danie robiła moja teściowa na niedzielę, gdyż na Sycylii ziemniaki kosztują tyle co mięso i je się je na serio bardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi ale nie przesadzajmy , gdyż biała kiełbasa sama w sobie jest już genialnie doprawiona -żółty ser tarty -oliwa
Z Kuchni Do Kuchnikarmelków o truskawkowym i porzeczkowym nadzieniu, oblanych gęstą, deserową czekoladą najwyższej jakości. Na każdym papierku widnieją daty imienin, dzięki czemu nawet zapominalscy nie pominą solenizanta w dniu jego święta.Świetny pomysł, doskonala zabawa za każdym razem kiedy odkręca się cukierka. Są doskonałe na prezent, do dzielenia się, dla każdego ! Wykwintne i pełne owoców wnetrze. Zobaczcie
Z Kuchni Do Kuchniprzystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki
Kulinarne przygody Gatitysię rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją
Kulinarne przygody GatityŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej
Kulinarne przygody GatityCoraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy
Kulinarne przygody Gatitysamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam
Kulinarne przygody GatityZbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który
Kulinarne przygody GatityZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza i najbardziej klasyczna babka, upieczona na majonezie, bez żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie
Kulinarne przygody GatityPyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego
My Culinary ArtPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy
Salonik smakówDziś Niedziela Palmowa, święta Wielkanocne zatem tuż tuż...:) Przepis na mazurek orzechowy jutro
Proste Potrawysilikonową foremkę o wymiarach 22x19 cm Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje
Proste Potrawyświeżymi owocami. Spód babeczek posmarowałam rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladą. A reszta to już nasza wyobraźnia i dobre chęci. Trochę czasu i mamy słodkość prawie własnoręcznie przygotowaną na święta lub inną okazję:) Składniki : gotowe babeczki śmietana tortowa, serek mascarpone cukier puder i owoce do dekoracji Powodzenia
Proste Potrawy