minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajaprzygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się też suszone śliwki, morele, owoce z kompotu czy gęste powidła
Kolorowy Przepisownikkilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę. 2. Do wrzątku wsypać cukier. 3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się
W mojej kuchniświątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd. Nic nie kojarzy mi się bardzie z magią świąt, jak roziskrzona choinka, przygotowałam więc kawę zbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym śniegiem (quinoa
Quinoa Raz!Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych dni, nie miałam czasu na wypieki a na dodatek dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka i problemy z pęcherzem. Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch
Dzieje kuchennej WiewióryZimowe herbaty pachnące świętami, błyskawicznie rozgrzewają, poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego! NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i skórkę
La grande e la piccola cuocaClover, czego dziewczyna do końca nie rozumie i znów pojawiają się kłopoty w ich wzajemnej relacji. Książka idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat. Autorka opisuje m.in. przygotowania nowojorczyków do Świąt, łącznie z włączeniem świateł na choince przed Rockefeller Center. Powieść nie jest słodką opowiastką. Poznajemy w niej nieco gorzką stronę bycia popularnym i znanym. Jesteśmy też świadkami nieudanych relacji
Weekendy w domu i ogrodzieOpis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru
Świat Ciastatradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować ją nieco wcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej
Kuchnia co dniaKochani ten przepis bierze udział w konkursie ''Inka - łączy przyjemne z naturalnym.'' W moim przepisie, chcę udowodnić, że rzeczywiście tak jest. Teraz kiedy wszyscy jesteśmy tak zabiegani przed świętami, warto wieczorem usiąść na chwilę przy ulubionej książce z kawą inka i po prostu odpocząć. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie
Mój pomysł nasamym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie
Mieszam w GarnkuPomarańcze i mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Ich starte skórki pięknie pachną w różnych słodkościach, a kandyzowana skórka zdobi polukrowane makowce i wzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli
Zasmakuj Kuchnigotowaniem i czuję się rozproszona. Małe tragedie, smutne rocznice, prywatne smutki, zdają się rozpływać w morzu doniesień z Syrii. Pomiędzy tymi zimowymi smutkami, staramy się organizować życie, przygotować do Świąt, kontynuować zarzucone wcześniej projekty. Wszystko to jest nieco surrealistyczne, nieco ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenkarp w galarecie Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu
Miód i pieprz