na swieta - 5074 przepisów (strona:151/339)

Pasztet słoikowy 282

Pasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SERNIK ANIELSKI MIX 280

chłodnym miejscu nic nie straciły ze swojego smaku i świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 339

wygląd jak nazwa. Bezpośrednio po upieczeniu są nieco twarde, ale to ich zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe do delektowania się nimi w nadchodzące święta.  Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też

RAROSSA
BABKA 180

Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 175

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny

RAROSSA
Nalewka z płatków róży 174

dłużej stoi. Nalewki najlepiej smakują po kilkunastu miesiącach dojrzewania w ciemnym, chłodnym miejscu. Czas jest sprzymierzeńcem nalewek. Ta n alewka różana została przygotowana w zeszłym roku. Na przyszłe Święta Wielkanocne wykorzystam ją do różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu

Zainspiruj się kuchnią
Śledzie w oleju... 214

rozpocząć, przygotowania świąteczne... :)  Ja jak każdy Polak, tradycyjnie zacznę od wspaniałego śledzika... :) Potrzebujemy zaledwie trzech składników, a zajadać będziemy się tymi wspaniałościami całe święta!!! Pamiętam jak robiłam swoje pierwsze śledzie, była to jedna wielka parodia :) Ponieważ zamiast moczyć je 1,5 godziny moczyłam je 1,5 dnia, ale dobra, tak mi coś

Zainspiruj się kuchnią
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 163

Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami  i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które robiłam w święta, pomiędzy nimi czekoladowa masa z dodatkiem spirytusu

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym 189

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczek wieprzowych 1/3 kostki masła na sos: 1 szklanka białego wina 20 suszonych śliwek 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany

wyzwania kuchenne
Dla zapominalskich 313

śmierć zapomniałam o obiedzie. W sensie o odmrożeniu mięsa albo czegoś podobnego. A obiad rzecz święta, zwłaszcza po zakręconym dniu. W takich przypadkach z reguły sprawdza się bardzo szybka, i według mnie bardzo wiosenna, wersja obiadu dla zapominalskich. Brak tylko świeżo zerwanego koperku... ommommom Jajko sadzone i wiosenna mizeria  na ziemniaczanym kopczyku ziemniaki kabanosy cebula zielony ogórek

bastalena
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina 253

Oczywiście nie jest to sałatka tylko od święta. Moje dziecięce lata jednak ją z tym czasem kojarzą. Przygotowywana przez moją mamę zwiastowała zbliżającą się Wigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 156

barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne, ale zimne) sól Jak do każdego ciasta

bastalena
Ja pierniczę! 148

tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier

bastalena

Proponowane wyszukiwania