dłużej stoi. Nalewki najlepiej smakują po kilkunastu miesiącach dojrzewania w ciemnym, chłodnym miejscu. Czas jest sprzymierzeńcem nalewek. Ta n alewka różana została przygotowana w zeszłym roku. Na przyszłe Święta Wielkanocne wykorzystam ją do różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu
Zainspiruj się kuchniąrozpocząć, przygotowania świąteczne... :) Ja jak każdy Polak, tradycyjnie zacznę od wspaniałego śledzika... :) Potrzebujemy zaledwie trzech składników, a zajadać będziemy się tymi wspaniałościami całe święta!!! Pamiętam jak robiłam swoje pierwsze śledzie, była to jedna wielka parodia :) Ponieważ zamiast moczyć je 1,5 godziny moczyłam je 1,5 dnia, ale dobra, tak mi coś
Zainspiruj się kuchniąCannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które robiłam w święta, pomiędzy nimi czekoladowa masa z dodatkiem spirytusu
Moja smaczna kuchniaKotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczek wieprzowych 1/3 kostki masła na sos: 1 szklanka białego wina 20 suszonych śliwek 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany
wyzwania kuchenneśmierć zapomniałam o obiedzie. W sensie o odmrożeniu mięsa albo czegoś podobnego. A obiad rzecz święta, zwłaszcza po zakręconym dniu. W takich przypadkach z reguły sprawdza się bardzo szybka, i według mnie bardzo wiosenna, wersja obiadu dla zapominalskich. Brak tylko świeżo zerwanego koperku... ommommom Jajko sadzone i wiosenna mizeria na ziemniaczanym kopczyku ziemniaki kabanosy cebula zielony ogórek
bastalenaOczywiście nie jest to sałatka tylko od święta. Moje dziecięce lata jednak ją z tym czasem kojarzą. Przygotowywana przez moją mamę zwiastowała zbliżającą się Wigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała
bastalenabarszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne, ale zimne) sól Jak do każdego ciasta
bastalenatyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier
bastalenazająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim mięsożernym "pasztetowcom" z całego serca zazdroszczę, zarówno pracy jak i konsumpcji tych domowych pyszności. Tymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna
bastalenamikrofalówki i nie trzeba nic mieszać i pilnować , aby coś się nie przypaliło...Gotowanie na parze w mikrofalówce też idealnie się sprawdza ...Polecam..zajrzyjcie do redcoon.pl ..Niedługo przecież święta ..a tam znajdziecie nie tylko pojemniki, a także dużo innych praktycznych rzeczy, które można podarować komuś w prezencie.... redcoon.pl zajął drugie miejsce w ogólnopolskim rankingu sklepów internetowych z elektroniką
Moje domowe kucharzenieTakie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić tutaj. ..no i po raz kolejny będzie problem z podaniem ilości...u mnie to wszystko robi się na "oko" i wyczucie..nawet mięsa nie ważę..tylko wyciągam " kawał" mięsa z zamrażarki
Moje domowe kucharzenieWitam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny
Emcia Pichcizdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki: Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody
Mania Gotowania