1 września - imieniny Teścia, 21 września - imieniny szwagra
Kuchnia po mojemudoświadczeniami życiowymi, które spotykają każdego z nas. Jej opowieści są bardzo realistyczne, ale nie pozbawione pewnej magii – a mówiąc magia, mam na myśli specyficzny klimat, tworzony przez opisy (np. świąt Bożego Narodzenia). Najnowsza powieść Z poczwarek w motyle, przedstawia losy dwóch bohaterek. Możemy spojrzeć na wydarzenia okiem każdej z nich, prześledzić myśli i uczucia. Ważnym elementem tej prozy jest
W kuchni u MonikiWszystkim odwiedzającym mojego bloga oraz ich bliskim życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
W kuchni u MonikiKolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :) Składniki: 70 dkg chudej karkówki 1 mała główka czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do karkówki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs 1 płaska łyżeczka
Kuchnia w czekoladziePierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę
Kuchnia w czekoladziePrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej
Kuchnia w czekoladzieKochani Czytelnicy bloga, życzę Wam wspaniałych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy, radości ze wspólnego przebywania z najbliższymi i smacznych potraw:) Oby tylko w boczki nie poszły ;) Wesołego Alleluja
Kuchnia w czekoladzieMazurki nie były w moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej
Kuchnia w czekoladziePamiętacie o dzisiejszym święcie? Każda Mama na pewno z przyjemnością przyjęłaby taki prezent :) Muffinki orzechowe z kostką czekolady są doskonałe na każdą okazję :) A wszystkim Mamusiom życzę radości z uśmiechu dzieci, miłości od nich bezgranicznej i sto lat w zdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :) Składniki: U mnie wyszło 18 sztuk: 3 białka 120g cukru 230g
Kuchnia w czekoladziesię tego chce. A jak pomóc tej kobiecie? może rozejrzeć się po znajomych, popytać, może ktoś pomógłby pracę załatwić? Może zamożniejsza koleżanka zapłaciłaby za umycie okien przed świętami? Sposobów jest wiele, bo trzeba szukać możliwości, a nie wymówek . Jeśli naprawdę chcesz pomagać, to rób to z głową. Wspieraj, a nie lituj się. Wskazuj drogi i możliwości rozwiązania problemów
Codzienna kuchnia niecodziennamoże być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru
cucinarenawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie
Karo in the KitchenZdarza się tak, że ma się ochotę na coś z tzw. pierwszych stronic gazet. Czas świąt i rodzinnych spotkań mobilizuje po dwakroć do spełnienia się w roli szefa kuchni. Dodatkowo chcemy zaszaleć, gdy w sklepie znajdziemy miłe portfelowi promocje np. na taką oto kaczkę. I co teraz?! Składniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko
Karczma Honorietty