na swieta - 5074 przepisów (strona:159/339)

SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 259

Lubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez, postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami. Tegoroczne święta spędzam w rodzinnym gronie, goszcząc u siebie część rodziny. Dzięki temu mam możliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. 228

tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 394

skwierczy karp, a w lodówce studzi się kompot. W słoikach zamknięte szczelnie śledziki czekają, aż w końcu będą mogły zachwycać podniebienia. Tak, takie pyszne będą w tym roku święta. Jeszcze chwila, już za momencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszą gwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 709

drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka  7g suchych drożdży

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 204

garnka, a wraz z nimi przypraw moc. Ich niesamowita mieszanka przyprawia o błogi zawrót głowy. Wanilia, anyż, cynamon, goździki... Do tego pomarańczy aromat - i już wiadomo, że to święta. Do tej pory kompot z suszu był mi obcy. Nigdy nie piło się go w moim domu podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak w tym roku coś mnie tknęło. Mnóstwo osób

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 177

dobrze, chodź, zaśpiewajmy jakąś kolędę! Będziesz grać, akompaniować mi, co Ty na to? Wiem, że potrafisz! No dalej, chodź". Och, jak ja bym chciała spędzić te święta z Tobą.. Gdzie jesteś? Tilapia, ryba mi dotąd nieznana. Ma bardzo delikatne mięso, białe mięso. Piękną opalizującą skórę, niebiesko - różową. W smaku przypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 208

żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań. Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi w zapomnienie - postanowiłam podsumować receptury przygotowane na tegoroczne święta. Już teraz nikt z nich zapewne nie skorzysta, zostaną jednak podpowiedzią na przyszły rok, jak i wspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA

W kuchni Karmel-itki
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7335

Pamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci. Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki, wylizywałam go i dopiero później konsumowałam resztę. W końcu najlepsze należy zjadać na początku, bo nie wiadomo, czy na koniec zostawiwszy, starszy nam miejsca w żołądku.   Dziś orzeszki. Podaję przepis

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 204

nadzieję, ze wypoczęliście w Święta. Ja mimo długich przygotowań znalazłam czas także na odpoczynek. Poza tym jestem strasznie objedzona. Zawsze staram się trzymać jednej zasady - z reguły nie rezygnuje z jedzenia potraw, chcę spróbować każdego dania. Ale na próbowaniu się kończy. W ten sposób jestem zaspokojona kulinarnie ale też nie jestem przejedzona. W tym roku coś poszło

Zgrabne Gotowanie
Mazurek kajmakowy 285

Święta co raz bliżej, pewnie większość z Was już upiekła swoja mazurki. Ale jeżeli ktoś zostawia tę przyjemność na jutro, to mam nadzieję, że mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki! MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko

Zgrabne Gotowanie
Mleczna kanapka 297

ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka

Blondynka Gotuje
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 370

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło:  Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 339

twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej

Blondynka Gotuje
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 202

Święta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z  Kwestia Smaku . W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 183

krzyczały, żeby je zużyć. Zaryzykowałam i nie żałuję! Nie trzeba się niczego bać, babka wyszła idealna. Sztywna, mokra i ładnie wyrosła. Wszystkim smakowała. Idealna propozycja na zbliżające się Święta Welkanocne. Przepis pochodzi ze strony  Słodkie Fantazje . Składniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru

Blondynka Gotuje