na swieta - 5074 przepisów (strona:158/339)

Slodkie wspomnienia 128

czuje sie wyjatkowo, przeciez ktos zrobil to specjalnie dla mnie. Ja tez robie takie prezenty, a najsmaczniejsze i takie z glebi serca sa te stworzone w kuchni. W te Swieta postanowilam przywolac wspomnienia. To moje pierwsze, polskie Boze Narodzenie po wyprowadzce z Francji. Ciesze sie, bo swieta w Polsce sa pelne magii, niezyklej atmosfery, zupelnie inne niz te na Zachodzie(...)magicznego miejsca, nie poczuje slodkiej woni czekolady unoszacej sie w powietrzu i nie kupie ulubionych, czekoladowych smakolykow. Jeden z nich przygotowalam sama, w mojej malej kuchni. I w te swieta pragne obdarowac nimi wyjatkowych ludzi. Kandyzowane pomarancze w czekoladzie skladniki: 3 pomarancze 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 200g gorzkiej czekolady dobrej jakosci wykonanie: Pomarancze nalezy dokladnie wyszorowac

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 147

wina sprawiają, że danie to zasługuje na miano niecodziennego. Niestety ma swoje minusy, a mianowicie: czas przygotowania i koszt. Ale ja tłumaczę to sobie w ten sposób, że Święta nie są codziennie i zasługują na specjalną oprawę. Właśnie dlatego tylko kilka razy w roku, przy szczególnych dla mnie okazjach, na naszym stole gości ten francuski specjał i mimo

Przysmaki Karolki
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 167

tradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania.  Po jakimś czasie

Przysmaki Karolki
Czekoladki marcepanowe z orzechami 148

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boże Narodzenie to dla mnie wyjątkowe święta. Przyznam, że czekam na nie z niecierpliwością już od listopada. Wtedy lubię, gdy za oknem pada śnieg, jest mróz, a w domu choinka, blask świec i cudowne aromaty unoszące

Przysmaki Karolki
Babka jogurtowo-kokosowa 179

mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki

Przysmaki Karolki
Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą 212

kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. I nspiracja z blogu My best food. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szynka w marynacie miodowo-musztardowej 184

krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka jest idealna zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab z pończochy 250

wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka. Normalnie niebo w gębie. Na święta wręcz idealna. A smak możecie zmieniać do woli używając przypraw takich jakie chcecie. Następna do zrobienia w kolejce będzie szynka i karczek. Już się nie mogę doczekać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka czekoladowo-pomarańczowa 144

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa 131

Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka pleciona poszóstnie 111

Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane na dwa sposoby 211

Kochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania na stół. W takim dniu i u mnie nie może zabraknąć pysznych pomysłów na podanie tradycyjnego wielkanocnego jajka. Poniżej dziele się z Wami dwoma przepisami na jajka, które w tym roku będą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu 152

propozycja na specjalny, pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, pomysł na nadzienie i ma się niebanalny obiad, zarówno na niedziele jak i od święta. Podobne rolady już robiła tutaj , można tam zresztą zobaczyć jak wytrybować udziec i jak go zwinąć. Co do nadzienia to możecie użyć tego co macie w lodowce albo lubicie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 350

mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 370

Dzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania